Általános és középiskolások versenyeztek Szentesen

Általános és középiskolások versenyeztek Szentesen
A Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon a kistérség két általános, és három középiskolás csapata vett részt a szerdán megrendezett katasztrófavédelmi versenyen, ahol a fiatalok hét állomáson szerezhettek értékes pontokat.


– A verseny szervezésében segítőként részt vettek a parancsnokságon önkéntes közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások is – tájékoztatott Molnár Csaba tű. százados, parancsnokhelyettes, hozzátéve, hogy az önkéntesek egyik csoportja szerepjátékosként, míg a másik csoport állomásvezetőként működött közre.

Az első helyszínen katasztrófavédelmi tesztlap tette próbára a versenyzőket, a második állomáson elsősegélyt kellett nyújtaniuk a versenyzőknek: „műsebekkel” szimulált artériás vérzést, nyílt lábszártörést és felszíni sérülést láttak el a fiatalok, amely után hulladékok szelektív szétválogatása várt a csapatokra.

A tűzoltóság szakfelszereléseinek ismeretét felmérő feladat során az is nehezítette a versenyzők dolgát, hogy az egyik versenyzőt a húsz előkészített eszköz – csizma, balta, sisak, és más szerek – közül tíz kiválasztásához a csapattársak rádión keresztül adtak instrukciókat.

Az ötödik állomáson veszélyes anyagokat kellett a fiataloknak UN-szám alapján azonosítani, majd egy óriás-puzzle kirakása várt a versenyzőkre. A következő feladat teljesítéséhez kúszófolyosón jutottak a versenyzők zárt térbe, ahonnan egy sérültet és egy sérült cicust is ki kellett menekíteniük, míg az utolsó előtti feladat során puttonyfecskendővel kellett egy égő ház sziluettjét formázó céltáblán az ablakon keresztül vizet juttatni addig, míg az elegendő oltóvíz beérkezését zászló a magasba nem emelkedett. A záró feladat harminc homokzsák megtöltése volt, amelyből bordás megtámasztást építettek a fiatalok.

A verseny végén megszületett eredmény szerint az általános iskolák között a fábiánsebestyéni Arany János ÁMK csapata nyert, megelőzve a nagymágocsi Hunyadi János Általános Iskola csapatát, míg a középiskolások versenyét is fábiánsebestyéni fiatalok nyerték, hiszen a Szent Sebestyén Önkéntes Tűzoltó Egyesület ifjúsági csapata érte el a legtöbb pontot, a második helyen a szentesi Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola csapata végzett, míg a harmadik a szintén szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata lett.

A megyei fordulón – amely április 4-én kerül megrendezésre a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen – a két fábiánsebestyéni csapat képviselheti szentes térségét.

– csongrad.katasztrofavedelem.hu –.
SZUPERINFO.HU