Aranyak Bordeauxból: kétszer Dula, egyszer-egyszer St. Andrea és Demeter

Akt.:
Aranyak Bordeauxból: kétszer Dula, egyszer-egyszer St. Andrea és Demeter
A klasszikus Egri Bikavérnek továbbra is előkelő helye van a világ borai között, de a borvidék új, fehér zászlósbora, az Egri Csillag is az élvonalba került. Ez derült ki a „borok olimpiáján” Bordeaux-ban, a Challenge du Vin-en, ahol hatalmas egri és magyar sikereknek örvendhetünk. A magyar borászatok 49 érme közül 18 csillog aranyosan.

A világ legrangosabb nemzetközi borversenyén 2014-ben 34 ország csaknem 4200 borát bírálták az ítészek, a hazai pincészetek 128 bormintát küldtek az április 4-5-én megtartott megmérettetésreI. Az eredményt április 11-én, pénteken tették közzé a verseny honlapján, s eszerint a magyar borokat 18 arany-, 18 ezüst- és 13 bronzéremmel díjazták.

Legnagyobb örömünkre az egriek idén 4 aranyérmet kaptak: ebben az elismerésben részesült a Dula Pincészet 2006-os és 1999-es Egri Hegybíró Bora Egri Bikavére – utóbbi 2004 után immár másodszor nyert aranyérmet. A borvidék két klasszikus vörös zászlósbora mellett az új fehér cuvée is remekelt. Az egri Demeter Pincészet 2012-es Egri Csillag Classic-ja a tavalyi bronz után idén aranyérmet kapott, csakúgy, mint a St. Andrea Pincészet és Szőlőbirtok 2012-es „Napbor” Egri Csillagja.

A BORDEAUX-I NEMZETKÖZI BORVERSENYRŐL:
Az 1976-ban alapított Challenge du Vin a legrégebbi nemzetközi borverseny, abban különbözik a többi hasonló franciaországi rendezvénytől, hogy nem kizárólag francia borok szerepelnek rajta. A versenyt 2009-től az ISO 9001-es nemzetközi minőségbiztosítási rendszernek megfelelően rendezik meg; a borokat az eredményhirdetés előtt laboratóriumban elemzik, hogy ellenőrizzék az eredetüket és a szőlőfajtát. A díjnyertes mintákat összehasonlítják a kereskedelemben ötletszerűen vásárolt palackokkal is. A borok kóstolását mintegy 800 hivatásos bíráló és hozzáértő borkedvelő végzi. A szabályok szerint a nevezett tételek legfeljebb 30 százaléka lehet érmes bor.

 Az egri pincészetek begyűjtöttek továbbá 6 ezüst- és 2 bronz medáliát is. Ezüstérmet szerzett a Gróf Buttler Borászat Egri Viognier Nagy-Eged 2012-es fehérbora, a Bolyki Pincészet 2011-es „Ördöngös” Egri Kékfrankosa, a Demeter Pincészet Franc de Franc 2007-es vörösbora, a Thummerer Pincészet 2009-es Vili Papa Egri Cuvée-je (vörös), a St. Andrea Pincészet és Szőlőbirtok „Örökké” 2011-es Egri Cuvée-je (fehér) és 2011-es „Áldás” Egri Bikavére.

Bronzérmet kapott Bordeauxban az Egri Korona Borház 2009-es Grand Selection Egri Cabernet Sauvignon vörösbora, valamint a Besenyei Borház 2012-es Egri csillag fehér cuvée-je.

Összességében tehát a legeredményesebb egri borászatok a Dula Pincészet, mely két aranyérmet, a St. Andrea Pincészet és Szőlőbirtok, mely egy arany és két ezüstérmet, valamint a Demeter Pincészet, mely egy arany és egy ezüstérmet szerzett. Az egyes borászok és borászatok sikerei mellett a honi borvidékek közt is az egri szerepelt a legjobban, a maga 4 arany, 6 ezüst és 2 bronzérmével. A szekszárdi borvidékre 5 arany, 3 ezüst és 2 bronz, Villányba 3 arany, 3 ezüst és 1 bronz, Tokajba pedig 2 arany, 3 ezüst és 4 bronzérem került..
SZUPERINFO.HU