Árvíz/belvíz – Újra nőtt az elöntött területek aránya a Közép-Tisza vidéken

Szolnok, 2013. március 28., csütörtök (MTI) – A csapadékos idő és a hóolvadás miatt újra nőtt a belvízi elöntések aránya a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) területén – tájékoztatta a szervezet igazgatója csütörtökön az MTI-t.

Lovas Attila közölte: a belvízzel elöntött területek nagysága 650 hektárral, 15 800 hektárra bővült a Közép-Tisza vidékén. Ebből mintegy 4600 hektár vetés, 3350 hektár szántó. Az érintett szakaszokon az elmúlt 24 órában több mint 1,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba 32 torkolati szivattyútelep és 7 mobil szivattyú, a belvízvédekezésben 107 ember vett részt.

Az igazgatóság területén – egy kivételével – valamennyi belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben: elsőfokú Cibakháza, Mezőtúr és Kunhegyes, másodfokú Cegléd, Karcag, Kisújszállás, Jászberény, Kisköre, Kunhegyes és Jászkisér térségében.

A vízgazdálkodási társulatok közül a Jászkisér és vidéke, a mezőtúr-tiszazugi és a nagykunsági másodfokú, míg a mirhó-kisfoki elsőfokú készültséget tart fenn. A belterületi szakaszok védelme érdekében Jászalsószentgyörgy és Fegyvernek önkormányzata elsőfokú, Tomajmonostora önkormányzata másodfokú készültséget rendelt el.

A védelemvezető jelezte: a Közép-Tisza vidékén az elmúlt 24 órában leesett 1-3 milliméternyi csapadék tovább növelte a hóréteg víztartalmát. A Kötivizig területére márciusban eddig lehullott csapadék mennyisége 83 milliméter, ami csaknem a háromszorosa a havi átlagnak.

Jelenleg az igazgatóság területén összesen mintegy 450 kilométer hosszú védvonalon folyik elsőfokú árvízi védekezés. Emellett továbbra is másodfokú a készültség a Hortobágy-Berettyón Karcag-Kisújszállás térségében, 52 kilométeren. A Zagyva apadása miatt Jászberény és Szászberek között szerda este megszűnt a készültség. Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában 205 ember vett részt.

A Tisza Kisköréig apad, alatta végig, kis mértékben árad. A tetőzés Szolnoknál pénteken 715 és 720 centiméter között várható. A következő napokra jelzett újabb csapadék miatt a Szolnok alatt szakaszon egyértelmű tetőzés nem alakul ki. Az alig változó vízállások után további áradással kell számolni – közölte Lovas Attila.

Hozzátette: a jövő hét közepéig a vízgyűjtőkön területi átlagban újabb 30-45 milliméternyi csapadék várható, szombattól eső formájában. A felső vízgyűjtőkön akár jelentősebb árhullámok kialakulásával is számolni kell..
SZUPERINFO.HU