Át a Bükkön esőben, hóesésben

By Ebner Béla
Akt.:
Át a Bükkön esőben, hóesésben
   TRANSZBÜKKI ÁTKELÉS  Bő negyvenen voltak, akik az elmúlt hétvégén, dacolva a viszontagságos időjárással útra keltek, hogy átszeljék a téli Bükköt.

A társaság, mely elsősorban az Eszterházy Károly Főiskola (EKF) jelenlegi és hajdani hallgatóiból verbuválódott Miskolcról vágott neki a Bükk ormainak, hogy két nap alatt átszelje hazánk talán legszebb hegységét. Barna Béla, az EKF Kommunikáció- és Médiatudományi tanszékének tanára, mint nagy utazó és turisztikai szakújságíró szervezte a Transzbükki átkelést. A túra két napos volt – s bár az első napon, amikor Miskolcon találkoztak az ország több pontjáról összesereglett résztvevők, még egész nap esett az eső, ami nem kedvezett a hegyi túrának –,  jó hangulatban indult neki a szép számú csapat az első emelkedőnek, mely a Molnár-szikláig vezetett.

A Molnár szikla legendája:
Több legenda terjedt el a Molnár szikláról. egik ezek közül a következő: E történet szól arról, hogy egy fiatal szerelmespár a szülők ellenkezése miatt azért érkezett a Dolka-gerincre, hogy együtt vessenek véget életüknek, ám a lány ugrását követően a fiú meggondolta magát és visszatért Miskolcra. A városiak azonban megvetették, kitaszították a fiút, aki e nyomás miatt újra elment a sziklához és kedvese után vetette magát.

S bár a párás idő miatt a Lillafüredet rejtő völgy látványa nem a legszebb képét mutatta, a társaság örömmel tekintett alá. Barna Béla, mint túravezető és a földrajz elhivatott értője, minden egyes állomásnál tudott földrajzi, geológiai vagy kultúrtörténeti érdekességekkel szolgálni. Majd folytatva útjukat a Szeleta barlang érintésével jutottak le Lillafüredre, ahol az első nagyobb szusszanóra is sort kerítettek. Innen aztán megindult a menet, hogy meg se álljon Jávorkútig, ahol a hely nevét viselő panzió és étterem tárt kapukkal, forróra fűtött cserépkályhával, ízletes vacsorával, belül is melegítő italokkal és nem utolsósorban kényelmes szállással várta a megfáradt, eső áztatta vándorokat.

Jávorkút, Gróf Bethlen István és a Bükk:
Kezdetben a térség kincstári vadászközpont volt, s a tiszta vízû Jávor-forrás mellett kellemes pihenõhelyet nyújtott a megfáradt erdészeknek, vadászoknak. Ezt a nyugalmat, meghittséget látta meg Gróf Bethlen István, és az 1920-as évek végén megépítette a jávorkúti vadászkastélyt, ahol ma az étterem és panzió működik. Gróf Bethlen István földbirtokos, jogász, államférfi, régi erdélyi fõnemesi család sarja, és egyben 1921-1931 között Magyarország miniszterelnöke volt. Hivatalból ideje nagy részét Budapesten töltötte, de rendkívül nagy szeretettel látogatott el a Bükkbe kikapcsolódni. A hely iránt érzett szeretetét kifejezve hozzá is járult a térség fellendítéséhez, így 1930 pünkösdjén, Bethlen 3.400.000 pengős beruházása révén, átadhatták a Lillafüredi Palotaszállót. Ugyan ez év õszén síugrósáncot is létesített, valamint az infrastruktúrát is fejlesztette, törekvéseinek egyik leglátványosabb eredménye a 12 m hosszú Lillafüred – Hollóstető – Eger közúti alagút, melyet az utókor Bethlen kapunak nevezett el.

Az eső aztán lassan havas esővé, majd havazássá szelídült, miközben a cserépkályhája mellett száradó átázott kabátok és pulóverek párája lengte be az étterem levegőjét.

Reggelre kelve aztán az átázott világot a hó országa váltotta föl. A tartalmas reggeli után, búcsút intvén a Jávorkút Panziónak már igazi hófehér táli táj csalogatta a kirándulókat, immár a második napi túravezető, dr. Papp József irányításável, aki az EKF Történelemtudományi Intézetének tanszékvezető egyetemi docense és nagy túrázó, s a földrajztudománynak is elhivatott művelője. Ő is arra törekedett, hogy ne csak a túra fizikai része maradjon emlékezetes a résztvevőkben, de tanuljanak is sokat a Bükkről, annak geológiai, históriai érdekességeiről.

 

Most volt aztán igazán haszna a jó túrabakancsoknak, kamásliknak, hisz 15–20 centis szűz hóban tört utat magának a társaság előbb Csipkéskútig, majd tovább a híres Víznyelőig. Ez után irány a Nagy rét, ahol megcsodálhatta a társaság a töbröket, dolinákat, s azt is megfigyelhették, hogy a tavalyi, itt pusztított tűz nyomai még most, hónapokkal később, téli hóesésben is megfigyelhetőek a borókabokrokon.

A Nagyrétről aztán hóterhüktől mélyre hajló ágak alatt folytatódott az út előbb fel a Hármaskőre, majd utolsó nagyobb állomásként a Tar-kőre.

A Bükk kövek:
A Bükk legismertebb geomorfológiai értékeit a triász mészkőformációk hordozzák. Ezek jó oldhatósága segítette a karsztos formakincs kialakulását. A fennsíkperemen kőzetminőségi, szerkezeti okok miatt alakultak ki, a tájképileg is értékes „bükki kövek” a Bükkfennsíki Mészkő Formáción a Pes-kő, a Cserepes-kő, a Tar-kő, a Három-kő; vagy a Répáshutai Mészkő Formáción a Vörös-kő. Ezek szintén a jégkorszakok idején nyerték el mai arculatukat. A Három-kőről és a Tar-kőről csodálatos formagazdag tájkép tárul a szemünk elé.

Bakncsot fel! A Líceum televízió kisfilmje a Bükki átkelésről

 

Ekkor már az erős havazásban, semmiféle kilátás nem volt, sőt a látótávolság is alig pár méterre csökkent. Ám a csapat rendületlenül folytatta útját, s taposta a havat lefelé a meredélyen egészen Hereg-rétig, ahol még mindig gyönyörű, áldott, csendes volt a téli táj. Aztán Felsőtárkányba, majd Egerbe érve bizony csalódást jelentett a hegyek fehérségét megszokott vándoroknak, hogy itt alant bizony nyoma sincs a puha vagy akár ázott hónak.

©

A gönyörű és embert próbáló téli túra után vissza kellett mindenkinek csöppenni a hétköznapok nedves szürkeségébe, de mindahányan érzik szívükben, hogy a Bükkbe, különösen a téli Bükkebe vissza kell, és vissza is fognak térni.

 .
SZUPERINFO.HU