Átalakult a keresztesi expó

Akt.:
Átalakult a keresztesi expó
© Fotó: Kovács Péter
Biharkeresztes – Korábban a cégek, manapság a kézművesek, települések mutatkoznak be.

Negyvenhárom kiállító, köztük hét a Partiumból mutatja be és kínálja portékáit a 22. Bihar-Bihor Expón szombaton Biharkeresztesen, a művelődési központ mögötti területen.

Fotó: Kovács Péter

Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere kiemelte: a vásár az országhatár két oldalán tevékenykedő gazdasági társaságok közeledésére, együttműködésére volt hivatva hosszú ideig, 2016-tól, a hajdú-bihari vásárszövetség megalakulását követően azonban a települések hagyományait, értékeit továbbörökítő, tradicionális vásári termékek megjelenítésére került a hangsúly.

Bodó Sándor államtitkár, az expó fővédnöke az elkészített áruk megjelenítésében történt kedvező változás mellett kiemelte az eladó-eladó, illetve az eladó és vásárló közötti közvetlen kapcsolatot, amit a biharkeresztesihez hasonló esemény tud leginkább megjeleníteni.

Fotó: Kovács Péter

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke az elmúlt évek legjobb biharkeresztesi vásárának nevezte a mostanit, amelyen bemutatkozhatnak a határon innen és a határon túlról a kézművesek, a települések a sajátos áruikkal.

Jelentős fejlődés előtt áll Bihar az utóbbi-, és az előttünk álló évek infrastrukturális előrelépéseinek köszönhetően – mondta továbbá Pajna Zoltán, amikor a nemzetközi vásár kapcsán a térség lehetőségeiről kérdeztük. – Az M35-ös és az M4 autópálya megérkezett a térségbe, a 2×2 sávos 47-es főút és a Debrecen-Nagyvárad vasútvonal előkészítés alatt áll. Létrehozzuk a Bihar-Érmellék iparfejlesztési övezetet, megvizsgáljuk a térség humánerőforrás lehetőségeit. Ennek megfelelően átalakítjuk a szakképzési rendszerünket, ehhez infrastruktúrát, oktatási eszközöket kell rendelni. A megyei közgyűlés elfogadta Hajdú-Bihar fejlesztési stratégiáját, amit a kormányzat 2021-2027 közötti Európai uniós költségvetéshez illeszkedő programjának megfelelően hajtunk végre hazai és uniós források felhasználásával – összegezte Pajna Zoltán.

Vásározók között

A kiállítók között van a biharkeresztesi Pinczésné Tóth Gabriella is, aki saját készítésű dísztárgyaival már harmadik alkalommal van jelen az expón. Fontos számára a kiállítás, mert újabb megrendelésekre tehet szert – válaszolta kérdésünkre.

Kiss Huba kotta- és zenész ajándékokkal érkezett Nagyváradról. Számára ez piacfelmérés, de mint mondja, vannak érdeklődők. Vele egy faházban árul Tolnai Elvira, aki Bihardiószegről hozta el faragott gyertyáit. Megtudjuk tőle, hogy a néhány hete megtartott csigacsináló napon hallott az expóról. Jelentkezését elfogadták, és ő is termékeinek megismertetése miatt tartja fontosnak a vásárt.

– Rendszeres visszajárói vagyunk a bihari expónak, ami nekünk részben tapasztalatgyűjtés, mert szeretnénk látni, hogy mások mit gyártanak, részben pedig bemutathatjuk a püspökladányi kézműves termékeket – válaszolta kérdésünkre Keczán Zoltánné, a püspökladányi közfoglalkoztatás koordinátora. Ugyanakkor fontos – teszi hozzá –, hogy a tapasztalatcsere miatt találkozzanak más települések közmunka programjában dolgozókkal. Minderre nagyon jó alkalmat ad a biharkeresztesi Bihar-Bihor Expo.

KZS


A Bihar-Bihor Expó díjazottai:

Pénzügyminisztérium díja: Mens Mentis Hungary Kft. (Biharkeresztes)

Expo Vásárdíj: Hajdúnánás Helyi Sajátosságok kézműves termékei – bőrdíszmű

Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat díja: Biharnagybajom Községi Önkormányzata

Vásárszövetség díja: Dobos Józsefné Szatmárcsekei Házi Lekvár

Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Berettyóújfalui Járási Hivatal díja: Garabuczi Major (Biharkeresztes)

Biharkeresztes Város Önkormányzatának díja: Papp Méhészet (Biharkeresztes).
SZUPERINFO.HU