Az „átlátható” művészet

Az „átlátható” művészet
A hévízi Muzeális Gyűjtemény időszakos tárlatsorozatát nyitotta idén az Üveg című kiállítás, mely 3 teremben kínál látnivalókat. Smetana Ágnes önálló kiállítása az „üveghegyekig” viszi a látogatót.

E kalauzolás nem földrajzi értelemben vett magasságot jelent, vagy szimbolizál, de nívót és meseszerűséget annál inkább. Amit a zenében üveghangként ismerünk, ő ugyanazt a különlegességet a szemnek adja. Az anyag tulajdonságainak kihasználása pazarul jeleníti meg a természet életének végtelen sokszínűségét. Minden mű tükrözi az alkotó hitvallását: a szép felfedezése, teremtése, s a vele való gyönyörködtetés szándékát. Mint magára hagyatott boldogságkereső, szólítja meg munkáival a közönséget. A tárlathoz írt szavaival ekképp hívja a látogatót: „Minden ember egy csoda, hát lásd meg a csodát te is, ember.”
A szomszéd teremben csoportos tárlat enged tallózni a Bárdudvarnoki Nemzetközi Üvegművészeti Alkotótelep résztvevőinek munkái közt. Témát, formavilágot, színösszeállítást, stílust tekintve egyaránt gazdag válogatás ad ízelítőt a megmunkálás sokféleségével felölelt művészetteremtésből. A látnivalók egyik „Hévíz-közeli” darabja a Víz alatti virágzás című munka, mely címét illetően a tóhoz köthető, alkotója pedig a fürdővárosi kiállítóhely munkatársa, Hermann Katalin.
A kamaraterem a pannonhalmi Hefter Galéria kiállításából ad ízelítőt. Hefter László üvegablakok, üvegképek szín- és formakompozíciói ejtik ámulatba a látogatókat.
H. Á..
SZUPERINFO.HU