Az amerikai űrhajósok nem hittek a szemüknek

By Ebner Béla
Akt.:
Az amerikai űrhajósok nem hittek a szemüknek
Farkas Bertalan, az első – s mindeddig egyetlen – magyar űrhajós, mint afféle szatellitbolygó keringett az elmúlt héten Eger körül. Szerdán a Bartakovics Béla Közösségi Házban találkozott a megyeszékhely érdeklődő lakosaival, majd pénteken ő volt annak a hagyományos, év eleji közéleti találkozónak a meglepetés- és díszvendége, melynek házigazdája Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő. A találkozót megelőzően a sajtó képviselőinek is volt alkalmuk találkozni azzal a magyarral, aki honfitársaink közül nem csak a legmagasabbra jutott, de a leggyorsabban is száguldhatott.

Az amerikai asztronauták nem hittek a szemüknek, fülüknek, amikor 1986-ban, amikor a Nemzetközi Űrhajós Szövetség, melynek Farkas Bertalan tábornok alapító tagja, hazánkban rendezte kongresszusát, s a magyar űrhajós elhozta a világ minden részéből érkezett társait Egerbe. Történt ugyanis, hogy amikor megérkeztek a hevesi megyeszékhelyre, Farkas Bertalan, mint házigazda, azt mondta az űrhajósoknak, hogy bátran fedezzék fel maguknak ezt a csodálatos várost. Mint meséli, az amerikaiak értetlenül néztek rá, hisz otthonról azzal az útravalóval indították el őket a keleti blokk egyik országába, hogy a vasfüggöny mögött semmit nem tehetnek majd, nemhogy szabadon, felügyelet nélkül sétálhassanak kedvükre. Aztán hamarosan fölszabadultan élvezték Eger hangulatát s persze megkóstolták az egri bort is, s – mint Farkas Bertalan meséli – azóta is szívesen emlékeznek arra a kirándulásra.

 

©

Az emlékek felidézése előtt azonban még Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő mutatta be a vendéget, aki – Nyitrai szavai szerint – bebizonyította az egész világnak, hogy nincs lehetetlen. Gyulaházáról hittel, szorgalommal el lehet jutni akár a legmagasabbra – jelesül a világűrbe is. Nyitrai azt is elmondta, hogy 2005 óta szervezik a közéleti klubot, melynek a magyar űrhajós előtt olyan vendégei voltak, mint Varga Mihály, Navracsics Tibor vagy legutóbb éppen Andy Vajna. Az országgyűlési képviselő szerint szükség van az ilyen találkozókra, ahol együtt lehetnek jelen és szót válthatnak egymással a gazdasági élet egri és a környékbeli szereplői, vállalkozók, intézmények prominens vezetői és a civil szervezetek képviselői is. Szükség van arra, hogy ezek az emberek időről időre együtt legyenek, együtt gondolkodjanak közös dolgaikról – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Ennek az idei együttlétnek a főszereplője mégis az az ember volt, aki kilencvennegyedikként juthatott el a világűrbe a Szojuz 36 űrhajó fedélzetén, 1980-ban. Mint Farkas Bertalan elmondta, azon sohasem gondolkodott, hogy újra meghódítsa a világűrt. Inkább azon dolgozik, hogy nemzetközi kapcsolatait, tapasztalatait és tudását az ország és az egész emberiség szolgálatába állíthassa. Magyarországon rengeteg tehetséges ember alkot és gondolkodik. Az ő ötleteiket, produktumaikat, s általuk az országot kell és lehet menedzselni egy olyan szerteágazó, nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező embernek, mint Farkas Bertalan. S ő ezek szerint cselekszik. Hisz rengeteg barátja van, akik hallgatnak a szavára világszerte. Példának a szaud-arábiai űrhajóst említi, aki a királyi család egyenes ági leszármazottja, s néhány évvel később járt a világűrben, mint ő. A sok különbözőség ellenére barátságuk töretlen. Mindketten vadászpilótaként kezdték pályájukat, csak míg Farkas Bertalan MIG-21-esen repült, a szaúdi fiú alatt F-16-os berregett. A magyar űrhajós hisz abban, hogy ilyen és hasonló kapcsolatai hasznot hozhatnak az országnak.

 

©

Fontosnak tartja azt is, hogy Magyarország minél előbb csatlakozzon az ISA-hoz, az Európai Űrkutatási Hivatalhoz. Ez a lépés igencsak jót tenne az űrkutatáshoz kapcsolódó kutatói műhelyeknek, melyek már a nagyvilág előtt többször bizonyították, hogy helyük van az űrkutatási programokban.

Ezen kívül a Space for Earth – Világűr a Föld Jövőéért – alapítvány alapító tagja is Farkas Bertalan. Ebben csak repülő űrhajósok vehetnek részt, olyanok, akiknek fontos az, hogy legalább megőrizhessük Földünket ilyennek, amilyen most.

– Aki egyszer megláthatta az űrből azt a gyönyörűséget, amilyen a Föld, az sohasem felejti el azt a látványt. Annek belső kényszer, hogy mindent megtegyen e szépség megőrzésért. Két unokám van. Nekik, Bencének és Ádámnak azt szoktam mondani, hogy nagyapa azt szeretné, azért dolgozik hogy a ti unokáitok is élvezhessék ezt a gyönyörű bolygót – meséli végezetül Farkas Bertalan.

 

Tekintse meg képgalériánkat!

 .
SZUPERINFO.HU