Az Aradi Kamaraszínház előadása a Bessenyeiben

Az Aradi Kamaraszínház előadása a Bessenyeiben
Örkény István nagysikerű darabja, a Tóték a “negyedik elem” a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ vegyes bérletsorozatában, melynek záró előadásán, május 17-én, pénteken 19 órakor az Aradi Kamaraszínház vendégjátékát láthatják az érdeklődők a BFMK színpadán.

Hódmezővásárhely testvérvárosának, Aradnak magyar színtársulata adja elő Örkény István klasszikus művét, a Tótétkat, melyet sokszor és sokan vitték színre, valamint egy felejthetetlen film is készült belőle. A mű eredetileg regény volt, amiből Örkény drámát írt. A darabban a szerzőre jellemző groteszk szemlélet és ábrázolásmód jelenik meg, a szereplők mindegyike tipikus kisember.

A Tóték második világháborúban játszódik, de nem a fronton, hanem a hátországban. Tót Lajos községi tűzoltó a kies Mátraszentannán. Háza tiszta, kertje napfényben fürdik. Ha a fia nem szolgálna az orosz fronton, Tót Lajos csak a rádióból tudná, hogy háború van. Egy nap azonban: “Tóték most vendéget várnak. / Annyi az izgalom, hogy csak! / Egy Őrnagyot magukra zárnak. … – hangzik el műben. A fiú parancsnoka ugyanis egy szép napon megjelenik, hogy Tótéknál pihenje ki a háború megrázkódtatásait. Tót Lajos és családja mindent megtesz azért, hogy az őrnagy jól érezze magát. Mindent, ami emberileg lehetséges. De hogy mi az, ami emberileg lehetséges, ínséges időkben legalábbis nézőpont kérdése. A darab jól kiválasztott eszközökkel jeleníti meg a diktatúrák által elnyomott mindenkori kisember élethelyzetét.

Az Aradi Kamaraszínház Tóték című darabját Balog József rendezte; az Őrnagy szerepében Harsányi Attilát láthatják a nézők holnap este 7 órától a BFMK színpadán. A házigazdát Geltz Péter, nejét Bacskó Tünde, lányát, Ágikát Éder Enikő alakítja.

 

(Elek András – sajtóreferens)

 .
SZUPERINFO.HU