Az egri Érseki Palota a belváros egyik ékköve lehet

maketten így mutat a teljes épületegyüttes.
maketten így mutat a teljes épületegyüttes.
A jövő év májusára elkészül az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont épületegyüttese, s a tervek szerint még 2014-ben meg is nyitja kapuit a nagyközönség előtt.

 

©

Az „Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont” című pályázat generál kivitelezési szerződését január 4-én írta alá a közbeszerzési pályázat nyerteseként a Laki Épületszobrász Zrt. részéről Béres Lajos András vezérigazgató-helyettes, az Érseki Vagyonkezelő Központ képviseletében pedig főtisztelendő Ficzek László igazgató. Azóta megtörtént a munkaterület átadása. A tervek szerint 2014. május negyedikére készül el a több mint 2300 négyzetméteres, háromszintes épület. Ezután kerül sor a termek berendezésére. Bíznak abban, hogy már 2014–ben, az építkezés befejezése után nem sokkal meg tudják nyitni a látogatóközpontot a turisták előtt, mivel az eszközbeszerzési pályázat lebonyolítása a generál-kivitelezéssel párhuzamosan történik.

©

Az első és a második emeleten kap helyet a magyar egyház ezer évét, valamint a magyar szenteket bemutató tárlat. Itt lesz az egri püspökök és érsekek arcképcsarnoka is. A freskókat is renoválják a termekben, sőt a barokk hangulatot is megidézik korhű bútorokkal, berendezési tárgyakkal. A második emeleten, a kiállítás csúcspontjaként a kórusról a kétemeletnyi belmagasságú, lélegzetelállító szépségű érseki kápolnát is megtekinthetik a turisták. A földszinten internet-kávézó, ajándékbolt, a főegyházmegye történelmi borvidékeinek – a tokajinak, a mátraaljainak és az egrinek – a borait bemutató Vinotéka, továbbá gyermekmegőrző játszószoba várja az idelátogatókat, akik végtelenített filmről ismerhetik meg a régiót. Az épület előtti kert is újjászületik. Kerti bútorokkal, sétaútvonallal, esti díszkivilágítással a belváros egyik ékköve lehet..
SZUPERINFO.HU