Frissítve:

Az egyetértésről március havas idusán Egerben

Az egyetértésről március havas idusán Egerben
Az időjárás legkeményebb kihívásai ugyan elkerülték Egert Március 15-én, de a 10–15 centiméteres hó, mely az ünnep reggelére elborította a várost, megváltoztatta a megemlékezés forgatókönyvét. Az ünnepség így a Gárdonyi Géza Színházban zajlott, míg Petőfi hókucsmás szobrát már nem hivatalos keretek közt, hanem „alternatív” módon koszorúzhatták meg az emlékezni vágyók.

hiba beküldése

A színházat a zord időjárás ellenére zsúfolásig megtöltő ünneplők először Habis László polgármester ünnepi köszöntőjét hallgathatták meg, aki az egyetértés legtisztább ünnepéről szólva elmondta, hogy e jeles napról mindenki őriz egy-egy személyes emléket, történetet, s ezek azok, amik összekötnek minket magyarokat és egrieket. – Nemzetünk tavaszi ünnepe nem az időjárásról, hanem lelkünk tavaszáról szól – hangsúlyozta Habis lászló, aki végezetül a „Legyen béke, szabadság és egyetértés!” felkiáltó óhajával zárta ünnepi szavait.

Nemes Róbert (www.fotonemes.hu) képriportja a megemlékezésről:

 

S e gondolatok igencsak rímeltek mindarra, amit a polgármesteri köszöntőt követően a színpadra álló Baranyi Dániel, az Andrássy szakközépiskola végzős növendéke – az Egri Kulturális és Művészeti Központ által minden évben meghirdetett beszédíró verseny győztese – helyezett az ünneplők lelkére. A fiatalember nem csak önmagának, de mindannyiunknak föltette a kérdést, hogy mit is jelent számunkra március 15., hozzátéve, hogy bár  ’48 tavaszának eseményei az összefogásról szóltak – mindenki testvér volt a trikolór alatt –, ma e nemes gondolkodásnak kevés jelét mutatja nemzetünk. Kifejtette, hogy az idő alatt, amit külföldön töltött fogalmazódott meg benne igazán, hogy számára csak egy haza létezik: Magyarország, ahol született, s ahol élni és dolgozni akar. S e szavakkal annak az óhajának is hangot adott, hogy mindazokhoz jusson el ez az üzenet, akik ma külföldön keresik a boldogulást, hisz ők is tudják, hogy ez a föld az, ahol élned, s halnod kell. Fiatalos lendülettel, mégis bölcs szóval fejtette ki azt is, hogy üdvös lenne, ha külföldi slágerek helyett népdalokat énekelnénk, salsa és zumba helyett magyar néptáncra járna a lábunk, s hogy mangó és kivi helyett e földön megtermett gyümölcsöket fogyasztanánk, nem távoli földrészek szépségeit keresnénk, de megismerni igyekeznénk Magyarország szépségeit szűk határainkon belül és kívül.

A diák ennek apropóján Egerről sem feledkezett meg, kifejtve, hogy minden egrinek, kinek kinek a maga helyén, de feladata népszerűsíteni városunkat, hogy ismét a legkeresettebb turistacélpontok közé soroltassunk, s ismét büszkén mutathassuk meg – ahogy Kossuth Lajos mondta: Itt nem hirdetni, csak tanulni lehet a hazafiságot.

Beszédje végén nem felejtette el elmondani fiatalos lendületű hitvallását sem: Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek Magyarország föltámadásában!

Baranyi Dániel nagy sikert aratott beszédét követően Fehér István összeállításában és rendezésében ünnepi műsort láthattak az egybegyűltek a Gárdonyi Géza Színház szín- és táncművészeinek tolmácsolásában, akik közt föltűnt Herczeg Flóra is, aki – mintegy aláhúzna az egri diák szavait – gyönyörű magyar népdalokkal emelte a műsor fényét, a legtisztább hanggal, a legtisztább forrásból.

©
Az ünnepséget követően, ki-ki vette a kabátját, kezekbe kerültek a koszorúk, előkerültek a nemzeti trikolórok, a székely zászlók, s bár kis csoportokban, de énekszóval vonultak le az egriek a Petőfi térre, hogy a tér névadója, a márciusi forradalom jelképévé nemesedett költő lábainál elhelyezzék az emlékezés, a tisztelet koszorúit, melyek talán március idusa szellemének továbbélését is jelentik a tavaszba beszökött télben.         

Megható záróakkordként a jelenlévők elénekelték a hósipkás költő szobránál a magyar és a székely himnuszt, bizonyítva, hogy komolyan veszik mindazt, amit ezen a furcsa, különleges március 15-én meg- és átéltek. Tudják, hogy egységben és az egyetértésben van az erő és a nemzet jövője.

Tekintse meg a koszorúzáson készült képgalériánkat:
További hírek a Eger kategóriából
Hétvégi országos sportműsor
Budapest - A fontosabb hétvégi hazai sportesemények. tovább »
Új helyre költözött az egri okmányiroda – kormányablak nyílt Egerben
2015. október 9-én bezárt az egri Szvorényi utcai okmányiroda. Funkcióját teljes egészében a Barkóczy u. 7. [...] tovább »
Földhöz juthatnak a gazdák – megkezdődött az árverési hirdetményi időszak
A Magyar Állam, mint tulajdonos nevében és képviseletében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a [...] tovább »
Csütörtökön kezdődik a Korunk zenéje fesztivál
Budapest, 2015. szeptember 30., szerda (MTI) - Csütörtökön kezdődik a Korunk zenéje fesztivál, amely az idén a [...] tovább »
Élményalapú programozó iskola nyílik gyerekek számára
A gyerekeknek természetes, hogy számítógépet, tabletet, okostelefont használnak. Itt a lehetőség, hogy olyan [...] tovább »
Töltse le a 2015-ös falinaptárat!
Az egri Szuperinfó falinaptárával nem marad le a fontos eseményekről! tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Kajakos, aki jobbal és ballal is remekül dekázik
Miskolc - A hajdani olimpiai ezüst- és bronzérmes sportoló, testnevelő­tanár és edző boldogsága határtalan. [...] tovább »
Fotók: Fekvenyomó bajnokság Miskolcon
Miskolc - A Miskolci Rendészeti Szakgimnázium csütörtökön adott otthont a BM Országos Katasztrófavédelmi [...] tovább »
Bragmayer és Lehmann kapta Tiszaújvárosban
Tiszaújváros - A tiszaújvárosi Lehmann Csongor egymás után kétszer kapta meg az IMG elismerést. tovább »
Fotók: Kunkli segített Koncznak Miskolcon
Miskolc - Az ismert magyar thai-box sportoló, Kunkli Tivadar egy délután erejéig szárnyai alá vette a HELL Racing [...] tovább »
Női kézilabda EHF Kupa – Elherdálta tízgólos előnyét, búcsúzott az Érd
Budapest, Párizs - Az Érd búcsúzott a női kézilabda EHF Kupa selejtezőjének harmadik fordulójában. tovább »
Asztalitenisz csapat Eb – A férfiak nem is kaphattak volna nehezebb sorsolást
Budapest, Stockholm - A magyar férfi asztalitenisz-válogatottnak rendkívül nehéz, a nőinek viszont legyőzhető [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása