Frissítve:

Az év vállalkozója 2012 – Gödri István, a Bosch Rexroth Pneumatika Kft. ügyvezető igazgatója

Az év vállalkozója 2012 – Gödri István, a Bosch Rexroth Pneumatika Kft. ügyvezető igazgatója
írta Ebner Béla - Egyről a kettőre: család, közösség, nemzet.  A VOSZ elnökségének döntése alapján Demján Sándortól vehették át a 2012. Év Vállalkozója díjakat az arra érdemesek. Köztük Gödri István, az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft. ügyvezető igazgatója.

hiba beküldése

A munka, az állandó készenlét szelének lehellete érinti meg a látogatót, belépve Gödri István, a Bosch Rexroth Pneumatika Kft., az egri Ipari Parkban álló gyárában lévő irodájába. A falakat kimutatások, statisztikák borítják, a jegyzettábla fehérje alig látszik sűrűn sorakozó feljegyzésektől. Láthatóan itt napról napra komoly munka folyik. S az is feltűnik, Gödri úr nem az íróasztala mögött szokott ülni, hanem az ablak mellett, egy magas, kerek asztalon található a munkájához elengedhetetlen számítógépe. Itt, e mellett az asztal mellett állva szokott munkálkodni. Azt állítja ez afféle edzés, és a szellem is hatékonyabban működik, ha nem székben tespedve tesszük a dolgunk. Mint meséli, a csütörtöki nagy értekezleteiken kollégái is állva számolnak be munkájukról. Tapasztalatai szerint így sokkal pörgősebb és hatékonyabb a megbeszélés.

Persze nem csak azért jöttünk, hogy a mindennapok munkájába belessünk, hanem gratulálni az Év Vállalkozója díjhoz. Gödri István azonban szívesebben beszél arról, hogy ez az elismerés egyáltalán nem neki, az ő személyének szól, sokkal inkább az itt dolgozók közös munkájának gyümölcse. Sokat és nagyon szisztematikusan dolgoznak mindahányan azon, hogy a Bosch Rexroth Pneumatika Kft. mind jobban működhessen.

 

A marosvásárhelyi születésű Gödri István még gyerekfejjel, 1981-ben járt először Egerben. Amint szüleivel a vár zegeit, zugait felfedezték, meg amikor egy fényképész lekattintotta őket a vár kapujában, a kisfiúnak még eszébe sem jutott, hogy egyszer nem csak hogy ebben a városban fog dolgozni, de otthonának fogja vallani Egert. Utóbb a sors úgy hozta, hogy egy kaliforniai tanulmányút, meg hosszú évek, amerikai cégeknél eltöltött munka után ide vetette a sors. Az elektronikai ipar kegyetlen világán edződve, hosszútávú elképzelésekkel, 2005-ben érkezett Egerbe, azzal az elhatározással, hogy az időközben a pneumatikaiparban kiéleződött versenybe veti magát. Tudta, hogy itt remek szakembergárdával dolgozhat majd együtt, akik sokan még a híres Bervában kezdték elsajátítani a szakmát, s bár közben a fejük fölött számtalanszor cserélték a táblát, ők egyre jobb szakemberekké váltak. Ez a tenni akaró, erős mag máig képes megfeleni a piac kihívásainak.

A termelés racionalizálásával kezdték a tevékenységet. Tudták, kisebb területen is el lehet végezni feladataikat. Az ésszerűsítés során két ütemben 40 százaléknyi területet sikerült felszabadítaniuk. A válság alatt, amikor a vállalat központjában elhatározták, hogy a cég svéd gyárát bezárják, gondolkodni kezdtek, hová is telepítsék át az ottani gépeket és technológiát. Ekkor vált fontossá ez a felszabadított terület, hisz Egerben volt hely és szakmai tapasztalat. Másfél év alatt megtörtént a teljes áttelepítés, és ismét gépek zakatoltak, s lázas munka folyt az egész üzemben. Az egri gyár lépéselőnybe került még a belső versenytársakkal szemben is, s így mára a standard termékeik, elsősorban pneumatikai alkatrészek, hengerek, szelepek mellett, vevőspecifikus alkatrészeket is gyártanak, sőt gépgyártó iparból a gépjárműiparba is beléptek. Ez pedig mérföldkő a cég életében!

Gödri István állítja, az eredményes munka alapja, hogy minden nap egy-egy lépéssel többet tegyünk meg mint versenytársaink, de nem pénteken öt gyors lépést, hanem egy-egy biztosat a hét minden áldott napján!

– Az élvonalban akarjuk látni magunkat! Nem dőlünk hátra, sőt inkább előre feszülünk, neki az újabb kíhívásoknak – mondja az igazgató, aki a díjra visszatérve elmondja, hogy ezt az eredményt nem hirdette ki a gyárban, de az évzáró ünnepségen megköszöni majd az egész gyár kollektívájának. Tudja ugyanis, hogy ez az elismerés nem neki, hanem minden egyes dolgozónak szól. Tudja és vallja, hogy az egy meg egy az több mint kettő. Nem mindig a nagy tettek számítanak, hanem a kis dolgok egymás mellé állításával születhetnek igazán nagy eredmények. Ez azonban nem csak egy üzemre, de az élet legfontosabb részére is vonatkozik, sőt a társadalom is így épül fel. Család, közösség, nemzet: ez a sorrend, és ez az egyedül járható út – vallja Gödri István.

– A feladattal együtt kell nőni, fejlődni – állítja az igazgató, aki mint elmondja egy-egy állásinterjún sem kész embereket keres, hanem olyan gyémántot, amit csiszolni kell és lehet. Hisz abban, hogy az emberek képesek felnőni feladataikhoz, ha számukra megfelelő környezetet biztosítanak. – Igazi vezetőt lehet nevelni, de fejleszteni is – teszi hozzá.

Gödri István, és az általa vezetett cég filozófiáját hat markáns pontba sorolja. Első a becsületesség és a tisztesség. A következő pont, hogy a vevő az első. Harmadik a felelősségtudat és felelősségvállalás fontossága. Aztán következik a csapatszellem, majd az, hogy szakmailag mindig jónak, ha lehet a legjobbnak kell lenni. Az utolsó, hatodik pont pedig a rugalmasság szükségességéről szól. Ezen értékek mentén navigálja a gyár hajóját, s nem is eredménytelenül, hisz a válság kellős közepén, 2010-ben elnyerték a Bosch és a Bosch Rexroth minőségi díját is.

Az általa irányított, szeretett cégnél, éppen a régi, jól bevált szakemberek okán az átlagéletkor 40 év körül van. Tudja és érzi annak a felelősségét, hogy 500 ember, család sorsát tartja a kezében. Ezt a terhet azonban nem egyedül hordozza.

– Együtt kell húzni a szekeret, s akkor bizonyosan célba ér – állítja. – Ha hiszel az emberekben, ők viszonozzák ezt a bizalmat. S ennek eredményeként születhetnek meg bennük a legkreatívabb ötletek, bizonyítva, hogy ez a bizalom igenis jogos volt! – állítja tapasztalatai alapján Gödri István.

Ő, mint cégvezető leemelt kalappal tiszteleg mindazok előtt, akik vállalkozóként képesek arra, hogy akár három vagy öt embernek is munkát, s így ugyanennyi családnak kenyeret adjanak. De azt is tudja, hogy egy ilyen céghez – amilyen az általa irányított Bosch Rexroth Pneumatika Kft. – is csak a jó gazda szemléletével lehet közeledni. Éppen úgy kell viselkedni, gazdálkodni – állítja – mintha a sajátját irányítaná az ember. S ezt várja el munkatársaitól is a 2012-ben Év vállalkozója díjjal kitüntetett Gödri István.További hírek a Eger kategóriából
Hétvégi országos sportműsor
Budapest - A fontosabb hétvégi hazai sportesemények. tovább »
Új helyre költözött az egri okmányiroda – kormányablak nyílt Egerben
2015. október 9-én bezárt az egri Szvorényi utcai okmányiroda. Funkcióját teljes egészében a Barkóczy u. 7. [...] tovább »
Földhöz juthatnak a gazdák – megkezdődött az árverési hirdetményi időszak
A Magyar Állam, mint tulajdonos nevében és képviseletében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a [...] tovább »
Csütörtökön kezdődik a Korunk zenéje fesztivál
Budapest, 2015. szeptember 30., szerda (MTI) - Csütörtökön kezdődik a Korunk zenéje fesztivál, amely az idén a [...] tovább »
Élményalapú programozó iskola nyílik gyerekek számára
A gyerekeknek természetes, hogy számítógépet, tabletet, okostelefont használnak. Itt a lehetőség, hogy olyan [...] tovább »
Töltse le a 2015-ös falinaptárat!
Az egri Szuperinfó falinaptárával nem marad le a fontos eseményekről! tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Videó: Úgy kapták ki az árokból a Polskit, mintha egy darab fa lett volna
Lengyelország - A jó csapatmunka hegyeket képes megmozgatni, de néha előfordul, hogy csak egy kisautót kell. tovább »
Magyar Kupa: megvan a DVSC visszavágójának időpontja
Debrecen - Keddi napon fogadjuk a Budapest Honvéd együttesét. tovább »
A MEAFC nem tudta végig tartani a listavezetőt
Miskolc - Az oroszlányi csapat koncentráltabb teljesítményt nyújtva megérdemelten győzött a MEAFC ellen. tovább »
Örömszavak: Így látták a játékosok
Nyíregyháza – A nyíregyházi női röplabdacsapat 2007 után nyert ismét Magyar Kupát. Ennek kapcsán szólalt [...] tovább »
Phoenix KK: saját kezükben a sorsuk
Tiszaújváros - A férfi kosárlabda NB I/B Piros csoportjának 22. fordulójában a Falco KC Szombathely U23 [...] tovább »
MLSZ – Vizsgálatot indítottak Ezekiel Henty ellen
Budapest - A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága eljárást indított Ezekiel Henty, a Puskás [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása