Az év vállalkozója 2012 – Nagy Lajos, a HESI Kft. ügyvezető igazgatója

By Ebner Béla
Az év vállalkozója 2012 – Nagy Lajos, a HESI Kft. ügyvezető igazgatója
Szerénység a kenyere, de sohasem adja fel. A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) 2012-ben is átadta az Év Vállalkozója díjakat, köztük Nagy Lajosnak, a HESI Kft. ügyvezető igazgatójának.

– Nálam csak egy esély van – jelentette ki Nagy Lajos, amikor felkerestük az elismerés apropóján. – Ha nem megy az üzlet, akkor én mehetek haza!

A 2012. év vállalkozói díj átadásán a termelés területén működő magánvállalkozások kiemelkedő, kockázatvállaló munkáját emelte ki Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke.

A HESI és Nagy Lajos közös története bizony már messzire nyúlik vissza. Mint elmondja, 1974 óta dolgozik ugyanazon a helyen. Manapság Heves, Nógrád és Borsod megyébe jutnak el sütőipari termékeikkel, napi két alkalommal, saját gépjárműveikkel.

A napi friss termékszállításon túlmenően egyre jelentősebb a hűtött, félkész, gyorsfagyasztott és sütőipari tartós termékek gyártása, melyek az áruházláncokon keresztül országosan is megjelennek az üzletek polcain. A cég székhelye és központi üzeme, laboratóriuma Egerben van, ezen kívül Bélapátfalván működtet termelő egységet. A foglalkoztatottak száma ez év novemberében 179 fő volt.

A termelés mellett a szakemberképzésre szintén nagy hangsúlyt fektetnek, három megyei szakképzési intézménnyel dolgoznak együtt, és az idei tanévben 92 fővel kötöttek tanulószerződést a szakma gyakorlati elsajátítására, ezáltal a szakmunkás utánpótlásra is gondolva. Az igazgató büszke arra, hogy ezévben Szegeden Országos SZKT versenyen tanulóik közül Boros Balázs a II. helyet szerezte meg, és a cégnél már vezető munkakörben dolgozik.

Nagy Lajos 22 éve elsőszámú vezetőként irányítja a céget és jövőre lesz 20 éve annak, hogy exportra is termelnek. Az elmúlt két évtizedben sikerült stabilizálni, majd folyamatosan növelni a hazai piaci részesedésüket, az export pedig kezdetektől dinamikusan nőtt, mára pedig már az összes árbevétel mintegy 40 százalékát teszi ki.

A siker titkát abban látja, hogy szisztematikusan dolgoznak és fejlesztenek, de csupán az ésszerűség határain belül. Az elmúlt időszakban sikerült 5-8 százalékos évenkénti növekedést realizálni.

A minőségre nagy gondot fordítanak, IFS minőségirányítási rendszer auditjaik 2012-ben is emelt szintű megfeleléssel zárultak, megbízható szállítóként tartják nyilván a céget.

A jelen gazdasági helyzetben hitelt nem vesznek fel, ugyanis a sütőipar aktuális átadási áraiból a kamatok nehezen gazdálkodhatók ki. A 2008-ban kezdődő gazdasági válság idejére hosszú lejáratú hitelüket, eredményes gazdálkodás biztosítása mellett sikeresen visszafizették, így plusz teher nélkül indultak a visszafogottabb keresletet hozó éveknek. Idén, várhatóan egymilliárd- kettőszázötvenmillió forintos árbevételt realizálnak.

Az eredmények természetesen a Társaság lelkiismeretes dolgozóinak is köszönhetőek, akik között sokan évtizedek óta megbecsült munkatársak. A szakágazati kötelező, és az országosan ajánlott bérfejlesztést a cég minden évben maradéktalanul végrehajtotta, ennek is köszönhető, hogy elfogadható mértékű a fluktuáció és jó a fiatalok, valamint a diplomás dolgozók aránya.

Ennek a kiválóan képzett gárdának köszönhető, hogy a HESI Kft. 2009-ben ipari- termelő vállalkozás kategóriában elnyerte az Észak-magyarországi Regionális Minőségi Díjat, Nagy Lajos a HKIK által adományozott Heves megye Innovatőre Díjat, majd 2012-ben az Eger Város Gazdaságáért kitüntetést, most pedig az Év vállalkozójává választották.

Nem elsősorban az elismerések azonban azok, amik a legfontosabbak Nagy Lajos életében. Sokkal inkább a mindennapi munka, az állandó készenlét élteti. Komoly energiát és pénzt szán a minőségi –technológiai fejlesztésre. Ennek köszönhetően ma már képesek olyan tartós sütőipari termékek előállítására is, melyek adalékanyagok nélküli technológiával készülnek.

 

Termékfejlesztési tevékenységük sikerességét jelzi a pályázati úton elnyert két önállóan megvalósított vállalati innovációs projekt.

Nagy Lajos azonban nemcsak a gazdasági élet területén küzd, hanem a sportban is otthonosan mozog. Remek asztaliteniszező, de a teniszpálya salakján is megállja a helyét. – Ha lábbal odaérsz, akkor már te irányítasz – álltja, s ez bizony nem csak a teniszben, de a mindennapok harcában is igaz. Az aktív sportolás mellett, mint támogató is jelen van. Nem névadó, mégis fő támogatója az SBS Eger – Eszterházy férfi kézilabda csapatának, ami számukra komoly segítséget jelent.

Társadalmi szerepvállalása sem merül ki a civil szervezetek támogatásában, hiszen a Magyar Élelmezéstudományi Egyesült Heves megyei szervezetében elnökként, majd országos alelnökként vett részt az élelmiszeripar munkájában.

– Szerénynek kell maradni, de sohasem szabad feladni – összegez végezetül Nagy Lajos, a HESI ügyvezető igazgatója, amikor a siker záloga után érdeklődünk.

Címkék: , ,


.
SZUPERINFO.HU