Az idő is elrepült

Az idő is elrepült
Tíz esztendeje, hogy Kántás Andor gyenesdiási pilóta ultrakönnyű gépével repülte a Sármellék-Sydney légiutat. A repülés nyomán sokak értek el ahhoz a célhoz, amit nem csak önmaga számára jelölt ki a vállalkozó szellemű pilóta.

Missziót teljesített: azért repülte a mintegy 20 ezer kilométeres távolságot, hogy felhívja a figyelmet az olyan emberekre, akik a születésükkel az egészséges élethez szükséges képességekből kevesebbet kaptak. Akiknek hiányzik az adottság ahhoz, hogy segítség nélkül éljék az életüket. Az indítékot szomorú személyes tapasztalat, a Rett-szindróma néven ismert betegséggel született kislányának helyzete adta Kántás Andornak.
A ma 20 éves Lúcia több sorstársával együtt a keszthelyi Gondviselés Házában tölti napjait. Az intézmény létrehozását a különleges repülés indította el. A pilóta repülőútja a Lucia nevét viselő repülőgépének műszaki adottságai miatt volt különleges teljesítményt igénylő vállalkozás. A sármelléki repülőtérről 2002. november 2-án szállt fel. Ausztráliát 2003. január 13-án érte el, Sydneyben pedig január 30-án landolt.
– Nem tagadom, sokszor megfordult a fejemben, hogy mi lesz, ha nem sikerül a tervet végrehajtani – emlékezett. – Ha feladásra kényszerültem volna, akkor ma annyit mondhatnék, hogy legalább megpróbáltam. Most, azt mondhatom, hogy megérte, volt értelme, haszna.
Amikor 2003 márciusában immár utasként, repülőgépe poggyászával visszaérkezett, jelentős támogatással alapította meg a ma is működő Lúcia a Sérültekért Alapítványt, a tervezett készségfejlesztő intézmény létrehozásának céljával.
Ahogy a repülőút, úgy az ügy „földi” navigációja sem volt könnyű, de a támogatók mindig, minden helyzetben ott voltak.
– Sydneyben Lúcia koncertet rendeztek az ausztráliai magyarok, Somló Tamás és Horváth Charlie  jótékonysági koncertet adott Keszthelyen. Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőr támogatásával egy újabb repülőutat téve Európa 11 országát látogattam meg, ismerkedve azon neves intézmények munkájával, ahol komoly sikereket értek el a halmozottan sérültek képességfejlesztésében. Az intézet létrehozására épületet biztosított a város – sorolta Kántás Andor, majd így folytatta: – Pályázati pénzt azonban sajnos akkor nem nyertünk. De 2007-ben Keszthely város másik, kisebb épületet bocsátott a Lúcia Alapítvány rendelkezésére. A Máltai Szeretetszolgálat működtetésével 2008-ban létrejött a halmozottan sérült gyermekek intézménye, a Gondviselés Háza. Van konduktor, gyógytornász, gyermeket be- és hazaszállító mikrobusz, s van kilátás egy jobb világra – beszélt immár az évtized eredményeiről Kántás Andor.
Horányi Árpád.
SZUPERINFO.HU