Az Opera Ultima mindent vitt a Pécsi Országos Színházi Találkozón

By Ebner Béla
Akt.:
Az Opera Ultima mindent vitt a Pécsi Országos Színházi Találkozón
Tíz napon át adott otthont Pécs – immár 14. alkalommal – a honi színházi élet legnagyobb seregszemléjének, a Pécsi Országos Színházi Találkozónak (POSZT). A válogatók – Császár Angela színművésznő és Sándor L. István színikritikus – fantasztikusan színes, érdekes programmal örvendeztették meg a teátrumi szakmát és a közönséget.

Ugyan a versenyprogramba ez alkalommal egri előadás nem került, mégsem maradt a hevesi megyeszékhelyen született alkotások, vagy ide kötődő alkotók nélkül a színházszerető közönség. A GG Tánc Eger, a Gárdonyi Géza Színház tánctagozata ugyanis két produkcióját, a Négy napló, egy verset valamint A képzelt beteget is bemutatta az úgynevezett Off programok közt, a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A versenyprogramokban pedig sok olyan színész játékát csodálhatta meg a közönség, akik jó néhány évadon át örvendeztették meg alakításaikkal az egri közönséget. Kaszás Gergő az I. Erzsébet című előadásban nyújtott alakításáért el is nyerte a legjobb férfi mellékszereplő díját, s mellette a legjobb női mellékszereplőnek járó trófeát Jordán Adél kapta a POSZT zárónapján, szombaton rendezett gálaesten. A Katona József Színház Fényevők című előadásában Ötvös András remekelt, míg a Katona és a Szabadkai Népszínház Magyar Tagozata koprodukciójában született – az Egerben szintén sokszor megfordult Máté Gábor által rendezett –, megrázó erejű, kiváló darabban, a Vörösben Kalmár Zsuzsát csodálhatta meg a közönség. Vajda Milán az Örkény Színház Mohácsi testvérek által színpedra álmodott A képzelt beteg című előadásában domborított. A Vígszínház Az álomkommandó című Sütő András-drámájának főszerepét az egri születésű Fesztbaum Béla játszotta, míg a Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő című Bródy Sándor-bemutatójában Nádasy Erikát köszönthettük. A POSZT slusszpoénjaként előadott, szintén miskolci Woyzeck címszerepét a Jászai-díjas Görög László játszotta, emlékezetesen megrázó, fizikálisan is embert próbáló alakítást nyújtva. Ráadásul ezt a produkciót az a Béres Attila álmodta színpadra, akinek nevéhez jónéhány kiváló egri rendezés fűződik.

A díjátadó gálaesten arra is fény derült, hogy a legsikeresebb produkciónak az Újvidéki Színház Opera ultima című előadása bizonyult, hisz a szakmai zsűri döntésének értelmében nem csak a legjobb előadásnak bizonyult, de Elor Emina elvitte a legjobb női főszereplő díját is, míg a színész zsűri Balázs Áronnak ítélte a legjobb férfi színésznek járó elismerést. Ráadásul ugyan ennek a produkciónak a Marina Sremac által megálmodott jelmezei bizonyultak a legjobbnak. Felmerül a kérdés, hogy hol itt az egri kapcsolat? Nem máshol, mint ott, hogy az újvidéki társulat igazgatója nem más, mint Venczel Valentin, aki évtizedeken át volt a Gárdonyi Színház vezető színésze.

Végül Eger sem maradt díj nélkül a POSZT-on. Mint arról részletesen itt beszámoltunk, a 29. Nyílt Fórum – melyet hagyományosan a POSZT ideje alatt rendeznek – zárásaként a Színházi dramaturgok Céhe idén is átadta a Vilmos-díjat, az egri Szalóczi Gézának a Majakovszki című drámájáért.

A XIV. POSzT Díjazottai

Díjak és díjazottak 2014-ben

A szakmai zsűri díjai:

Legjobb előadás: Opera ultima
Rendező: Kokan Mladenović
Újvidéki Színház

Legjobb rendezés: Ascher Tamás
Fényevők
Katona József Színház, Budapest

Legjobb női főszereplő: Elor Emina
Opera ultima
Újvidéki Színház

Legjobb férfi főszereplő: Fodor Tamás
Paul Foster: I. Erzsébet
Vádli Alkalmi Színházi Társulás, Budapest – Szkéné Színház, Budapest – FÜGE

Legjobb női mellékszereplő: Jordán Adél
Fényevők
Katona József Színház, Budapest

Legjobb férfi mellékszereplő: Kaszás Gergő
Paul Foster: I. Erzsébet
Vádli Alkalmi Színházi Társulás, Budapest – Szkéné Színház, Budapest – FÜGE

Legjobb díszlet: Fodor Viola
Mohácsi testvérek: A képzelt beteg
Örkény István Színház, Budapest

Legjobb jelmez: Marina Sremac
Opera ultima
Újvidéki Színház

Legjobb dramaturg: Mohácsi István és Mohácsi János
az Örkény István Színház A képzelt beteg című előadásának dramaturgiai munkájáért

Legjobb színházi zene: Kovács Márton
az Örkény István Színház A képzelt beteg és a Katona József Színház Fényevők című előadásának zenéjéért

Különdíj:
Alkésztisz
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat

A színész zsűri díjai:
Legjobb férfialakítás: Balázs Áron
Opera ultima
Újvidéki Színház

Legjobb női alakítás: Hay Anna
A hosszabbik út
Kerekasztal Színház, Budapest- Szputnyik Hajózási Társaság, Budapest

A Fidelio díjai (a színész zsűri döntése szerint):
Legjobb 30 év alatti színésznő: Lovas Rozi
Bródy Sándor: A tanítónő
Miskolci Nemzeti Színház

Legjobb 30 év alatti színész: Molnár Áron
Sütő András: Az álomkommandó
Vígszínház, Budapest

A közönségzsűri díja:
Kolozsvári Állami Magyar Színház
Csipke

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos díja:
Köles Ferenc
Székely Csaba: Bányavakság
Csiky Gergely Színház, Kaposvár – Pécsi Nemzeti Színház.
SZUPERINFO.HU