Azonnal méri az oxigénszintet a korszerű berendezés – Délmagyarország

Gyermek szívműtéteknél fontos műszerre gyűjtenek a szegedi gyermekklinikán. Az úgynevezett INVOS-t már tesztelik az orvosok és azt mondják, ezzel a műszerrel kisebb az esélye annak, hogy a műtétek után a gyerekek agya oxigénhiány miatt károsodjon – írja a Délmagyarország.

A korszerű amerikai berendezést Nyugat-Európában már tíz éve használják, hazánkban azonban még csak az idén jelent meg. A szegedi gyermekklinika újszülött intenzív részlegén és a II. számú belgyógyászati klinikai szívsebészeti osztályán – kísérleti jelleggel – már közel két hónapja használják az infravörös fénnyel, fájdalom nélkül is pontos és azonnali információkat adó hatmilliós berendezést. A műszer a szívműtétek alatt, illetve után ellenőrizheti, mennyi oxigént használ föl az agy, így kapott adatoknak megfelelően azonnal lehet a szükséges terápiát, eljárást alkalmazni.

Az INVOS-t eddig még csak a debreceni szívsebészeti, illetve az idegsebészeti klinikán állították rendszerbe. A szegedi gyermekklinika számára a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány szeretné megvásárolni..
SZUPERINFO.HU