Balaton: 80

A nyolcvanas határon a Balaton: az elmúlt két hónapban lehullott csapadék következtében több, mint harminc centivel emelkedett a vízállás, amit a Zalán a következő napokban levonuló árhullám tovább növelhet.

Minden remény megvan tehát arra, hogy optimális lehet a tó vízállása a nyári szezonra – közölte az MTI-vel Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.
Az év első két hónapjában a tó vízgyűjtőterületére átlagosan 171 milliméternyi csapadék hullott, ami több mint két és félszerese a sokévi átlagnak. Ennek köszönhető a rohamos vízszintemelkedés a 2012 őszi 38 centis mélyponthoz képest. Tavaly március elején egyébként nyolcvan centi fölött állt még a Balaton, de azután különösen csapadékszegény hónapok következtek egészen  őszig. Most azonban a Zalán árhullám vonul le, mely a Kis-Balaton rendszerén átjutva naponta akár egy-másfél centiméterrel is emelheti a Balaton vízszintjét. Csonki István szerint a nyári szezon előtt a 100 centiméteres optimális vízállás elérésére is van esély..
SZUPERINFO.HU