Bátrabban vágnak az emberek hitelfelvételbe

  03 aug 2017

Budapest – Viszik a hiteleket – naponta 2,4 milliárd forintnál jár a piac.
A lakossági hitelpiac júniusban is bővült. Az új lakáshitel-szerződések összege 66,8 milliárd forintot tett ki, ez a tavaly júniusi összeget 37 százalékkal haladja meg, és a legmagasabb havi érték az idén. A személyi kölcsönöknél még nagyobb volt a növekedés: 29,9 milliárd forint összegre kötöttek szerződést a bankok, ez pedig 57 százalékos emelkedésnek felel meg tavaly júniushoz képest – derül ki a BankRáció.hu júniusi piaci folyamatokat bemutató, jegybanki adatokra épülő összeállításából.

Látványos növekedés

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője közölte, az idei első félévben az új lakáshitel-szerződések összege 297 milliárd forintot tett ki, a személyi kölcsönök összege pedig meghaladta a 141 milliárd forintot, ami előbbieknél 37 százalékos, utóbbiaknál 51 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. – Az adatokból látható, hogy az idén összesen több mint 438 milliárd forint értékben adtak lakáshiteleket és személyi kölcsönöket a bankok a lakosságnak, ez pedig napi átlagban 2,4 milliárd forintot jelent – fogalmazott a szakember.
A látványos növekedésről szóló piaci adatokat alátámasztják a BankRáció.hu statisztikái is, az idei első félévben a lakáshitelek és személyi kölcsönök iránt érdeklődők száma a hitelkalkulációk alapján 55, illetve 65 százalékkal nőtt. Még beszédesebb, hogy havonta több mint 100 ezer kalkulációt végeztek el a látogatók a különböző lakáshitelekre és személyi kölcsönökre, annak érdekében, hogy megtalálják a számukra legolcsóbb konstrukciót. Ez pedig arra utal, hogy egyre tudatosabban választanak hiteleket.
HBN