Belvízhelyzet Székkutason

Belvízhelyzet Székkutason
A belvízi elöntöttség és a vizek kártételei megelőzése miatti teendő intézkedések megtétele érdekében Székkutas község közigazgatási területére Szél István polgármester 2013. április 1-én, 12:00 órától I. fokú, majd 2013. április 3-án, 10:00 órától II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

A településen jelenleg is folyamatosan szivattyúznak, de emberi életet és állatokat  komolyabban nem veszélyeztet a belvíz.

Szél István polgármester elmondta:

Húsvéthétfőn rendelték el az I. fokú készültséget, majd elkezdték a belvíz elleni védekezést a Németh László utca mögött. Az I. fokú készültséget április 3-án emelték II. fokúra a nagy esőzések miatt. Jelen pillanatban 6 szivattyú dolgozik a település határában. Annyira nem katasztrofális a helyzet, mint 2010-2011-ben volt, de közel állnak hozzá, főleg ha a jövőben még több nagyobb mennyiségű csapadék érkezik. A település közmunkásai az átereszeket takarítják, ezzel biztosítva a hatékony munkavégzést. A 6 szivattyúnál 12 ember váltva 12 órában dolgozik.

Április 4-én a Katasztrófavédelem embereivel járták körbe a települést és ennek hatására a napokban még egy nagyobb teljesítményű szivattyút fognak beállítani.

Szerencsére eddig senkit sem kellett az otthonából kiköltöztetni. Minden út és tanya megközelíthető, bár vannak olyan épületek, ahol már nem csak az istállóban áll a víz, hanem a tanya falát is áztatja. Ez főleg a Vasútállomás melletti réparakodó és a 7. kerület néhány tanyaépülete. A község belterületi lakóházait sikerült a víztől mentesíteni, bár a talajvíz folyamatosan növekszik, emiatt vannak a szennyvízzel kapcsolatos kellemetlenségek.

A csapadékvíz visszahúzódása után elkezdődik a belterületi csapadékvízrendszer rekonstrukciója, amelyre nemrég pályázatot nyert a település.

Tóth Tünde

Címkék: ,


.
SZUPERINFO.HU