Borsos Miklós és tanítványai Hódmezővásárhelyen

Borsos Miklós és tanítványai Hódmezővásárhelyen

Borsos Miklós (1906-1992) szobrászművész, az Iparművészeti Főiskola legendás tanárának és tanítványainak alkotásaiból nyílik kiállítás szeptember 9-én, szerdán 17 órakor Hódmezővásárhelyen, a Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központban.

Borsos Miklós a 20. század egyik legnagyobb magyar szobrásza, aki a második világháborút követen az Iparművészeti Főiskola tanáraként generációk sorára hatott legmagasabb színvonalú művészi igényességével. Borsos korai festészeti kísérleteit követően a plasztika minden műfajában maradandót alkotott. Szobrászi tevékenysége mellett éremművészi munkássága is igen jelentős, valamint egész életében fáradhatatlanul rajzolt – olvasható a kiállítás anyagát kölcsönző győri múzeum ajánlójában. Borsos Miklós életműve és pályája leginkább egy harmonikus, tökéletesen megkomponált és kiegyensúlyozott zeneműhöz hasonlítható – jellemezte művészetét Fertőszögi Péter művészettörténész. Műveiben mindig a nagy egészet tartotta szem előtt. Szobrai, rajzai és domborításai fő témáit az ember, a természet és e kettő elválaszthatatlan egysége adja.

Borsos Miklós kiállítás meghívó

A vásárhelyi kiállítás törzsanyagát, mintegy félszáz Borsos szobrot, grafikát és domborítást a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kölcsönözte. A tárlaton továbbá Benkő Ilona, Borsódy László, Csekovszky Árpád, Fekete János, Gálócsy Edit, Krajovits Margit, Lőrincz Győző, Németh János, Samu Katalin, Schrammel Imre, Urbán Teréz, Végvári Gyula és Veress Miklós alkotásait láthatja a nagyközönség a szeptember 9-én 17 órakor nyíló kiállításon, a Nemzetközi Kerámia Központban. A vernisszázson köszöntőt mond Almási István, Hódmezővásárhely város polgármestere, a tárlatot Dr. Lovag Zsuzsa régész, muzeológus nyitja meg.

Borsos_es_tanitvanyai_HMV

(Forrás: Elek András-sajtóreferens).
SZUPERINFO.HU