Brexit – Barnier: jelenleg a rendezetlen brit kiválás esélye látszik a legnagyobbnak

Brüsszel – Minden korábbinál fontosabb most a felkészülés folytatása az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának lehetőségére, a jelek szerint ugyanis ez az első számú forgatókönyv, még akkor is, ha a brit parlament alsóházának többsége ellenzi – hangoztatta Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerdán Brüsszelben.

Barnier rámutatott: nem akadályozza meg a megállapodás nélküli kilépést, hogy a londoni törvényhozás képviselőinek túlnyomó része ellene van, arra lenne szükség, hogy a többség felsorakozzon valamelyik megoldás mellett.

“Minden korábbinál fontosabb a felkészülés a kemény Brexit esetére, azonban én továbbra is remélem, hogy ezt sikerül elkerülnünk” – fogalmazott.

Megerősítette emellett, a bennmaradó tagállamok ellenzik, hogy időkorlátot vezessenek be az úgynevezett ír-északír pótmegoldás alkalmazására. Kiemelte, hogy nem akarnák aktiválni ezt a rendelkezést a huszonhetek, pusztán biztosítékként szolgál, de ha időkorláthoz kötik, akkor pont ezt a funkcióját veszítené el.

Felszólalása során szokatlan módon nem franciául, hanem angolul beszélt a főtárgyaló az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság ülésén, szakértők szerint akkor jár el így, amikor elsősorban az Egyesült Királyságnak szánja a mondanivalóját.

Michel Barnier egy friss lapinterjúban arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságnak megállapodás nélküli kilépés esetén is eleget kell tennie pénzügyi kötelezettségeinek, amelyek összegét sajtóhírek szerint a brit kormány 44 milliárd euróra becsüli.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán leszögezte, akár lesz megállapodás, akár nem, az EU minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy megelőzze az ír-szigeti kemény határellenőrzés visszaállítását. Margarítisz Szkínász ezzel kapcsolatban teljes támogatásáról biztosította Írországot a brüsszeli testület nevében.

Elemzők szerint a mostani nyilatkozat jelentősen finomabb volt az előző napinál, amikor a szóvivő arról beszélt, hogy rendezetlen kiválás esetén “nyilvánvalóan” vissza kellene állítani a kemény határokat.

-MTI-.
SZUPERINFO.HU