Búcsú Barcsaytól

Búcsú Barcsaytól

A héten zárva tart a Tornyai János Múzeum.

Mintegy ötezren fordultak meg a Tornyai János Múzeumban a vasárnap bezárt Barcsay Jenő a festő, a tanár kiállítás alatt. A tárlatot létrehozó vásárhelyi múzeum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány munkatársai megkezdték a nagyszabású kiállítás mintegy háromszáz műalkotásának falakról történő levételét és csomagolását, valamint a művek visszaszállítását a kölcsönadó múzeumokba, művészeti intézményekbe és műgyűjteményekbe. A bontás ideje alatt, szeptember 6. és 12. között a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény zárva tart.

Barcsay_16-9_t

A hódmezővásárhelyi Barcsay kiállításon közel 280 műtárgyon keresztül elevenedtek meg Barcsay Jenő (1900-1988) festőművész, művészetpedagógus hatalmas életművének állomásai. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy Múzeum és a Tornyai János Múzeum közös kiállítása alatt, május 17. és szeptember 6. között mintegy ötezer látogató járt a vásárhelyi közgyűjteményben. A kiállításhoz készült film segítségével, mely hamarosan teljes terjedelmében megtekinthető lesz a Youtube-on, a nézők jobban megismerhetik Barcsay Jenő életét, munkásságát, tanítványaira gyakorolt hatását és azt a kulturális miliőt, amelyben dogozott. A tárlathoz Szabó Noémi kurátor szerkesztésében egy, mintegy háromszáz színes reprodukciót és archív fotót tartalmazó, a Barcsay életművet monografikusan feldolgozó katalógus is készült.

A Tornyai János Múzeum szeptember 6. és 12. között a Barcsay kiállítás bontása alatt zárva tart. A Hétköznapok Vénuszai állandó kiállítás és a múzeum teljes gyűjtőkörét bemutató látványraktár szeptember 13-án, kedden 10 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

(Forrás: Elek András-sajtóreferens).
SZUPERINFO.HU