Száz szóban Budapestről

Száz szóban Budapestről

szazszoban_opt

„100 szóban Budapest” címmel indított kezdeményezést az okos városokért dolgozó magyar Mindspace egy chilei csapattal közösen.

A felhívás szerint bárki alkothat szöveget arról, hogy mit jelent a város a benne élőknek, milyen történetük, emlékük, érzésük, benyomásuk van a városról, annak tereiről, eseményeiről, lakóiról. Egyetlen megkötés csupán a terjedelem: azaz összesen száz szó. A műfaj és a téma szabadon választható, a műveket szeptember 1-ig várják. A pályázók öt művel indulhatnak, a szövegeket háromtagú zsűri – Winkler Nóra, Hajós András és Szőllőssy Balázs, a Fiatal Írók Szövetségének tagja – bírálja el.

A verseny végén nemcsak a dobogósokat, de a legjobb tizenkettőt is kihirdetik. Ezekből a művekből kiadvány készül, de plakátokon, járművek oldalán, képeslapokon és pólókon is megjelennek, mesélve arról, milyen üzenetek, emlékek, történetek élnek a magyarokban a fővárosról.

A pályázat ötletét egy Chilé-ben 14 éve indított hasonló felhívás adta. 2001-ben Santiago-ban (Chile) a Plagio, a Minera Escondida és a santiagói metró összefogtak, hogy elindítsák azt a pályázatot, amire egy legfeljebb száz szavas, a városhoz valamilyen módon kapcsolódó írással lehetett jelentkezni. A nyertes pályaműveket illusztrálták és köztereken állították ki. Ma a „Santiago 100 szóban” felhívásra évente közel 50 000 történet érkezik, és Chile legfontosabb irodalmi pályázatává nőtte ki magát.Dél-Buda.
SZUPERINFO.HU