„A családomnak és a közönségemnek köszönhetek mindent”

„A családomnak és a közönségemnek köszönhetek mindent”
Szeptember 14-én és 15-én rendezik meg a 23. Vegetáriánus Fesztivált Budapesten, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban, amelynek idén a 30 éve vegetáriánus életmódot folytató Hevesi Tamás az arca.

– Annak idején milyen okból döntöttél úgy, hogy lemondasz a húsfogyasztásról?

– Több összetevője is volt a döntésemnek. Az egyik ezek közül az állatok szeretete volt. Gyulai srác vagyok, gyerekkoromban mindig volt nálunk az asztalon hús. Disznót, szárnyast vágtunk és gyerekként azt gondoltam, ez teljesen természetes, hiszen ebben nőttem fel. De így visszagondolva már akkor is viszolyogtam ettől az egésztől, ma pedig egyenesen vállalhatatlannak tartom. Egyetértek azzal a mondással, hogy az vagy, amit megeszel, ezért különösen fontosnak tartom, hogy megválogassam, mit juttatok be a szervezetembe. Hozzáteszem, nem vagyok szigorú értelemben vett vegetáriánus, hiszen halat eszem. Az az egyetlen hústermék, amit fogyasztok. A másik oka az, hogy 35 éve vagyok egyes típusú cukorbeteg, ami miatt elengedhetetlen, hogy nagy hangsúlyt fektessek a táplálkozásomra. A féléves-éves kontrollokon rendre azt igazolják a leleteim, hogy megfelelő számomra az a táplálkozási mód, amit választottam, hiszen minden eredményem kiváló.

Már több a lehetőség

– A környezetedben vagy akár tágabb körben hogy tapasztalod, manapság mennyire elterjedt ez a szemlélet és életforma az emberek között, illetve mennyire könnyen követhető?

– Abban az időben, amikor vegetáriánus lettem, igazán erős elhivatottságra volt szükség, mert az emberek többsége számára még nem igazán volt sem ismert, sem elfogadott a vegetarianizmus. Az éttermekben nem voltak felkészülve a vegetáriánus vendégek kiszolgálására. Az egyetlen alternatíva szinte csak a rántott sajt volt, amit, bár szeretek, de gyakori fogyasztásra nem preferálom a rántott ételeket a magas szénhidráttartalmuk miatt. Ha otthon főztem, főként szóját használtam hús helyett, de azt sem nagy mennyiségben, aminek utólag örülök, mert az utóbbi években kiderült róla, hogy nincs túl jó hatása az egészségre. Ma már más a helyzet, sokkal több alternatíva közül választhatnak a húsmentes táplálkozás követői, de tapasztalataim szerint a fővárosban, illetve a nagyobb városokban sokkal kedvezőbbek a körülmények, mint vidéken. A nagyobb élelmiszer áruházaktól kezdve a kisebb bioboltokig, számos lehetőség adódik a megfelelő alapanyagok beszerzésére, és az éttermek kínálatában is egyre nagyobb számban fedezhető fel húsmentes étel. Manapság eleve egyre divatosabb az egészséges életmód szerint élni, és úgy gondolom, az emberek tudatának formálásában, ismereteinek bővítésében fontos szerepe van a most megrendezésre kerülő vegetáriánus fesztiválnak is.

Ausztrália a nagy szerelem

– Köztudott, hogy nagyon szeretsz utazni. Mi volt eddigi életed legkülönlegesebb utazási élménye?

– A világ 106 országában jártam eddig, és még nagyon sok tervem van. Szeretek új helyeket, kultúrákat megismerni, de ahova újra és újra visszatérek, az a nagy szerelmem, Ausztrália. Egyébként az utazásaim által is sok hasznos gasztronómiai praktika, recept került a birtokomba, amivel a táplálkozásomat itthon is tudom színesíteni. Thaiföldön például megtanultam, hogyan lehet a wokot jól használni, de így ismertem meg azt is, mennyiféle fantasztikus felhasználási lehetősége van a különböző magvaknak. Ha kicsit elvonatkoztatunk a gasztronómiától, az egyik legemlékezetesebb utazási élményem talán az volt, amikor Közép-Nyugat Afrikában át tudtam sétálni a déli féltekéről az északira, amiről egy oklevelet is kaptam. Ez óriási élmény volt.

Fontos több lábon állni

– Manapság milyen tevékenységek kötik le az idődet és az energiádat?

– Szerencsére nagyon sűrű az évem, sok helyre hívnak fellépni, és ami külön öröm számomra, hogy rendszeresen hívnak vissza olyan helyekre, ahol már jártam. Nagyon szeretem a szakmámat, szeretek énekelni, adni, szeretem a közönségemet… Tulajdonképpen a családomnak és a közönségemnek köszönhetek mindent. Folyamatosan járom az országot és mondhatom azt, hogy a világot is, hiszen tavaly is meghívtak az Egyesült Államokba és Kanadába szerepelni, idén novemberben pedig újra megyek. Ezenkívül nemrégiben készítettük el a Budai Projecttel közösen a Rock baby című dalt, ami már hallható a különböző csatornákon, és a közeljövőben klipet is forgatunk majd hozzá. Egy másik dal pedig még feléneklésre vár, azt Patocska Olivér és zenész kollégája írta nekem. Fontos számomra, hogy több lábon álljak, a zenélés mellett a két kis vállalkozásunk ügyeit intézem, illetve futball edzőként is tevékenykedem, a Magyar Cukorbeteg Futsalválogatottnak vagyok a szövetségi kapitánya, immár hetedik éve. Nagyon szép eredményekkel büszkélkedhetünk, voltunk Európa bajnokok, négyszer Európa bajnok ezüstérmesek, legutóbb Kijevben pedig ötödikek lettünk, ami azért is szép eredmény, mert egy teljesen kicserélődött csapattal álltunk pályára.

Budai KláraBudapest.
SZUPERINFO.HU