„A kézzel készített ajándékoknak örülök a legjobban”

„A kézzel készített ajándékoknak örülök a legjobban”
Bernáth József, az ország egyik kedvenc sztárséfje legújabb könyvében ismét ínycsiklandó falatokkal örvendezteti meg a főzés-sütés szerelmeseit.

  • Bernáth József, az ország egyik kedvenc sztárséfje legújabb könyvében ismét ínycsiklandó falatokkal örvendezteti meg a főzés-sütés szerelmeseit.

Ezúttal az édesanyja által készített hagyományos desszertek receptúráival gazdagítja az olvasók gyűjteményét, amelyek elkészítésére kiváló alkalmat nyújtanak a közelgő ünnepek.

– Néhány hete jelent meg Édes emlékek anyukámtól című könyved. Milyen indíttatásból született ez az újabb kiadvány és milyen szempontok alapján válogattátok a recepteket? Mitől más, mitől több mint egy átlagos receptválogatás?

– Régóta szerettem volna megjelentetni azokat a recepteket, amiket több mint 20 évvel ezelőtt anyukámtól tanultam. Szerencsére sok desszert elkészítésére emlékezett Zsolti bátyám, így nem volt nehéz összeszedni 54 olyan klasszikust, amit szerintem mindenki jól ismer.

Mint minden szakácskönyvemnél, ennél a kötetnél is arra koncentráltunk, hogy bárki el tudja készíteni a benne szereplő recepteket. Azok is, akik eddig még nem is jártak konyhában. Pontosan, részletesen leírtuk, hogyan kell elkészíteni a süteményeket.

– A könyvben szereplő sütemények közül melyik volt a kedvenced gyermekkorodban? Milyen emlék fűződik hozzá?

– Nehéz választani. Bár most a karácsony közeleg, mégis a mézes béles jut hirtelen eszembe, amit minden húsvétkor Manci néninél majszoltunk. Nagyon élveztem, amikor régi, mégis mókás történetekkel szórakoztatott bennünket, s közben volt, hogy fél tálca sütemény is elkopott…

– Mi volt az első sütemény, amit saját magad készítettél el és az hány éves korodban volt?

– Természetesen a palacsinta. 11 évesen.

– Sütni vagy főzni szeretsz jobban? Mit szeretsz az egyikben és mit a másikban?

– Inkább főzni. Ugyanis a desszertek készítése hihetetlen precízséget igényel. Ha az elején nem mérünk ki valamit jól, akkor kezdhetjük a dolgot előről. A főzésnél többnyire a végéig lehet korrigálni.

– Érlelődnek benned további könyv ötletek? Milyen témában írnál még szívesen?

– Ez a negyedik könyvem. S most erre vagyok a legbüszkébb. Gyerekként el sem tudtam volna képzelni, hogy könyvet írjak. Terveimben egyelőre nem szerepel új kötet. A jelenlegieket szeretném, hogy minél többen megismerjék, és hogy az olvasói rájöjjenek milyen izgalmas családi élmény lehet a közös főzés és a sütemény sütés is.

– Másfél éve vagy az Art Catering séfje, ez idő alatt szép eredményeket értetek el. Mi motiválja a csapatot a működésetek során? Mi az a jellemző, amely megkülönböztet benneteket a hasonló szolgáltatást nyújtó vállalkozásoktól?

– Ami a legnagyobb erényünk, hogy akár 300 főig is tudunk frissen készült ételeket adni. Minden kollégám szereti azt, amit csinál, talán ez a titka a sikerünknek. Továbbra is az ízes, magyaros étel marad a fő profilunk, de olasz és francia konyhára épülő rendhagyó estéket is bonyolítottunk már le.

– Milyen további terveitek, céljaitok vannak?

– December végéhez közeledve most inkább arra gondolok, hogy hova utazzak szabadságra – ugyanis nyáron sokat dolgoztam –, és hogy a kollégáimnak is legyen ideje feltöltődni az ünnepek alatt. Ezt rendkívül fontosnak tartom, hogy jövőre megújult erővel még izgalmasabb ételekkel és rendezvényekkel tudjunk előrukkolni.

– Közeledik a karácsonyi időszak, feltételezem, a vendéglátásban dolgozók életében ilyenkor a legnagyobb a pörgés. Számodra mennyire lesznek zsúfoltak az év utolsó hetei, mivel, hogyan fognak telni?

– Valóban sok a munka, de ez így van rendjén. December 22-ig egyetlen szabadnapom van. Akkor biztos, hogy legalább délig aludni fogok.

– Mennyire fontos, mit jelent számodra a karácsony, mint ünnep? Hol és hogyan szoktad tölteni a szentestét és az azt követő ünnepnapokat?

– Az elmúlt években Angliában, a keresztfiammal és családjával töltöttem a karácsonyt, ez idén sem lesz másképp. Mivel évközben keveset találkozunk, így a téli szünetet használjuk ki, hogy minél többet játszhassunk.

– Mi szokott lenni nálatok a karácsonyi menü? Ki készíti az ételt és hogyan osztjátok meg az egyéb előkészületi fázisokat?

– Azt nem tudom, hogy idén mi lesz, de egy dolog biztos. Én egy csésze kávéval, vagy forralt borral a kezemben fogom végignézni, ahogy a többiek elkészítik. December 23. és 28. között ugyanis nem szoktam főzni, maximum egy vajas pirítóst reggelire.

– A családotokban hogyan zajlik az ajándékozás? Milyen jellegű ajándékokat szeretsz adni, illetve kapni?

– Ajándékokat évközben veszünk egymásnak – akkor, ha látunk valami olyat, amiről eszünkbe jut a másik és tudjuk, hogy boldog pillanatokat fog neki okozni. Én annak szoktam a leginkább örülni, amikor megkapom a gyerekektől a legújabb, kézzel készített ajándékokat.

– Milyen terveid vannak a következő évre? Van kilátásban esetleg új televíziós műsor, új kiadvány vagy valamilyen projekt?

– Az elmúlt években már novemberben tervezni kezdtem, hogy az új évben milyen új fába vágjam a fejszém. Most folytatni szeretném azokat a projekteket, amiket az utóbbi években, s az elmúlt hónapokban elkezdtem. Tehát továbbra is maradnak az izgalmas rendezvények, az interaktív főzőbemutatók és az oktatás. Jelenleg ezekben lelem a legnagyobb örömet.

Budai Klára

Fotók: Boook/Szendeff Lőrinc

4 Foto Boook Szendeff _optBudapest.
SZUPERINFO.HU