„A tűz, a szerelem lendített át bennünket az akadályokon”

„A tűz, a szerelem lendített át bennünket az akadályokon”
Tizenöt éve, 2004-ben alakult a különleges nevű Zaporozsec zenekar.

  • Tizenöt éve, 2004-ben alakult a különleges nevű Zaporozsec zenekar. A négyfős csapat ez idő alatt az énekes Varga Bence vezetésével kitartó, alázatos munkával, valamint a zenélés iránti szenvedélyével kivívta a népszerűséget a közönség, az elismerést pedig a szakma képviselői körében.

– Milyen utat jártatok be az elmúlt 14 évben? Milyen fő állomásokat tudnál kiemelni, aminek köszönhetően ott tartotok, ahol tartotok?

– A zenekar életében nehéz lenne nagy sorsfordító állomásokról beszélni, kis lépésekkel haladunk, remélhetőleg előre. Talán az első emlékezetes momentum a zenekar életében egy helyi tehetségkutatón való szereplésünk volt 2007-ben. Az akkoriban szárnyát bontogató együttesünk sötét lóként megnyerte a zsűri szimpátiáját, és az első helyezést érte el ezen a megmérettetésen. Ez akkor egy nagyon fontos visszacsatolás volt nekünk, úgy gondolom, ezek után kezdtünk el igazán komolyan foglalkozni a zenéléssel.

Emlékszem, az is elképesztő élmény volt, amikor először hallhattuk a saját dalunkat a rádióban, vagy amikor először zenélhettünk olyan neves fesztiválokon, ahova addig csak nézőként juthattunk el. A legutolsó fontos mérföldkő a 2016-os Nagyszínpad Tehetségmutató volt a számunkra. Nagy megtiszteltetés volt, hogy minket is beválogattak azon fiatal zenekarok közé, akiket a jövő reménységeinek gondolnak.

– Hogy emlékszel vissza a zenekar születésére? Hogyan teltek az első éveitek? Küzdelmes volt az indulás? Ha igen, milyen téren?

– Minél idősebbek leszünk, annál nagyobb nosztalgiával gondolunk erre a kezdeti időszakra. Hiszen jóllehet, valóban volt egy sor nehézség, például hangszereink sem voltak, de mégis a kezdeti tűz, szerelem átlendített bennünket az akadályokon. Egyébként a zenekar egy kedélyes baráti focizás alkalmával alakult. A turnébuszban a mai napig van egy focilabda, mert koncertek előtt most is gyakran előfordul, hogy így melegítünk be, vagy épp vezetjük le a feszültséget.

– Hogyan jellemeznéd a zenéteket? Milyen zenei műfajba sorolnád magatokat?

– Ha jól tudom, Alfred Hitchcocktól származik az a találó idézet, hogy „a stílus csupán önplágium”. Mi, azt hiszem, ilyen tekintetben még nem kezdtük el önmagunk plagizálását, igyekszünk mindig új dolgokkal próbálkozni, tágítani a zenei univerzumunkat. Alapvetően elmondható rólunk, hogy szeretjük a gitárzenét, leginkább a brit rockzenekarok voltak és vannak ránk hatással. Magyarországon pedig az alternatív színtér is fontos impulzusokat adott nekünk, amikor elkezdtünk zenélni, ez azt hiszem, a mai napig tetten érhető a dalszövegeinkben.

– Mi a szándékotok a zenétekkel, a tevékenységetekkel? A dalszövegeitekben milyen gondolatokat, üzeneteket szeretnétek továbbítani?

– A zenekarunknak nincsenek világmegváltó szándékai, a szövegeink jellemzően többféleképpen is értelmezhetőek. Személyes, elsősorban minket foglalkoztató kérdésekről írjuk a dalokat. Ennek megfelelően anekdotáktól a klasszikus szerelmes dalokig minden megtalálható a számainkban. Igyekszünk nagyon nyitottak lenni, így kerülhet Mr. Gorsky anekdotája, a kvantumfizika, vagy épp a Mars-utazás a szövegeinkbe.

– Mit tartotok eddigi legjelentősebb sikereteknek?

– Azt, hogy még a mai napig is létezünk, és együtt vagyunk. Bár mindegyikünk életében prioritást élvez a zenekar, mindig akadnak élethelyzetek, amik választás elé állítanak bennünket. Eddig minden mélyponton át tudtunk lendülni közösen és új irányokat találtunk, ha kellett.

– Min dolgoztok jelenleg?

– Készül két új klip és a harmadik nagylemez dalai is kezdenek összeállni. Van már egy kis előfutára az új albumnak, február 1-jén jelent meg kislemezen a Te vagy egyedül című szám. A február számunkra egyébként a téli álomból való ébredés időszaka. Most már hagyományként mondhatjuk, hogy Budapesten az Akvárium Klubban indítjuk az évadot. Ilyenkor áll össze az a műsor, amit majd a továbbiakban is turnéztatunk. Február 22-én jelenik meg a Te vagy egyedül klipje, amint több korábbi videóhoz hasonlóan, ismét Budapesten forgatunk. Készülünk egy dallal a Lóci játszik zenekarral együttműködve, amit a közös turnénk felvezetőjeként mutatunk be hamarosan. Több alkalommal jártunk már Erdélyben, ahol rengeteg felvételt készítettünk egy roadmovie sorozathoz. A több napos összezártság miatt ezeknek a határon túli kiruccanásoknak különleges hangulata van. Szeretnénk ezt még az idén elkészíteni és megmutatni a YouTube csatornánkon.

– Mindegyikőtöknek van civil foglalkozása is. Mennyire egyszerű összeegyeztetni a zenekari működést a munkátokkal?

– Természetesen időnként akadnak nehezen megoldható konfliktusos helyzetek, de eddig még sikerült mindent összehangolnunk. Az éves szabadságainkat többnyire a koncertek, interjúk és forgatási napok töltik ki, ami azt jelenti, hogy folyamatos pörgésben vagyunk. A töltődésre fordított idő a legkevesebb, de ha mégis adódik pár nap, akkor mindenki elvonul és próbál kiszakadni a nyüzsgésből, amennyire csak tud. Mindegyikünknek vannak már kialakult szokásai, amik ilyenkor segítenek. Általában magányos tevékenységekre, vagy szűk családi és baráti programokra lehet gondolni. Például Dávid horgászik, Mátéval fallabdázunk, Gergő bicajozik…

– A zenekarok életében két jelentős időszak van egy évben, a téli klubszezon és a nyári fesztivál szezon. Ti melyiket szeretitek jobban? Hol lehet majd találkozni veletek mostanában, illetve előreláthatóan a nyár folyamán?

– Mindkét időszaknak megvan a maga varázsa. A téli időszakot a belsőséges hangulatú klubkoncertek miatt szeretjük, de a nyári fesztiválok sodrásában is szívesen elveszünk. A február 9-i, budapesti koncert után országszerte nagyobb klubokban játszunk önállóan vagy a Lóci játszik zenekarral közösen, aztán pedig reméljük, minél több fesztiválon zenélünk majd.

– Milyen terveitek vannak?

– Szeretnénk elkészülni egy pár új dallal, és még a közeljövőben szeretnénk megjelentetni a harmadik nagylemezünket is. Folyamatosan új videóklipeken dolgozunk, amiből több még az idén látható lesz.

Budai KláraBudapest.
SZUPERINFO.HU