„Aki nem híres szeretne lenni, hanem zenész, az megtalálja az útját”

„Aki nem híres szeretne lenni, hanem zenész, az megtalálja az útját”
Tamáska Gabit az X-Faktor legutóbbi, 2018-as évadában ismerhettek meg az emberek, amelyben dobogós helyezést ért el, Az év női hangja lett.

  • Tamáska Gabit az X-Faktor legutóbbi, 2018-as évadában ismerhettek meg az emberek, amelyben dobogós helyezést ért el, Az év női hangja lett. Nemrégiben klipet forgatott a Kanári-szigeteken Lotfi Begivel, majd ezt követően Portugáliában elkészült egy következő közös számuk videóanyaga is.

– Milyen változásokat hozott az életedbe a tehetségkutató műsorban való szereplés? Beváltotta a hozzá fűzött reményeidet?

– Életem egyik legjobb döntése volt nevezni az X-Faktorba, nagyon sok szeretetet kaptam ott, és a műsor után is. Talán a legkézzelfoghatóbb változás az életemben az, hogy már nem kell egy gyorsétteremben éjszaka dolgoznom ahhoz, hogy legyen mit ennem. Gyakran felismernek az utcán, ráadásul minél több idő telik el, annál többen jönnek oda hozzám. Mivel az egyetlen remény, amit ehhez a tehetségkutatóhoz fűztem, az volt, hogy ne égjek be egy egész ország előtt, mondhatni felül is múlta a reményeimet.

Kiút a mókuskerékből

– Milyen út vezetett a tehetségkutatóig? Mikor kezdtél el érdeklődni az énekesi pálya iránt? Hol és hogyan képezted magad, illetve volt-e lehetőséged korábban szereplésre?

– Mindig is csak ez érdekelt, semmi más nem köt le, csak a zene. VHS kazettán van egy gyerekkori felvétel rólam, azt hiszem 5-7 éves lehettem, amikor írtam egy dalt arról, hogy miért utálom az ikertestvéremet. Később egy gyorsétteremben dolgoztam éjszakánként, és mellette próbáltam zenész OKJ-t tenni, de sajnos nem sikerült. Egyik reggel, amikor jöttem haza a munkából, már csiripeltek a madarak, és kisütött a nap is, kiültem az erkélyemre egy üveg borral, és azon gondolkodtam, hogy az nem lehet, hogy csak ennyi legyen bennem. Mindig is énekelni szerettem volna, ez egy nagyon erős belső intuíció nálam, de eddig mindig csak falakba ütköztem. Úgy éreztem, az X-Faktor az egyetlen esélyem. Valami furcsa boldogság öntött el, amikor eldöntöttem, hogy jelentkezem, besiettem a kisszobámba és 3 platformon is kitöltöttem a nevezési ívet. Főleg itthon képeztem magam, bár jártam szolfézsra, zeneelméletre és gitározni is tanultam egy időben. Volt egy énektanárom, akit nagyon szeretek, viszont ő technikai dolgokat nem tanított, mivel úgy tartotta, sokkal fontosabb szívből énekelni, és az érzésekre koncentrált inkább. Szerepelni korábban nem igazán volt lehetőségem.

– Az ismertségnek mi az a hozadéka számodra, amit szeretsz és van-e olyan, ami terhes számodra?

– Bevallom, semmi nem teher, rettenetesen jólesik, ha az emberek felismernek vagy beszélgetni szeretnének velem. A kedvenc hozadéka az ingyen sör random bulikban, na, azt nagyon szeretem.

Sokan segítik

– Hogy jött ez a lehetőség, hogy együtt dolgozz Lotfi Begivel és hogy érezted magad a közös munka folyamán?

– Állítólag Begi még a műsorban „kinézett magának” engem, ami nagy öröm számomra. Egy héttel a forgatás előtt tudtam csak meg, hogy a Kanári-szigetekre megyünk, eleinte azt hittem szórakozik velem. Szuper volt minden! Mindeddig sosem hagytam még el az országot, de mióta vége lett a tehetségkutatónak, már kétszer is volt szerencsém külföldre utazni, úgyhogy leírhatatlanul hálás vagyok.

– Milyen további feladatok, kihívások várnak rád a közeljövőben?

– Hamarosan vissza kell költöznöm a kollégiumba, szeptemberben kezdődik az iskola. Szeretnék sok dalt írni, és ismerkedni, jó lenne alapítani egy zenekart. Remélhetőleg mozgalmas évnek nézek elébe.

– Az X-Faktorban számos műfajban kalandozhattál. Megtaláltad már azt a zenei stílust, ami hozzád igazán közel áll, amiben a legjobban ki tudsz teljesedni?

– Ami a legközelebb áll a szívemhez és az ízlésvilágomhoz az egyértelműen a jazz, de most, hogy ennyi stílust kipróbálhattam, úgy gondolom, az RNB és a pop is nagyon jó dolog. A kiteljesedésem még a jövő zenéje.

– Hogy tapasztalod, mennyire kell küzdeni azért, hogy a tehetségkutatóban való szereplés ne pusztán „öt perc hírnév” legyen? Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy a felszínen maradj? Vannak, akik segítenek neked ebben?

– Nem mondanám küzdésnek, én úgy látom, hogy aki nem híres szeretne lenni, hanem zenész, az úgyis megtalálja a saját útját. Ez a tehetségkutató egy nagyon jó kezdőrúgás mindenkinek, és szerintem aki szeretne, az tud is vele élni. Nekem nagyon sokan segítenek. Nemrég leszerződtem a Gold Record-hoz, ahol nagyon kedvesek velem, és érzem rajtuk, hogy nekik is fontos, hogy működjön ez az egész. Az X-Faktor főszerkesztője, Verebély Marcell is rengeteget segített és segít, akármikor, akármivel felhívhatom, és bármit meg tud oldani. A kreatív szerkesztő, Mák Roland hasonlóképp a vezérlángom, rá is mindig számíthatok. Kozma Norbert, az X-Faktor fodrásza többször is megcsinálta a hajam szeretetből, amikor nem volt pénzem rá. Flórián Kata is mindig a segítségemre van, ha éppen nincs mit felvennem. És még sorolhatnám naphosszat, tényleg rengetegen állnak mellettem, és nem tudom, hogy valaha lesz-e alkalmam meghálálni mindezt.

Kisvárosi lány

– A szakma mennyire könnyen fogott be? Meglátásod szerint örülnek az újonnan felbukkanó tehetséges embereknek vagy inkább szúrós szemmel szemlélik őket?

– Nem tudok az egész szakmáról nyilatkozni, viszont akiket megismertem, mind nagyon kedvesek voltak velem. Talán én szoktam kínosan viselkedni ilyen helyzetekben, mert még mindig egy kisvárosi lány vagyok, és fura hogy egyáltalán szóba állnak velem, ezek a híres emberek.

– Milyen karrierről álmodsz, mit szeretnél énekesnőként elérni?

– Ezen régen nagyon sokat gondolkodtam. Azért szeretnék énekelni, mert nagyon szeretem az embereket. Amire vágyom, az nagyjából csak annyi, hogy ha valaki hallgatja a zenémet, ne érezze magát egyedül, mert az az egyik legkegyetlenebb érzés a világon. Ha már egy vagy két ember tud velem azonosulni, esetleg feldobtam a napjukat, vagy kiordibálhatták magukból a fájdalmat, már megérte élnem ezen a földön. Számomra ez a karrier.

Budai Klára

Fotó: Gold RecordBudapest.
SZUPERINFO.HU