Ákos ismét duplázik decemberben az Arénában!

Ákos ismét duplázik decemberben az Arénában!
Az ünneplés jegyében telik Ákos számára a 2018-as esztendő, ugyanis idén lett 50 éves. A kerek évforduló alkalmából több kiadvánnyal és előadások, koncertek sokaságával örvendezteti meg a rajongóit.

Tavasszal épphogy véget ért az Arany-emlékév, amelynek keretében az Arany János verseiből összeállított színházi estje határon innen és túl számos helyszínen megfordult, már kezdődött is a húsz állomásból álló akusztikus koncertsorozat, azt követően pedig a fesztiválszezon, amely igencsak sűrűre sikeredett az énekes számára. Közben megjelent az Ákos50-CD három újrahangszerelt dallal, majd egy fényképes album, amely az elmúlt 50 év eseményeit foglalta keretbe, néhány hete pedig napvilágot látott a Hazatalál címet viselő középlemeze, amely a jövő évre tervezett nagylemez előfutára. És ha mindez nem lenne elég, elkészült a címadó dal impozáns klipje, dolgoznak MüPa-koncert DVD-kiadványán, és rohamosan közeledik az év vége, amikor Ákos és zenekara újra dupla koncertet tart a Papp László Budapest Sportarénában.

– Miként tudnád jellemezni, az új alkotásokat, hogyan illeszkednek az eddigi Ákos-életműbe és miben mutatnak újat?

– A Hazatalál EP szerves folytatása az eddigi munkának, de ahogy megszokhatta tőlem a közönség, a hangszerelésen most is változtattunk. A címadó dal a hazához való viszonyról szól, ez manapság ritkán kerül szóba a mi műfajunkban.

– Az elmúlt időszakban sok pihenőt nem hagytál magadnak, hiszen az egész éves menetelés után december 14-én és 15-én az Arénában ismét fergeteges bulira számíthatnak a rajongók. Hogy bírod ezt a feszített tempót? Sosem fáradsz el?

– Dehogynem! Időnként össze szoktam rogyni, de hajt a lelkesedés, amit a munkám iránt érzek. Azt is tudom, hogy sokan számítanak rám, várják a koncerteket, az új dalokat, a kiadványokat. Erőt ad a közönség szeretete és figyelme. Azt is el kell mondanom, hogy a mozgalmas időszakokban a feleségemre is jelentős teher hárul: ilyenkor teljesen egyedül menedzseli a négy gyermekünk mindennapjait, kettőnk helyett is helytáll. Nélküle nem tudnék ilyen hatékonysággal dolgozni.

– Van benned hiányérzet, amiatt, hogy bizonyos időszakokban a szakmai elfoglaltságaid miatt kevesebb időd jut a családodra, a gyerekeidre?

– Persze, szeretnék többet lenni velük. Igyekszem, ahogy a szakemberek mondják, „minőségi időt” tölteni a gyerekekkel, sok közös programot szervezünk. Ragaszkodom hozzá, hogy évente legalább kétszer hosszabb időre is elutazzunk valamerre. Ez nyáron általában egy 2-3 hetes vízparti nyaralás szokott lenni, télen pedig a közös síelés. Mindannyian nagyon várjuk ezeket az együttléteket.

– Az idei turné szezont milyen eredményekkel zártátok?

– Április 7-től május 28-ig tartott az Ákos50 akusztikus koncertsorozat, amellyel elsősorban kisebb színházak falai között léptünk fel, de néhány nagyobb város arénájában is megfordultunk, sőt, Londonba is elvittük a jubileumi programot. Ezután a nyári koncertszezon jött, így mostanáig összesen 140 ezer érdeklődőnek zenéltünk. És még csak most jön a dupla Aréna.

– Az Aréna koncert ezúttal is egyfajta megkoronázása az évnek. Milyen produkcióval készültök?

– Csapásmérő koncert lesz! Komoly látványt tervezünk. Természetesen a most megjelent négy új szám is elhangzik majd, játszunk ismertebb dalokat, de az elmúlt harminc év repertoárjából olyan szerzeményeket is válogatunk, amelyeket ritkábban vagy egyáltalán nem lehetett eddig élőben hallani.

– Ötven nappal az ötvenedik születésnapod előtt emlékező bejegyzéssorozatot indítottál a Facebookon, majd ezekből született meg a Visszaszámlálás című kiadvány. A könyv sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a megjelenést követő dedikálás 8 órán keresztül tartott. Mi volt a szándékod ezzel az albummal?

– Nem terveztem könyvet. A menedzserem javaslatára kezdtünk el képeket válogatni a közösségi oldalunkra, mindegyikhez írtam néhány gondolatot. Végül átfogó, nagy munka lett belőle, ami a közönség visszajelzései nyomán jelent meg könyvalakban is. Örülök, hogy belevágtunk, és hogy ennyire tetszik az embereknek.

– Kedvet kaptál a további írói tevékenységhez?

– Korábban jelent meg több verseskötetem is, de az utóbbi időben nem szántam rá magam ilyesmire. Novellák vannak a fiókban, és ha ebben az őrült tempóban lesz rá érkezésem, ezeket szeretném kiadható állapotba rendezni. Talán jövőre vagy az után.

– 30 éve vagy a pályán. Ennyi idő bármilyen szakmában rengeteg, fenyegeti az embert a kiégés veszélye. Te érezted ezt valaha?

– Sokszor. Egy albumban sok munka van, mire elkészülök vele, általában azt érzem, kész, ennyi volt, mindenemet odaadtam … Ilyenkor elképzelni sem tudom, hogy később képes leszek újra szövegeket és zenéket írni. Aztán eltelik egy hét, két hét, egy hónap, és már azon kapom magam, hogy nyomkodom a billentyűt, pengetem a húrokat, és formálódnak bennem a dalszövegek. Furán működik ez, nehéz rá magyarázatot találni.

– Mit mondanál jótanácsként a húszéves önmagadnak?

– Azt, hogy nyugi!

– És mégis hogyan?

– Ja, azt nem tudom. Lázban égek, soha, semmit nem tudok nyugodtan csinálni.

Budai Klára

AKOS - 144958_netre_optBudapest.
SZUPERINFO.HU