Bereczki Zoltán: „Első látásra szerelem volt ez a formátum”

Bereczki Zoltán: „Első látásra szerelem volt ez a formátum”
Szeptember elején vette kezdetét a TV2 zenés tehetségkutató műsora, a Sztárban Sztár leszek! első évada, amelyben Tóth Gabi, Pápai Joci és Horváth Tamás mellett Bereczki Zoltán is a zsűrit erősíti.

  • Szeptember elején vette kezdetét a TV2 zenés tehetségkutató műsora, a Sztárban Sztár leszek! első évada, amelyben Tóth Gabi, Pápai Joci és Horváth Tamás mellett Bereczki Zoltán is a zsűrit erősíti.

Az előválogatók után jelenleg a középdöntők futnak, azt követően kezdődnek az élő showk.

– Miben más most a feladatod zsűriként, mint korábban, a Sztárban sztár esetében?

– Annyiban más, hogy ebbe a műsorba bárki jelentkezhetett, komoly előválogatás előzte meg az élő showkat, hasonlóan egy tehetségkutató műsorhoz. Annak idején zsűriztem a Megasztárban is, ezért a feladatnak ez a része nem volt újdonság számomra. Kíváncsian vártam, hogy a két formátum mennyire lesz együtt működőképes, de megnyugodtam, mert már látom, hogy ezúttal is egy szuper produkció születik. Iszonyatos dilemmákat okozott, hogy kiket vegyek be a csapatomba, mert sok tehetséges jelentkező közül kellett választanom. Persze, voltak olyanok is, akik nem értették teljesen pontosan a feladatot, és bár tökéletesen előadták a műsorszámukat, de nem törekedtek az előadó utánzására, így tőlük sajnos el kellett búcsúznunk. Sokat segít, hogy a zsűritagok között nagyon nagy az egyetértés, jó ilyen közegben dolgozni.

Félgőzzel nem lehet csinálni

– Mennyire erős mezőnyre számítasz?

– Rendkívül erős mezőny alakult ki. Elsősorban a saját versenyzőimről tudok nyilatkozni, akiknél azt tapasztalom, hogy elképesztő tehetségük van ehhez a műfajhoz. Egyikük-másikuk olyan módon tudja kontrollálni a hangját, ami már a fizikai lehetőségek határát súrolja. Nagyon nagy meglepetésekre számítok.

– Milyen szempontok alapján értékeled majd a részvevőket, illetve a produkciókat?

– Nem szeretnék változtatni az eddigi értékelési módomon. Négy alap szempontot tudnék kiemelni, amelyek alapján kialakítom a véleményemet. Figyelem a hangzást, a fejlődést és azt is, hogy az illető mennyire akarja ezt a dolgot. Félgőzzel nem lehet ezt csinálni, fontos, hogy aki bekerül a műsorba, az a szívét-lelkét beletegye. És nem elhanyagolható az sem, hogy ki mennyire csapatjátékos. Már a válogatások során próbáltuk észrevenni az apró jeleket, amelyek erre utalhatnak, és bizony volt, aki emiatt esett ki a rostán.

– Nálad jobban kevesen ismerhetik a Sztárban Sztárt, hiszen amellett, hogy az első szériát megnyerted, a következő háromban zsűriként vettél részt, a Sztárban Sztár +1 kicsi első évadában pedig döntősök voltatok Berki Artúrral. Miért kedves számodra ez a produkció?

– Elsődlegesen azért, mert már a születésénél jelen voltam. Ez egy nagyon erős kötelék. És persze a sikerélmény miatt is, amit én magam is megélhettem általa. Nem túlzok, ha azt mondom, első látásra szerelem volt számomra ez a formátum. Olyan, mint amikor egy kisgyerek beszabadul a játszótérre. Amellett, hogy minden egyes feladat komoly felkészülést és koncentrációt igényelt, megvolt az az érzés is, hogy közben játszhattunk, kalandozhattunk, kísérletezgethettünk, feszegethettük a határainkat… és mindezt elképesztően profi körülmények között. Úgy érzem, számomra a Sztárban Sztárban való szereplés volt a szakma csúcsa.

Kicsit rá kell nevetni

– Milyen saját tapasztalatokra épülő tanácsokkal tudod ellátni a Sztárban Sztár leszek! versenyzőit?

– Csak annyit mondtam nekik, hogy élvezzék! Nem sok olyan lehetőség adódik az életben, amikor ennyire szabadon lehet játszani. Igaz, az ő helyzetük kicsit más, hiszen míg a Sztárban sztárba olyan embereket hívtak meg, akiknek már addigra volt felépített karrierje, ezáltal számukra ebből a szempontból nem volt igazi tétje a versenynek, a mostani résztvevőknek ez lehet létkérdés. De hiszek abban, hogy csak akkor lehet nyerni, és ezen nem azt értem, hogy a versenyt megnyerni, hanem összességében nyerni a szerepléssel, ha az ember tudja élvezni, és egy kicsit rá is tud nevetni erre az egészre.

Igazi jutalomjáték

– Mi volt az összes eddigi szereplésed közül a legemlékezetesebb élményed?

–Több kedvencem is volt. Pressert, Demjént és Zoránt azért volt nagy élmény megjeleníteni, mert kiskoromtól kezdve hallgattam és szerettem a zenéjüket. Mester Tomit pedig azért volt izgalmas, mert őt személyesen is ismerem, együtt zsűriztünk a Megasztárban. Mick Jagger megformálása kezdetben kicsit távolabb állt tőlem, hiszen a Rolling Stones zenéje inkább a szüleim generációjának a világa volt, de felkészülés közben óriási sikerélményt jelentett megtalálni a figurát, és ahogy egyre több mindent megtudtam róla, meg is szerettem. Az igazi jutalomjáték pedig Michael­ Jackson életre keltése volt, amit annyira szerettem volna jól hozni, hogy talán emiatt egy kicsit görcsösre is sikerült. Mióta az eszemet tudom, imádom a zenéjét, gyerekkoromban, a boltokban azt lestem, hol lehet olyan cipőt, olyan öltönyt, olyan kalapot venni, amilyet ő visel. Nem lehet szavakkal kifejezni azt az érzést, amikor ebben a műsorban mindezt megkaphattam.

– Mi mindennel foglalkozol még emellett mostanában?

– Produkciós cégemmel október 4-én és 5-én Székesfehérváron mutatjuk be a Dolgok, amikért érdemes élni című darabot, amely Závodszky Noémi 25 éves jubileuma alkalmából kerül színpadra. Emellett több bemutatóra is készülünk, de ezekről még nem szeretnénk elárulni semmit. A Centrál Színházban pedig ebben az évadban is játsszuk majd a Nemek és igenek, valamint a Függönyt fel! című előadásokat. Természetesen koncertezem is folyamatosan, a Közelebb című új műsorommal járjuk az országot, amelynek során a régebbi dalaimat is hallhatja a közönség akusztikus feldolgozásban, de teljesen új számok is bekerültek a repertoárba, amelyek csak ezeken a koncerteken szólalnak majd meg.

Budai Klára

Fotó: Lepkegyűjtő ProdukcióBudapest.
SZUPERINFO.HU