Csúcson az albérletárak

Csúcson az albérletárak
Úgy tűnik, hogy a legélénkebb albérletpiaccal rendelkező nagyvárosokban tetőztek a bérleti díjak. Budapesten az átlagos bérleti díj augusztus végén 160 ezer forint volt.

Július vége és augusztus vége között nem történt áremelkedés a budapesti albérletpiacon, ahogy Debrecenben, Pécsen, Győrben és Miskolcon sem – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint, az árak azért éves szinten feljebb mentek, de visszafogott, egy számjegyű drágulás volt jellemző. A kereslet az idei szezonban – júniusban, júliusban és augusztusban – erősebb volt az előző évekhez képest. A magánszemélyek által kínált albérletek száma 39-80 százalékkal bővült egy hónap alatt.

Augusztus végén a kiadó budapesti lakások átlagos bérleti díja 160 ezer forint volt, ami megegyezett a szezon elején mérttel, ugyanakkor ez éves szinten 6 százalékos emelkedést jelent. A panellakásokért augusztus végén 145 ezer forintot, a téglaépítésűekért 165 ezer forintot kértek a tulajdonosok.

Balogh László szerint, mivel nagyobb mennyiségű kiadó lakás érkezett a piacra, komolyabb drágulása egyelőre nem kell számítani. A kínálat bővülése tovább fokozódhat az átadásra kerülő új lakások kiadásával.

Az elemzés alapján, már éves szinten sincs komolyabb áremelkedés a budapesti albérletpiacon. Vidéken még lehet érezhetőbb drágulás, mivel ott az árak is alacsonyabb szintről indulnak. A bérlők „vásárlóereje” a végét járja, sokan pedig inkább lakásvásárlásba fognak az alacsony kamatozású lakáshitelek és az állami támogatások miatt.Budapest.
SZUPERINFO.HU