Erdélyi tájegységgel bővül a Szentendrei Skanzen

Erdélyi tájegységgel bővül a Szentendrei Skanzen
A létrejövő új tájegységben 124 épület és mintegy 25-30 ezer műtárgy segítségével ismerhetjük meg Erdély, a Partium és Moldva hagyományos kultúráját, az ottani emberek életét a nemzetiségi, vallási sokszínűségtől kezdve az oktatáson át a néprajzi örökségig.

  • A létrejövő új tájegységben 124 épület és mintegy 25-30 ezer műtárgy segítségével ismerhetjük meg Erdély, a Partium és Moldva hagyományos kultúráját, az ottani emberek életét a nemzetiségi, vallási sokszínűségtől kezdve az oktatáson át a néprajzi örökségig.

A nagyközönség előtt várhatóan 2022-ben megnyíló kiállítás 15 hektáron tárja a látogatók elé a trianoni békeszerződés által elszakított részek népi kultúráját egy olyan időszakban, amikor az ott élők kisebbségi létbe kényszerültek.

Az épülő kiállítás a legjellegzetesebb erdélyi kistáji egységeket a Szilágyságtól Kalotaszegen át Gyimesig, Háromszéktől Gyergyóig huszonegy portába sűrítve, áttelepített vagy másolatban fölépülő épületekkel mutatja majd be. A terület építészeti, társadalmi, kulturális és életmódbeli sokszínűségéből kifolyólag az épületek között szerepel kúria, unitárius templom, szász és román ház, iskola, tanya és esztena is.

skanzen A KEP ILLUSZTR_optBudapest.
SZUPERINFO.HU