Fecskefészkeket szereltek fel egy újpesti iskolához

Fecskefészkeket szereltek fel egy újpesti iskolához
Az Újpest Állat- és Természetvédelmi Egyesület fecskefészket szerelt fel egy újpesti általános iskola eresze alá. A madármentők így segítik az évről évre csökkenő számú fecskék tavaszi fészekrakását. A tavalyi évtől hivatalosan is tilos a fecskefészkek leverése.

  • Az Újpest Állat- és Természetvédelmi Egyesület fecskefészket szerelt fel egy újpesti általános iskola eresze alá. A madármentők így segítik az évről évre csökkenő számú fecskék tavaszi fészekrakását.

A tavalyi évtől hivatalosan is tilos a fecskefészkek leverése. A szabályozás legfőbb indoka a madárfaj hazai egyedszámának rohamos csökkenése – az elmúlt két évtizedben a fecskepopuláció lélekszáma csaknem felére apadt. A folyamat hátterében a természetes élőhelyek átalaku­lása, megszűnése, a klímaváltozás és ehhez a társadalom kedvezőtlen ­viszonyulása áll.

Országszerte tömegével vernek le fészkeket, vagy üldözik el a madarakat. Holott a betegségeket terjesztő és a mezőgazdaságban rendre komoly kárt okozó szúnyogok és legyek elleni biológiai védekezésben óriási szerepük van azoknak az állatoknak, amelyek természetes úton csökkentik ezek számát.Budapest.
SZUPERINFO.HU