Gyógyítás zsírsejtekkel

Gyógyítás zsírsejtekkel
Az őssejt terápia évtizedes múltra tekint vissza, eddig azonban elsősorban csontvelőből, vagy köldökzsinórvérből nyerték ki az értékes alkotóelemet. Néhány éve azonban felfedezték, hogy a testzsír is alkalmas a gyógyításra.

  • Az őssejt terápia évtizedes múltra tekint vissza, eddig azonban elsősorban csontvelőből, vagy köldökzsinórvérből nyerték ki az értékes alkotóelemet.

Néhány éve azonban felfedezték, hogy a testzsír is alkalmas a gyógyításra. Idehaza csupán néhány szakorvos használja ez a módszert mozgásszervi betegségek kezelésére, amellyel akár a protézis beültetések időpontját is későbbre lehet tolni.

– Az őssejtterápia során a zsírból levett őssejteket használjuk regenerációra. A zsírban százszor több őssejt található, mint a csontvelőben vagy a köldökzsinórvérben. A beavatkozás nagyjából egy órán át tart, a hasfal alsó részéről távolítjuk el a megfelelő mennyiségű zsírszövetet, majd mechanikai módszerrel, egy zárt rendszerben nyerjük ki a szükséges szövetállományt. Az értékes oldatot fecskendezzük be fájdalomcsillapítás mellett a nagyízületekbe. Ezután megindul a kopott, degenerált terület regenerációja. Bár ez egy egynapos ellátásban végzett műtét, mégsem olyan megterhelő a páciensnek és a szervezetnek, a rehabilitáció is egyszerűbb és gyorsabb. A végeredményt tekintve azonban 30-50 százalékos életminőség javulás érhető el vele. A műtét után néhány napig érdemes az ízületet kevésbé terhelni, mozgatni azonban szükséges, majd érdemes rendszeresen tornáztatni – árulta el a folyamatot Dr. Molnár Szabolcs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd, traumatológus főorvosa.

A zsírból levett őssejteket elsősorban nagyízületek, csípő-, térd- és esetleg vállkopások esetén lehet alkalmazni, amikor még az ízület rendelkezik valamennyi porcfelszínnel, hiszen ebben az esetben van csak esély arra, hogy az őssejt megtapad. A szakorvos hozzátette, nagyjából 6-12 hét az, amely után kijelenthető, hogy a beavatkozás sikeres volt. Emellett sikerrel alkalmazták már tenisz- és golfkönyök, porc- és ínszalag-, sportsérülések esetén.Budapest.
SZUPERINFO.HU