Hamarosan új fényben pompázik Galyatetőn a Turistacentrum

Hamarosan új fényben pompázik Galyatetőn a Turistacentrum

kilatoBELENAGYITANI_opt

Júniusra elkészül a Galyatető Turistacentrum, amelyet az ugyancsak felújított Galya-kilátóval együtt vehetnek majd birtokba a természetjárók és a vendégek.

A Mátrában, az ország második legmagasabb pontján álló turistacentrumot és a kilátót az Országos Kék Kör teljes, immár 2550 kilométeres útvonalának megújítása keretében hozzák rendbe. A Kék Kör útvonala mentén mintegy 9 ezer útbaigazító és információs táblát helyeznek ki. Újrafestik az útvonaljelzéseket, padokat, asztalokat, esőbeállókat hoznak helyre, és turistaházakat, kulcsosházakat, kilátókat újítanak fel.

A program részeként a Galyatető Nagyszálló szomszédságában álló, korábban a hotel munkásszállásaként és raktáraként is működő épületet felújítják és kibővítik. A leendő turistacentrum 52 férőhellyel, zömmel két- és négyágyas szobákkal várja majd a vendégeket. Lesz benne egyebek mellett egy akadálymentesített lakószoba, egy bisztró jellegű melegkonyha, kávézó, egy túrázási, kerékpározási, illetve síelési felszereléseket árusító túrabolt és tesztcentrum. Kialakítanak nyilvános WC-t és zuhanyzót, valamint csomagmegőrzőt. A turistacentrum területén sátorozási lehetőséget is biztosítanak. Az A+ energia besorolású épületet földhő-energiával fűtik, napkollektorokkal és napelemekkel is felszerelik.

A turistacentrum felújításával párhuzamosan elkészült az 1939-ben átadott, az utóbbi időkre azonban meglehetősen rossz állapotba került Galya-kilátó is: a rekonstrukció során az eredetileg 17 méter magas építményt 13 méterrel megtoldották.Budapest.
SZUPERINFO.HU