Ne diagnosztizálja magát, ha elesett!

Ne diagnosztizálja magát, ha elesett!
Hiába az elővigyázatosság, a télies útviszonyok, a csúszós, havas járda, vagy a hólepel alatt meghúzódó jégtakaró súlyos baleseteket és sérüléseket okozhat.

  • Hiába az elővigyázatosság, a télies útviszonyok, a csúszós, havas járda, vagy a hólepel alatt meghúzódó jégtakaró súlyos baleseteket és sérüléseket okozhat.

Egy lábsérüléssel még csak elmegyünk orvoshoz és röntgent is készíttetünk, a kézsérülésekre azonban sokan szó szerint csak legyintenek, mondván, nem törhetett el egy csont sem. A kézsebész azt mondja, ezzel olyan, akár hosszabb gyógyulási időszakot igénylő sérülést kockáztatunk, amely a kézfej, de akár az egész kar érzésvesztéséhez és mozgás beszűküléséhez vezethet.

– Mivel a csúszás és esés pillanatában kezünkkel védjük testünk fontos részeit, így például a fejünket, a leggyakoribb sérülések a kezet, különösen a csuklót érik. Jó hír azonban, hogy nem kell feltétlenül műteni, a sérüléstől függ, elegendő-e a konzervatív kezelés, vagyis a gipszrögzítés. Ha azonban nyílt, darabos, instabil vagy rossz irányú a törés, az operáció jelentheti csak a megoldást – fogalmazott Dr. Szalontay Tibor, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő kézsebésze.

Életmódunkkal sokat tehetünk azért, hogy egy baleset során mekkora baj ér minket. A kalciumdús étrend, a rendszeres testmozgás, a normál testsúly is mind hozzájárulhat a kisebb sérüléshez. Télen pedig érdemes csúszásgátlót felhelyezni, vagy csúszásgátló spray-vel befújni a cipő talpát, utóbbi néhány száz métert is kibírhat a havas utakon.Budapest.
SZUPERINFO.HU