Öt új szigetet fedeztek fel a Jeges-tengerben

Öt új szigetet fedeztek fel a Jeges-tengerben
Öt új szigetet fedezett fel a Jeges-tengerben lévő Ferenc József-föld térségében az orosz északi flotta vízrajzi szolgálatának kutatócsoportja. A legkisebb sziget területe 900 négyzetméter, a legnagyobbé 54,5 négyzetkilométer.

  • Öt új szigetet fedezett fel a Jeges-tengerben lévő Ferenc József-föld térségében az orosz északi flotta vízrajzi szolgálatának kutatócsoportja.

A legkisebb sziget területe 900 négyzetméter, a legnagyobbé 54,5 négyzetkilométer. Az Északi-földtől nyugatra, a Nansen-gleccser közelében fekvő szigetekre három éve bukkantak a tudósok a Vize-öbölről készült műholdfelvételeket elemezve. Feltételezik, hogy korábban a gleccser betakarta a szigeteket. 2015 és 2018 között az északi flotta vízrajzi szakemberei 30 új sziget, öböl és fok felfedezését segítették a Ferenc József-föld és az Északi-föld térségében.

Oroszország az elmúlt években növelte jelenlétét az Északi-sarkvidék térségében, ahogyan a globális felmelegedés miatt egyre hosszabb időszakban hajózható az északi tengeri hajóút.Budapest.
SZUPERINFO.HU