Papadimitriu Athina: „Az én otthonom a természet”

Papadimitriu Athina: „Az én otthonom a természet”
■ A görög származású Papadimitriu Athina sokoldalú színésznő, több teátrum színpadán is találkozhatunk vele a legkülönfélébb előadásokban.

DSC_6811_opt szeretetkonyv_140_opt

  • A görög származású Papadimitriu Athina sokoldalú színésznő, több teátrum színpadán is találkozhatunk vele a legkülönfélébb előadásokban.

Az örökifjú művésznő hosszú­ évek óta tagja a Budapesti Operettszínháznak, játszik a Spirit Színház különleges előadásaiban és a lovak szerelmeseként mi sem természetesebb, mint hogy a Nemzeti Lovas Színházzal is folyamatosan járja az országot.

– Hamarosan indul az új színházi évad. Mely színházakban és milyen feladatok várják?

– A legközelebbi feladataimat tudom egyelőre: a Zorba musicalváltozatában kaptam szerepet, ami igazán a szívemhez közelálló, talán nem kell mondanom miért. Ez a darab egy nagy örömforrás minden szempontból, mivel olyan színésztársakkal dolgozhatok együtt, akikkel minden perc élmény a színpadon, illetve a darab sokrétűsége (az öröm, a fájdalom, az élet komplexitása) jelenik meg benne a méltán világhíres zenével fűszerezve. Igazi görög életérzés jön majd át reményeink szerint a színpadról a közönségnek. Továbbá a Száz év magány színpadi változatának egyik kulcsszerepét is rám osztották, ami egy másik nagy öröm számomra, hiszen Márquez-nek ez a műve életem egyik legnagyobb olvasmányélménye. Mindkettő a Spirit Színház bemutatója az évad elején.

– Mennyire sikerült a nyár folyamán feltöltődnie? Jutott idő pihenésre is vagy főként a munka dominált? Hogyan, mivel töltötte a nyári hónapokat?

– Már évek óta folyamatosan dolgozom szerencsére, de ez fel is tölt engem. Most is a Nemzeti Lovas Színházzal játszottam sok helyen, forgattam is. Anna lányom elcsalt pár napra Athénba, majd egy „családi összeesküvéssel” megleptük másik lányomat, Nórát, akinek a születésnapját a Comói tó partján ünnepeltük. Nagyszerű buli volt.

– Októberben lesz egy éve, hogy saját játszóhelye van a Spirit Színháznak. Mikor és hogyan kezdődött az együttműködése ezzel a magánszínházzal?

– A Spirit Színház ötödik éve működik, csak eddig utazószínházként játszott. Tavaly költözött végleges és állandó helyére, én már három éve dolgozom folyamatosan velük. Első közös produkciónk Müller Péter Szeretetkönyv című műve volt, amit az intézmény alapítója, Perjés János adaptált színpadra, és ami azóta is folyamatosan műsoron van. Jánost még a régi Nemzeti Színházból ismerem, ott barátkoztunk össze, és ez a kapcsolat nem csak baráti, de szerencsére egy kölcsönös elismerésen és bizalmon alapuló munkakapcsolat is.

– Hogyan tudná a Spirit Színházat jellemezni? Mi a különlegessége, sajátossága a többi teátrumhoz képest? Ön mit szeret benne?

– Ami a személyemet illeti, itt János olyan szerepekkel gondol rám, amik máshol nem találnának meg. A megbecsülés és baráti légkör nagyon fontos és ez itt megvan. Szinte a nézők között játszunk, egy otthont idéző, csodás környezetben. A bőrünkön érezzük a szeretetet, minden apró rezdülést, reakciót előadás közben. Utána pedig sok esetben ott maradunk szeretett közönségünkkel és átbeszéljük a látottakat, az élményeinket. Ami pedig még kiemelten fontos nekem, hogy kutyabarát hely. Kedvencem minden próbán és előadáson is ott van. Ez idő alatt a kedves munkatársak vigyáznak rá, vagyis inkább egymásra.

– Tagja a Nemzeti Lovas Színháznak is, ami egy üde színfolt a hazai színházi palettán. Ahhoz, hogy egy színész egy lóval ennyire harmonikusan együtt tudjon működni, gondolom, valami egészen különleges és szoros köteléknek kell kialakulnia kettőjük között. Az ön esetében ez hogy működik? Hogyan, milyen módszerrel kommunikál, és adott esetben dolgozik együtt ezekkel a gyönyörű teremtményekkel?

– Én a gondolataimat, érintésemet, energiámat nyújtom nekik, és csodálatos élményt kapok vissza. A testemmel kommunikálok velük, rajtuk ülve pedig határtalanul szabad vagyok.

– Miben kíván más jellegű vagy több színészi képességet egy lovas színházban való szereplés?

– Másfajta koncentrációt igényel, itt még egy kicsit sem téveszthetek, mert nem csak magamért vagyok felelős. Ő tudja a dolgát, nekem is kutya illetve „lókötelességem”.

– Sokféle játszóhelyen szerepel, régen volt már, amikor egyetlen társulatnak volt stabilan a tagja. Nem hiányzik az a fajta biztos háttér, amit egy társulati tagság jelent? Vagy erősebb önben a szabadságvágy?

– Most is az Operettszínház tagja vagyok hivatalosan. Nagy szerencsém van, hogy a társulatok, ahol játszom, szintén befogadtak a közösségbe. Mindenhol itthon vagyok. Szabadon, mégis családban.

– A színház mellett a zene is fontos szerepet játszik az életében, lemezei is jelentek meg. Vannak ezen a téren tervei a közeljövőre vonatkozóan?

– A Lovas Színház előadásai többnyire megjelennek lemezen, ezeken énekelek. Három saját lemezem is van, ugyan pár évesek, de bőven van még bennük titok.

– Hol érzi magát igazán otthon?

– Az én otthonom a természet. Ahogy kiszabadulok a városból, az első réten, anyaföldön otthon vagyok.

– A hétköznapokban milyen tevékenységekből merít erőt, energiát?

– Most teljesen lefoglal a lakberendezés, a házamat csinosítom. A lovaglás, a kézimunka, a természetben végzett bármilyen jellegű munka kikapcsol.

– Ha valaki készítene egy könyvet, amelyben összegyűjtené különböző emberek életének a tanulságait és erről megkérdezné önt is, mit emelne ki, milyen nagy tanulságai vannak eddigi életének, amelyeket megosztana másokkal?

– Perjés János írt is rólam egy könyvet, Athina a címe, abban mindent kiadtam magamból. Amit útravalóul mondanék, hogy „Ne halogassátok a döntéseket! Értékes időt pazaroltok!”

– Ha senkivel és semmivel nem kellene foglalkoznia, csak a saját ösztönei és vágyai alapján működhetne, hogyan élné az életét?

– Ahogyan most.

Budai KláraBudapest.
SZUPERINFO.HU