Solti Ádám: „Szeretnék apuka lenni, akár tűzön-vízen át is!”

Solti Ádám: „Szeretnék apuka lenni, akár tűzön-vízen át is!”
Október 27-én rendezik meg a 72. MusicalPluszt a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban, amelyen Veres Mónika Nika, Gubik Petra, Csengeri Attila, Szomor György, valamint Kocsis Dénes mellett Solti Ádám is színpadra áll.

– Hogy telt a nyarad, milyen arányban töltötted munkával, pihenéssel?

– Nyár elején nősültem, így számomra az elmúlt időszak elsősorban a mézeshetek jegyében telt. Annál is inkább, mivel Berni, a feleségem, nemrég munkaügyben elutazott több hétre, így szerettük volna kiélvezni az együtt töltött idő minden percét. Gyönyörű nászutunk volt a Maldív-szigeteken, azt hiszem, mindkettőnk nevében mondhatom, olyan nyarunk volt, mint még soha. Szükség is volt a töltekezésre, hiszen mögöttünk is fárasztó, megterhelő időszak állt, és előttünk is sok feladat, kihívás sorakozik. Én mostanában az énekesi karrieremre helyezem a fókuszt, elkészült a videoklip az első, Burn me up című dalomhoz, és van még tervünk bőven. Folyamatos elfoglaltságot jelent az építkezésünk is, amely közel öt éve tart, és már nagyon szeretnénk mielőbb a végére érni. Ami biztos, amint Berni hazaérkezik, mindenképpen elmegyünk majd még egyszer pihenni, mert friss házasokként az 55 napos távollét nem kifejezetten kellemes. Bár, ki tudja, lehet, hogy éppen ez a hosszú házasság titka…

Hangsúlyt kap a zene

– Milyen új kihívások várnak rád ősztől? Színházban hol lehet majd találkozni veled?

– Bízom benne, hogy a következő időszakban is sok szép feladat talál meg. Úgy érzem, a Madách Színházban Szirtes Tamás Tanár úr kedvel engem, szeret velem dolgozni, hiszen látja a pozitív hozzáállásomat. Nálam nem fordulhat elő, hogy felkészületlenül érkezem egy próbára, és késni sem szoktam. Jelenleg öt előadásban szerepelek, amiért őszintén hálás vagyok. Énekesként is vannak fellépéseim szép számmal, arra törekszem, hogy ez a területe az életemnek a jövőben még több hangsúlyt kapjon. A saját dalaimat egyelőre kevésbé ismerik az emberek, ezért amellett, hogy természetesen azokat is előadom, főként népszerű átiratokat énekelek.

– A MusicalPlusz közönsége első ízben találkozhat majd veled. Milyen műsorszámokkal készülsz?

– A rendezvénysorozat szervezőjével, Burst Maryvel tökéletes egyetértésben választottuk ki a dalokat, amelyeket énekelni fogok. Megbíztam benne, hiszen tizennégy éve szervezi nagy sikerrel a MusicalPluszt, ismeri a közönsége ízlését és igényeit. Mivel elsősorban musical énekesnek készültem, erre a műfajra trenírozott a hangom, ezért mindenképpen hallhat majd tőlem a közönség musical slágereket is, de mivel a popot is nagyon szeretem, igazi pop csemegékkel is meglepjük majd a nézőket.

Nem múlt el a lámpaláz

– Már gyerekkorodban az életed része lett a színház. Akkoriban mi fogott meg benne és mit szeretsz benne most?

– Nagyon hirtelen csöppentem bele ebbe a világba. Még általános iskolában, az énektanárnő fedezte fel, hogy szép, fejlesztésre érdemes hangom van, az ő hatására kezdtem el külön énekórákra járni és egy színjátszó csoportba is bekerültem. Nagyon szerettem azt az időszakot. Őrült módon lámpalázas voltam minden egyes szereplés előtt, ami a mai napig megmaradt, hiába vagyok már túl sok szerepen és fellépésen. De ezt egyáltalán nem bánom, mert ez is azt mutatja, hogy fontos számomra, hogy amit csinálok, az a tőlem telhető legjobb teljesítmény legyen.

– Mi volt az, ami egy időre letérített erről az útról?

– Tinédzser voltam, amikor kórusban énekeltem, és bár én nagyon szerettem azt a fajta zenei világot, mégsem dicsekedtem vele, mert a kortársaim körében abban az időben sokkal inkább a heavy metal volt divatos. Próbáltam velük azonosulni, megszeretni azt a fajta zenét, sőt, igazából a kórusból is azért léptem ki végül, mert kínosnak éreztem. A szüleim azt javasolták, tanuljak ki egy polgári szakmát, amit ők biztosabb háttérnek éreztek számomra, mint a művészi pályát. Így lettem fogtechnikus. Tulajdonképpen az hozta meg a nagy változást az életembe, hogy a Non Stop nevű formációval bekerültünk az X-Faktorba. Akkor jöttem rá, mennyire hiányzott a kórus, a zene, és azt hiszem, elmondhatom, azóta, hogy újra énekelek és mellette színházban is játszom, igazán kereknek érzem az életem.

Szerepálom: az apaság

– Az eddigi pályád során milyen főbb állomásokat tudnál meghatározni, amelyek valamilyen szempontból különösen lényegesek voltak számodra?

– Elsősorban mindenképpen az X-Faktort emelném ki, hiszen az hozta meg nekem azt a fokú ismertséget, amely aztán számos területen segítette az érvényesülésemet. A színészi feladatokat egytől egyig válogatás útján kaptam meg, amire nagyon büszke vagyok. Az első komoly színházi munkám a Madách Színház A nyomorultak című előadása volt, amelyben először a Szegedi Szabadtéri Játékokon szerepeltem. A következő jelentős mérföldkőként a Szerelmes Shakespeare-t említeném, amely egy gyönyörű prózai színdarab, nagyon sokat tanulhattam belőle.

– A jövőre vonatkozóan milyen terveid vannak, amelyeket mindenképpen meg szeretnél valósítani, akár a hivatásod terén, akár a magánéletedben?

– Életem egyik legmeghatározóbb zenei élménye az volt, amikor Az X-Faktor csapatával 2010 decemberében az Arénában adtunk koncertet. Hihetetlen érzés volt tizenkétezer ember előtt énekelni, míg élek, nem felejtem el. Nagy-nagy álmom, hogy ezt újra átélhessem. De legeslegjobban a legcsodálatosabb szerepre vágyom, szeretnék apuka lenni, akár tűzön-vízen át is!

Budai KláraBudapest.
SZUPERINFO.HU