Szökjünk el a tél elől a mesés Lisszabonba!

Szökjünk el a tél elől a mesés Lisszabonba!
Sok városra mondják, hogy az életben legalább egyszer látni kell, Lisszabon viszont tényleg ebbe a kategóriába tartozik. A Tejo folyó partján valóban mesés élmények várnak a lélegzetelállító óvárostól az Ócenáriumig, ráadásul télen is kellemes, tavaszias az idő.

Élmények a bolhapiactól a rooftop bárokig

Ha valahol megéri elveszni, az Lisszabon: bárhol is kezdjük a felfedezést, nem dönthetünk rosszul. A város egykori mór negyede a meredek lépcsőkkel és zegzugos utcákkal tarkított Alfama, ahol számtalan történelmi épület és terasz kínál lélegzetelállító panorámát. Persze a hét dombra épült városban nem csak itt lehet részünk páratlan kilátásban: nem győzünk válogatni a rooftop bárok és magaslati kávézók közül. Aki szívesen vegyülne a helyiekkel, ne hagyja ki a Campo de Santa Clarán keddenként és szombatonként megrendezett Feira da Ladra bolhapiacot, ahol elég sok a kacat, viszont a hangulat semmihez sem fogható.

Kalandok a Tejo folyó part-
ján

A város elegánsabb arcával a Chiadón találkozhatunk, amelyet egy tűzvészt követően Álvaro Siza Vieira épített újjá. A Rossio térről a Baixán át hangulatos boltocskák és nemzetközi márkák üzletei között sétálhatunk le a Tejo partjára. Érdemes felülni egy kompra vagy sétahajóra is, ami a lehető legkellemesebb módja annak, hogy eljussunk a Torre de Belémhez, azaz a manuelita stílusban épült belémi őrtoronyhoz. Az igazán modern Lisszabont a Gare do Oriente környékén keressük: az egykori világkiállítás helyszínén, a Nemzetek Parkjában hatalmas épületek és szobrok nyűgöznek le, az Ócenárium pedig varázslatos módon tárja elénk az óceánok páratlan élővilágát.

Fotó: AdamskyBudapest.
SZUPERINFO.HU