Tarján Zsófi: „Ma már több mindent ki merek mondani”

Tarján Zsófi: „Ma már több mindent ki merek mondani”
Szeptember 21-én a Budapest Parkban ad koncertet a Honeybeast­. A bevétel egy részével a MáSzínházat támogatják, amely a befolyó összegből egy előadást valósít meg fogyatékkal élő színészek közreműködésével.

– Honnan jött ennek a kezdeményezésnek az ötlete?

– Az Idevaló című dalunk klipjében szerepelt Demeter Orsolya, aki a társulat aktív tagja és Down-szindrómával él. Fontosnak tartjuk, hogy mindenkihez eljusson a dal és a klip üzenete, hogy mindenki Idevaló és most lehetőségünk adódott támogatni a MáSzínházat, mely szinten ezt az irányt képviseli. Egész pontosan a Képmás című előadást támogatjuk a koncerttel.

Családdá vált a csapat

– Ez nem az első ilyen jellegű megnyilvánulásotok, számos alkalommal vettetek már részt jótékonysági rendezvényeken. A Honeybeast frontembereként fontosnak tartod a társadalmi szerepvállalást. Különösen mely területek a szívügyeid, amelyek mellett fontosnak tartod, hogy kiálljatok?

– Talán mindenkit azok a témák fognak meg először, amiben saját magukat is érintettnek érzik. Nekem a bullying (bántalmazás, megfélemlítés – a szerk.) jelenség ilyen, azzal kapcsolatban vannak emlékeim. Örülök, hogy egyre komolyabban veszik ezt a témát, régen kevésbé volt így. Ezen kívül szinte az összes jótékonysági felkérésnek igyekszünk eleget tenni.

– Véget ért a nyár és ezzel együtt a fesztiválszezon is, amely a zenekarok életében igencsak jelentős időszak. Merre jártatok, milyen élményeket gyűjtöttetek az elmúlt hónapokban?

– Minden nyár más, másképp nehéz és másképp lesz emlékezetes. Idén játszottunk eddig talán a legtöbbször nagyszínpadon, jobb időpontokat is kaptunk a nagyobb fesztiválokon. A Szegedi Ifjúsági Napokon épp kezdéskor az óriási színpadot belülről szemlélve villant belém az érzés, hogy elég komoly út van mögöttünk. Eddig is családnak éreztem a mi kis csapatunkat, de talán mostanra váltunk igazán gömbbé.

Mondanivaló és irónia

– Milyen terveitek vannak az év hátralévő részére? A koncertszünetekben milyen háttérmunka zajlik majd, illetve hol lehet a közeljövőben találkozni veletek?

– Hamarosan kijövünk egy új dallal, lesz klip is. Az alkotással kapcsolatos háttérmunkák folyamatosan zajlanak. Bencsik-Kovács Zoltán minden lemezhez kb. 250 vázlatot ír, ebből választ ki 12-15 dalt. Most is van már jópár vázlat. A jövőben a fesztivál koncerteket felváltják a bentiek és folytatni fogjuk a Legyen Tánc turnénkat a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével.

– 2011 óta működik az együttes ezen a néven. Az elmúlt nyolc évben terjedelmes rajongótábort sikerült kiépítenetek. Mit vallotok, mi egy zenekar hosszú távú sikerességének a kulcsa? Mi a személyes tapasztalatotok erről?

– A befutott zenekarok esetében mindig más út vezet a sikerhez, de ami talán a leginkább közös vonás az az, hogy vannak jó dalok, szövegek és témák, amiket az emberek magukénak éreznek. A Honeybeast­ esetében az a recept eddig mindig működött, hogy játékos, akár egy szál gitárral elődható, néha itt-ott a népdalok világára emlékeztető dallamok mellett mély mondanivalóval rendelkező, olykor iróniával átitatott szövegek vannak.

– A zenekarral fejlődésével párhuzamosan te magad is rengeteget változtál. Melyek azok a személyiségvonások, amelyek átalakulását tapasztalod magadon? Miben más a mostani Tarján Zsófi, mint a 8-10 évvel ezelőtti?

– Sok szempontból felnőttem. Amikor elindultak az igazán komoly turnék, még egy zöldfülű kislány voltam, sok dolgot nem úgy láttam, ahogy vannak. Voltak álmaim, fellépésekről, fesztiválokról, turnéról… ahogy megtapasztaltam ezeket az élményeket a realitásban, úgy került a helyére sok minden. Vannak szituációk, melyekben ma már merek dolgokat kimondani, jelezni, kérni, máskor meg egyszerűen nem várok többet, mint ami kb. lenni tud.

A jelenre kell koncentrálni

– A zenekar mellett mi mindenre jut időd? Mivel szeretsz szabadidődben foglalkozni?

– Alszom, komolyan. Ha ez megvolt, a kiskutyámmal sétálok sokat, előszeretettel járjuk együtt az erdőt. De szeretek festeni is, a zenekar mellett grafikusként is vállalok munkát néha.

– Milyen fejlődési lehetőséget látsz még magatok előtt? Milyen közeli vagy éppen távolabbi céljaitok vannak?

– Fejlődni mindig lehet és az aktuális állapotunkhoz képest mindig érezzük is, hogy mi lesz a következő lépcsőfok. Túlságosan a távolba tekinteni szerintem nem érdemes. Jobban működünk, ha a jelenre figyelünk és a soron következő dolgot próbáljuk maximálisan megoldani.

Budai Klára

Fotó: Gold RecordBudapest.
SZUPERINFO.HU