Télen duplájára emelkedik a lakástüzek száma

Télen duplájára emelkedik a lakástüzek száma
Évente átlagosan 6-7 ezer lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, pedig ezek a tűzesetek könnyen megelőzhetőek lennének. Naponta országszerte átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak.

  • Évente átlagosan 6-7 ezer lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, pedig ezek a tűzesetek könnyen megelőzhetőek lennének.

Naponta országszerte átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak. Ez a szám télen a duplájára emelkedik, ilyenkor naponta akár harminc lakásban keletkezik tűz. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint ennek oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, többet főznek, fűteni kell és az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez.

A karácsonyfa és adventi koszorú okozta lakástüzek száma évről évre csökken, mégis minden évben előfordul akkora lakástűz, hogy lakhatatlanná válik egy-egy otthon. Egy füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek, hiszen már a tűz kialakulásakor hangosan sípol az érzékelő.

10 tipp a tűz megelőzése érdekében

1. A karácsonyfát a lehető legkésőbb szerezzük be. Az ünnepig tároljuk hideg helyen, nehogy az ágai és a levelei kiszáradjanak. Később, amikor elérkezik a díszítés ideje, a szobában stabilan rögzítsük, hogy ne dőlhessen el.

2. Az adventi koszorút és a karácsonyfát, ha gyertya vagy mécses ég rajta, egy percre se hagyjuk őrizetlenül! A lángot mindig fújjuk el, mielőtt kimegyünk a helyiségből.

3. Ügyeljünk arra, hogy a gyertyaláng környezetében ne legyen gyúlékony anyag. Gyertyagyújtás előtt távolítsuk el ezeket!

4. Különösen veszélyesek a száraz ágak és tűlevelek. Ezeket vágjuk le! A műfenyőre egyáltalán ne tegyünk gyertyát, csillagszórót! Ezeket inkább máshol gyújtsuk meg. Valódi fenyő esetén a gyertyákat ne a sűrű ágak közé tegyük, hanem a ritkásabb helyeket válasszuk.

5. A jelenlévőkkel beszéljük meg, mi a teendő, ha véletlenül meggyullad a fenyőfa vagy egyéb gyúlékony anyagok (pl. a tűzoltás módja vízzel vagy porral oltó készülékkel, a tűzoltóság és a mentők telefonszáma, menekülési útvonalak, értesítendő személyek neve és elérhetősége).

6. Ha úgy ítéljük meg, hogy bármikor vészhelyzet adódhat, helyezzünk el készenlétben egy vízzel teli vödröt.

7. A leégett gyertyákat cseréljük ki újakra, nehogy a közelben valami lángra lobbanjon.

8. Amikor csillagszórót gyújtunk, szintén gondoljunk a tűz lehetőségére!

9. Az adventi koszorú alá ne tegyünk éghető alátétet (pl. kartonpapírt, fatálcát).

10. Spray-s dobozt ne használjunk nyílt láng közelében, mert a dobozban található hajtógáz könnyen lángra lobbanhat. A spray használata után alaposan szellőztessünk ki, hogy ne maradjon gáz a szoba levegőjében.

Mi a teendő, ha már tűz van?

Még ha úgy ítéljük is meg, hogy nincs nagy veszély, azonnal hívjuk ki a tűzoltókat a 105-ös telefonszámon, mert a tűz gyorsan terjed. A tűzoltók érkezéséig elkezdhetjük az oltást vízzel vagy porral oltó készülékkel. Nyissuk ki az ablakokat és az ajtókat, hogy a füst távozhasson. A veszélyeztetetteket vigyük ki a helyiségből, nehogy a füstöt belélegezzék. Ha sérültek vannak, telefonáljunk a mentőknek is! Ha túl nagyok a lángok, ne kísérletezzünk az oltással, inkább gyorsan hagyjuk el a lakást! Amennyiben társasházban lakunk, és a lakásunkhoz lépcsőház is tartozik, feltétlenül értesítsük a gondnokot a tűzről. Ha a tüzet sikerül eloltanunk, és a jelenlévők közül valakinek a testén égési sérülés keletkezett, folyassunk rá azonnal hideg vizet, hogy csillapítsuk a fájdalmat, és megelőzzük a seb elfertőződését.

veszely1_optBudapest.
SZUPERINFO.HU