Tönkretesszük a gerincünket az életmódunkkal

Tönkretesszük a gerincünket az életmódunkkal
Alig napi fél óra aktivitással megelőzhetnénk súlyos mozgásszervi panaszokat, és még edzőterembe sem kell elmenni. A lakosság nagy része azonban egyáltalán nem törődik azzal, hogy az ülőmunkával, a mozgásszegény életmóddal kizsigereli a szervezetét.

  • Alig napi fél óra aktivitással megelőzhetnénk súlyos mozgásszervi panaszokat, és még edzőterembe sem kell elmenni.

A lakosság nagy része azonban egyáltalán nem törődik azzal, hogy az ülőmunkával, a mozgásszegény életmóddal kizsigereli a szervezetét. Az ortopéd szakorvos szerint eleinte csak deréktáji fájdalmak jelentkezhetnek, súlyosabb esetben azonban a végtagok zsibbadása, széklet- és vizelettartási problémák, de akár bénulás is bekövetkezhet porckorongsérvből kiindulva.

– Ha valaki napi nyolc-tíz órát ül az irodában, vagy sofőrként dolgozik, és más lehetősége nincs, hogy elvégezze a feladatait, a gerincét folyamatosan és tartósan túlterhelés alá helyezi. A porckorongsérv tipikusan egy civilizációs betegség, amely – a túlterhelés miatt -, a két csigolya közötti porckorong kiboltosulásából és annak idegi nyomásából fejlődik ki. Az a cél, hogy a kitüremkedés visszahúzódjon és tartósan ott is maradjon – mondta dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa, gerincgyógyász.

Előfordulhat, hogy a porckorongsérv akár éveken át semmilyen panaszt nem okoz, többnyire azonban először deréktáji fájdalomban jelentkezik, majd végtagba sugárzó fájdalom, zsibbadás, széklet- és vizelettartási probléma, legsúlyosabb esetben pedig bénulás is bekövetkezhet. A tünetekkel azért is foglalkozni kell, ha ugyanis a fájdalom állandósul és az érintett többnyire a fekvést választja, az olyan szövődményekhez is vezethet, amely halálos lehet.Budapest.
SZUPERINFO.HU