Vomberg Frigyes: „A vendégek ízlését is kéne formálni”

Vomberg Frigyes: „A vendégek ízlését is kéne formálni”
Október 7-én indult a TV2-n a Séfek séfe című műsor második évada, amelyben ismét találkozhatnak a nézők Vomberg Frigyessel, aki Krausz Gábor és Wolf András mellett szigorú, de igazságos ítésze lesz a szakácsjelölteknek.

  • Október 7-én indult a TV2-n a Séfek séfe című műsor második évada, amelyben ismét találkozhatnak a nézők Vomberg Frigyessel, aki Krausz Gábor és Wolf András mellett szigorú, de igazságos ítésze lesz a szakácsjelölteknek.

– Az ön számára mitől izgalmas ez a műsort? Milyen eredményekkel, felfedezésekkel zárták az első évadot?

– Számomra ez a műsor egy igazi kihívás. Kihívás, mert versenyt kell futni az idővel, és azért is, mert viszonylag ismeretlen emberekkel, karakterekkel kell összhangban mozogni, élni, végezni a lehető legjobb munkát, és közben megfelelni a sok csavarnak, amiben nincs hiány a műsor folyamán.

Nagyon sok lelkes fiatal szakemberrel találkoztam az előző évadban, számomra a kiemelkedő Adamek Balázs, akivel volt szerencsém egy csapatban lenni, és azt tudni kell, hogy ő egy igen rangos szakácsversenyt is megnyert, tehát már azért is érdemes volt belevágnom a produkcióba, hogy együtt dolgozhassunk.

A profiknál nincs kegyelem

– A műsorban Krausz Gábor és Wolf András az ítész társa. Önök előtt kell a versenyzőknek bebizonyítani a rátermettségüket. Milyen elvárásokat támaszt a résztvevőkkel szemben, mind a szakácsok tevékenysége, mind az elkészült ételek tekintetében?

– Mondhatni, hogy a versenyzőknek magas követelményeknek kell megfelelni, és a profiknál a megítélésben nincs kegyelem. Rend, tisztaság, átláthatóság, precizitás, ízek, színek. Minden, amit egy vendég elvárhat egy jó étteremben, azt mi is elvárjuk.

– 40 éve van a pályán. Mi miatt szeretett bele ebbe a hivatásba annak idején? Ez idő alatt milyen szépségét és milyen árnyoldalait tapasztalta meg?

– Én ebben a szakmában nevelkedtem, mondhatni ez a természetes közegem. Szüleim vendéglátással foglalkoztak, apukám, keresztapám szakácsok voltak, tehát teljesen természetes volt, hogy én is az leszek. Ez egy nagyon szép hivatás, régen inkább ciki volt, manapság nagyon trendi. Viszont megterhelő, mind fizikailag, mind mentálisan. Minden nagyon gyors, a siker, a lecsúszás, a kiégés egyaránt.

Díjak és elismerések

– Idén áprilisban életműdíjjal ismerték el a szakmai pályafutását. Mit jelent ön számára ez az díj?

– Hatalmas megtiszteltetés és elismerés. De remélem, attól, hogy én mondhatni „fiatalabban” kaptam meg ezt a díjat, mint az elnyerők többsége, nem kell még gondolkodnom a nekrológon.

– Az utóbbi években a Bocuse d’Or Akadémia keretében coachként segítette felkészülni a magyar csapatokat. Mitől szép és fontos az ön számára ez a feladat és mi volt az eddig elért legjelentősebb eredményük?

– Három csapattal dolgoztam, közel öt évig. Sokat tanultam, nagyon jó volt csapatban dolgozni, nagyszerű érzés versenyezni, és ez a műsorban is motivált. A legjobb eredményünk Széll Tamással volt 2016-ban, amikor Európa bajnokságot nyertünk, majd a következő évben, Lyonban a világbajnokságon 4. helyezettek lettünk, különdíjjal.

– Önt mi motiválja a főzésben?

– Az élvezet, a játék, maga a főzés gyönyöre.

– Mire a legrigolyásabb, ha a konyháról, a főzésről van szó?

– Tisztaság, rend, szakszerűség – ezek számomra alapértékek.

Először teljesíteni kell

– Milyen ízvilág áll önhöz közelebb?

– Mindent megeszek. Számomra csak két típusú étel létezik: a jó és a rossz. Minden, ami jó, érdekel és közel áll hozzám.

– Magyarországon milyen hiányosságokat tapasztal a vendéglátásban, illetve a szakácsképzésben? Milyen berögződéseket, szokásokat reformálna meg, ha tehetné?

– Erre a kérdésre egy 60 oldalas tanulmányt tudnék írni. Nagyon összetett. Szerintem a vendégek ízlését is kéne formálni, ne akarjon mindenki olcsón, sokat és jót kapni, mert az lehetetlen, és ha kettőt kiválasztunk, a harmadik már nem jön össze. Ha drága autókkal járunk, akkor ne 890 Ft-os menüt keressünk, mert az sehova nem visz. Ha a vendégnek van igénye, akkor a vendéglátóhelyek is nívósabbak jobbak lesznek, mert különben elveszítik a vendégkörüket. Tehát a vendég a pénzével voksol, és tart életben éttermeket. A képzéseket nem minősíteném, de azt kérném minden fiataltól, aki ezt a pályát választja, hogy legyen kitartó, szorgalmas, tanuljon, és tartsa tiszteletben a konyhai hierarchiát. Nem kell fordítva ülni a lovon, először teljesíteni kell, sokat, jól és folyamatosan, aztán lehet arcoskodni.

– Milyen további célokat szeretne a hivatásában megvalósítani?

– Szeretném nevelni, tanítani a fiatal generációt. Segíteni tanácsokkal, ötletekkel azokat a feltörekvő éttermeket, akikkel közösen tudunk gondolkodni, és bármilyen furcsa lehet, egy picike kis saját vállalkozásba is belevágnék. Valamint szeretnék egy könyvet is megjelentetni… tehát tervek vannak bőven, remélem, idő is lesz a megvalósításukra.
Budai Klára

Fotók: TV2Budapest.
SZUPERINFO.HU