Yamina: „Őszinte és eredeti szeretnék maradni”

Yamina: „Őszinte és eredeti szeretnék maradni”
■ Illés Viktória, azaz Yamina feltűnő jelenség az éjszakai életben, egyedi megjelenésével és zenei stílusával pillanatok alatt felpörgeti a hangulatot bármelyik szórakozóhelyen.

  • Illés Viktória, azaz Yamina feltűnő jelenség az éjszakai életben, egyedi megjelenésével és zenei stílusával pillanatok alatt felpörgeti a hangulatot bármelyik szórakozóhelyen.

A fiatal DJ céltudatosan dolgozik az álmaiért, sikert sikerre halmoz, minden mozdulatából árad az energia, amellyel magához láncolja közönségét estéről estére.

– Mikor derült ki számodra és miből, hogy a Te hivatásod a DJ-zés?

– Kiskoromban sokszor álmodtam arról, hogy fent állok a valahol, több százan néznek és velem együtt örülnek. Valami ilyesmi elképzeléseim voltak. Imádok önfeledt lenni, és ezt az érzést a zene adja meg. Elég közhelyesen hangzik, de aki igazán érzett már ilyet, az tudja, miről beszélek. Nem hivatás ez, hanem szerelem, egyfajta olyan kommunikációs eszköz, amivel át tudom adni az embereknek azt, amit a zene hallatán érzek. 2014-ben kezdtem el megtanulni a mixelést. És talán mostanra érzem, hogy kiteljesedett ez a fajta kommunikáció köztem és a közönségem között.

– 2018 ban te lettél az év dj-je, majd a NYDAY by New Yorker tehetségkutató győztese, idén pedig a BMA szavazásán te vitted haza a legjobb mainstream dj-nek járó közönségdijat is… avagy rengetegen elismerik és szeretik a munkád. A karriered elején voltak azért buktatók?

– Őszintén? Nem éltem meg semmit rosszul. Akármi is volt nehézség, az mind-mind hozzátett ahhoz, ami most vagyok. Az is egy ferde szemlélet szerintem, hogy lányként milyen nehéz ebben a férfiak körében elterjedt szakmában. Ez nem igaz. Inkább, ami nehézséget jelentett, hogy nulla nevem volt, amikor elkezdtem. Senki nem ismert, senki nem tudta ki az a Yamina, ki az az Illés Viktória. Nem szerepelt a nevem sehol sem. Így kellett hitelességet és elismerést szereznem.

– Ahogyan elnézem a rólad készült videókat, mindig nagyon életvidám és pörgős vagy. Ez inkább a felvételek kedvéért van így, vagy egyébként is ilyen a természeted?

– Ha ez csak a videók kedvéért lenne, akkor szerintem nem is jönne át az a fajta vidámság vagy jókedv. Ilyen vagyok, kislányként is nagyon kis cserfes és mosolygós voltam, tele energiával. Aki belül nem boldog, azon látszik. A szem mindent elárul. Volt nekem is egy megzuhanásom 2017 végén. Akkor éreztem, hogy STOP. Meg kell állnom picit, mert nem tudtam őszintén mosolyogni, önfeledten zenélni. Sok volt az akkori fennforgás körülöttem, pszichésen nem tudtam jól kezelni. Amint azt érzem, hogy nem tudok őszinte tartalmat adni a közönségemnek, akkor picit megállok. Kamut nem fognak kapni tőlem. Őszinte és eredeti szeretnék maradni.

– Melyik volt életed legnagyobb bulija, vagy amire a legbüszkébb vagy?

– Sok ilyen van, más-más szempontból. Amire nagyon büszke vagyok, az a saját partysorozatom az Ananas X.Press. Egész éjjel ott vagyok, egész éjjel én zenélek a saját közönségemnek. Közelinek és családiasnak érzem, nagyon-nagyon szeretem. Másik fontos dolog számomra a hazai, nagy fesztiválokon, például a Balaton Soundon vagy a Sziget Fesztiválon való szereplésem. Végül, amit még mindenképp megemlítenék az egy külföldi club, a Bootshaus, Kölnben, ahova most már rendszeresen visszahívnak. A Dj Mag újság szerint a 15. a világ legjobb klubjainak listáján. Itt világsztárok előtt kapok lehetőséget a fellépésre.

– Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

– Pontosan azt, hogy ez nem munka. Ugyan fizetnek érte, időt vesz el, és áldozatokkal is jár, de ez egy teljesen más dolog. Szabad vagy, örömet okozol másoknak, és abszolút önmagad lehetsz. Például imádom, hogy kiteljesedhetek a stílusomban, ami az öltözködést illeti. Semmi nem sok, semmi nem furcsa. Elfogadnak így. Mert a művész valahol egy őrült. És én imádok őrült lenni.

– És mi a legnagyobb kihívás számodra?

– Van, hogy fiatal lányok, fiúk írnak, hogy egyszerűen nem találják magukat a világban, és hogy mennyit segítek nekik a videóimmal, a mixeimmel. Ez egyfajta nyomás is, hiszen példaértékűnek látják a tartalmaimat. Így néha úgy érzem, példát kell mutatnom nekik a saját tapasztalataimon keresztül, hogy semmi sem lehetetlen. Kihívásként élem meg, hogy jó utat mutassak, és a lehető legegyszerűbb eszközökkel segítsek nekik. Talán csak ez a válaszom a kérdésedre, mert ebben a szakmában nincsenek igazi kihívások. Csináld, ami szívből jön, mert itt, ha a matek miatt, vagy csak taktikából, észből teszed a dolgod, úgyis megbuksz.

– Mit gondolsz, mivel foglalkoznál, ha nem DJ lennél?

– Nyitnék egy tánciskolát. Piciknek, nagyoknak. Ha zene van, akkor minden van. Versenyszerűen táncoltam régen, amit a mai napig „használok” a fellépéseken. Nem tudnék egy irodában dolgozni, ahhoz túl hangos és túl pörgős vagyok. Megtalálnám akkor is az én habitusomnak való munkát, úgy gondolom.

– Március elején és közepén rengeteg bulid volt. Most jöhet a megérdemelt pihenés?

– Igen, megígértem magamnak, hogy így vagy úgy, de néha kikapcsolok. Hajlamos vagyok túlhajtani magam. A párommal elutaztunk két hétre a nyári fellépés cunami előtt. Ilyenkor rengeteg új ötletem jön, ami a környezetváltozásnak köszönhető. Szóval igen, pihenek.

– Utána készülsz valami „nagy dobásra”, amiből most adnál egy kis ízelítőt a követőidnek?

– Hát persze! Amint hazaérek, már kezdjük is a saját zeném videóklipjének a forgatását. Ez volt az idei év célja, amit kitűztem, hogy egy ilyen tartalmat készítsek. Rettenetesen örülök, hogy a finisben vagyok vele, és persze izgulok, mik lesznek a reakciók, visszajelzések.

Budai KláraBudapest.
SZUPERINFO.HU