Bukolyi Marcell kapta a Gál Tibor Emlékdíjat

Egri fiatal borászok a Magyar Borok Bálján. Gáj Tibor és a Gál Tibor Emlékdíj nyertese, Bukolyi Marcell. Fotó: Magyar Borok Bálja
Egri fiatal borászok a Magyar Borok Bálján. Gáj Tibor és a Gál Tibor Emlékdíj nyertese, Bukolyi Marcell. Fotó: Magyar Borok Bálja
Egri borász kapta a legtöbb szavazatot az immár kilencedik éve megrendezésre kerülő Magyar Borok Báljához kötődő, hagyományos Gál Tibor Emlékdíj szavazásán. Budapest egyik legnagyobb presztízsű bálján annak a tehetségesnek tartott borásznak adták át az elismerést, akire a nagyközönség a legtöbb szavazatot leadta.Február 22-én, Budapesten az elismerést Bukolyi Marcell, a Bukolyi Családi Birtok borásza vehette át ifjabb Gál Tibortól.

2006-ban indult el a Magyar Borok Bálja, és az esemény a borkedvelő bálozók körében aratott sikernek köszönhetően azóta is minden évben megrendezésre kerül. A bál rangját az adja, hogy az eseményen az üzleti és a diplomáciai közélet jeles szereplői mellett vezető borászok vesznek részt. A rendezvényt 2014-ben is több az Év Bortermelője címet viselő borász tisztelte meg jelenlétével; a több, mint háromszáz vendég között foglalt helyett Árvay János, Áts Károly, Garamvári Vencel, Gere Attila, Kamocsay Ákos, Konyári János, Polgár Zoltán és Vida Péter.

Az est folyamán előbb Wolf András, a Gault-Millau által az Év Konyhafőnökének választott séf ötfogásos menüjét fogyaszthatták el a vendégek, mialatt Horgas Eszter fuvolaművész és Simkó-Várnagy Mihály csellista is szórakoztatta a közönséget. Bár a menühöz kínált borsor is ezekre a tételekre épült, az étkezést követően a bálozók tovább kóstolgathatták a hazai kínálat olyan meghatározó borait, mint az olaszrizling, a furmint, a kékfrankos és a cabernet franc.

Gál Tibor ©

Az est egyik különleges pillanatának számította a Gál Tibor Emlékdíj átadása, amelynek nyertese 2014-ben a korábbi évekhez képest új rendszer szerint került kiválasztásra. Az Év Bortermelője cím birtokosait kérték fel a szervezők arra, hogy javasoljanak egy általuk tehetségesnek tartott borászt. A nagyközönség az ő javaslataik és indoklásuk alapján szavazhatott január elejétől február 15-ig.

Bukolyi Marcell ifjabb Gál Tibortól vette át a díjat. ©

A több ezer szavazat kiértékelése után az első három helyezett meghívást kapott a Magyar Borok Báljára. Dobogós helyen végzett Szemes József (Villányi borvidék) és Varkoly Ádám (Tokaji borvidék). Az első helyet azonban az ifjú egri borász Bukolyi Marcell érdemelte ki. Érdekesség, hogy Marcellt épp a díj névadójának örökségét továbbvivők, a Gál család jelölte az elismerésre.

Bukolyi Marcell ott, ahol igazán otthon érzi magát. ©

A Bukolyi Családi Birtok borásza a következőképpen nyilatkozott: „Az, hogy jelöltek a díjra, már önmagában is megtiszteltetés, az pedig, hogy a szavazók többsége is érdemesnek talált rá, óriási öröm. Igyekszem a jövőben is a munkámmal bizonyítani, hogy 2014-ben a Gál Tibor Emlékdíj jó helyre került.”.
SZUPERINFO.HU