Bush megvétózta az iraki csapatkivonást

Megvétózta az iraki csapatkivonás időpontját rögzítő háborús költségvetési törvényt George Bush kedden. Az amerikai elnök élő adásban közölte döntését. Indoklása szerint azért vétózta meg a törvényt, mert azzal nemcsak a kivonulás, hanem egyben a vereség időpontját is meghatározták volna.

A korábban beharangozottaknak megfelelően a republikánus George W. Bush kedden elnöki vétót emelt a demokrata többségű Képviselőház és a Szenátus által is elfogadott iraki háborús költségvetési törvény ellen. A büdzsé a 124,2 milliárd dolláros költségvetési támogatáson kívül azt is meghatározta volna, hogy 2007. október 1-én meg kell kezdeni az amerikai csapatkivonást Irakból. A műveletet jövő év március végére kellett volna befejezni.
Bush elnök vétója előtt a törvényt a Képviselőház nevében aláíró Nancy Pelosi házelnök azt mondta: a csapatkivonás időpontját rögzítő törvény az amerikai nép kívánságát tükrözi, amely szerint be kell fejezni az iraki háborút.

Bush elnök azért emelt vétót, mert a törvényhozás két háza olyan törvényt fogadott el, amelyet a politikusok által befolyásolt katonai vezetők véleményén alapul. A csapatkivonás pontos dátuma egyben a vereség pontos dátuma is lett volna – tette hozzá.

A vétó után egy módosított iraki költségvetést kell majd elfogadtatni, most már kétharmados többséggel. A demokraták a törvényhozás egyik házában sincsenek abszolút többségben, így valószínűleg egy kompromisszumos háborús büdzsét szavaz majd meg az amerikai Képviselőház, illetve a Szenátus. A demokraták máris jelezték: nem fognak “biankó csekket kiállítani” Bush számára..
SZUPERINFO.HU