Családbarát munka: az elégedettség a védjegy

Akt.:
Egy családbarát munkahely
Egy családbarát munkahely - © Fotó: Dreamstime
Miskolc – Egyre több cég szakít a profitorientált hozzáállással, és vált családbarát üzemmódba.

„XXI. századi mérleghinta – család és hivatás a mindennapokban” címmel tartottak konferenciát Miskolcon. Az esemény központi témája a család volt. Olyan helyi munkáltatók is megszólaltak, akik a családbarát arculatot fontosnak tartották munkahelyi profiljuk kialakítása során.

Mitől lesz családbarát?

A családbarát munkahelyek ismertetője a családos alkalmazottak támogatása, olyan lehetőségek teremtése, melyek elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését, a családi, a privát és munkahelyi kötelezettségek összehangolását. A multik világában ez sokszor képtelennek tűnő elvárás, pedig – a konferencia előadói szerint – ez nem csupán egy emberséges formája a foglalkoztatásnak, de a befektetett erőfeszítés a számok terén is megtérül. Az a kolléga ugyanis, aki gyomorgörcs nélkül érkezik a munkahelyére, minőségibb munkára képes, felszabadultabban kommunikál az ügyfelekkel, hatékonyabb, mert jobban tud a problémák megoldására koncentrálni.

Legjobb PR a CSR

Előfordul, hogy a munkáltató és a munkavállaló nem azonos módon gondolkodik a családbarát intézkedésekről. Pedig az azonnali profiton túl is vannak olyan mutatók, amik növelik a vállalkozás sikerességét. Egyre divatosabb PR-eszköz a Corporate Social Responsibility (CSR), ami a vállalati felelősségvállalás kifejezésének angol megfelelője. A CSR a családos dolgozók „kényeztetésén” túl olyan problémákra is odafigyel, mint a környezetvédelem, az adományozás, a civil szervezetekkel való együttműködés, a vállalatfejlesztés, az etikus üzleti magatartás vagy épp a vállalati kultúra. Az a munkahely, ami a családbarát profilt választja, nem pusztán profitot épít, de egy tudatosabb szemléletmódot képviselve teszi ezt. Egy védjegy, ami a dolgozói elégedettség ígéretét hordozza.

ÉM-BM.
SZUPERINFO.HU