Csongrád biztosítja az egészséges ivóvizet

Katona zacskózza a tisztított ivóvizet
Katona zacskózza a tisztított ivóvizet
Az uniós normáknál magasabb arzénszint miatt lajtos kocsival és zacskós vízzel látják el a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái a környező települések lakóit.

A megfelelő minőségű ivóvizet a csongrádi vízműnél négy vízcsomagoló berendezéssel zacskózzák, és a kocsikat is itt töltik fel. Ezzel kapcsolatban látogatott ma városunkba Süle Attila mérnök ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának főigazgató-helyettese, és Fehér István, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság titkára.

Az ivóvíz megengedett arzéntartalma fokozatosan csökkent, ez az érték jelenleg 10 mikrogramm/liter, amit néhány település nem tudott betartani, az ehhez szükséges beruházások pedig forráshiány miatt késnek. Átmeneti megoldásként a hadsereg szakértelmét és állományát vetik be, ők biztosítják lajtos kocsikkal és zacskós vízzel a megfelelő ivóvízellátást.

– Jelenleg 12 települést látunk el vízzel – mondta el Kondor Zoltán százados, a víztisztító század parancsnoka. – A műszaki ezred alapvetően háromféle feladatot végez, ezek a víz csomagolása, a víz csomagolás és szállítása. Úgy számolunk, hogy hosszútávra rendezkedünk itt be, mindaddig, amíg nem lesznek víztisztító berendezések a településeken, addig mi látjuk el ezeket a feladatokat.

A Honvédség a vízmű telephelyén lévő két ivóvízkútból vételezi a szükséges vizet. – Helyszíni bejárás előzte meg a kutak kiválasztását, a mi telephelyünk volt logisztikailag és a paramétereknek leginkább megfelelő – mondta el lapunknak Sipos László, a Közműszolgáltató Kft. vezetője. – Csongrád nagyon szerencsés helyzetben van, kiváló minőségű kútjaink, így kiváló minőségű ivóvizünk van.

– www.csongrad.hu –.
SZUPERINFO.HU