Árvíz és belvízhelyzet Csongrádon, Szentesen és a térségben

Akt.:
Árvíz és belvízhelyzet Csongrádon, Szentesen és a térségben
A katasztrófavédelem térségünkre vonatkozó tudósításai az árvíz- és belvízhelyzetről Csongrád megye északi részén.

Ár- és belvízi helyzet Csongrád megyében

2013.04.16.

A megyében közel 23ezer hektárnyi területet borít belvíz, az önkormányzatok négy településen (Balástya, Kistelek, Tiszasziget és Székkutas) összesen 19 fővel és 6 technikai eszközzel vesznek részt a védekezési munkálatokban.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területének nyolc belvízvédelmi szakaszán van érvényben készültség, I. fokú hat, II. fokú két belvízvédelmi szakaszon, az ATIVIZIG 184 fővel végzi a belvíz-védekezési munkákat, illetékességi területén összesen harminc szivattyútelep üzemel, amelyek hétfőn összesen 3.3 millió köbméter vizet emeltek át.

Az árvízvédekezésben résztvevő vízügyi létszám 277 fő, a Tisza Szegedi szakaszán I. fokú, míg a Csongrád-Mindszenti árvízvédelmi szakaszon II. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az ATIVIZIG munkatársai a fokozatnak megfelelő figyelő szolgálatot látnak el, és az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat hajtják végre. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság árvízi védekezési tevékenységben nem vesz részt. Hétfőn belvízvédekezéssel kapcsolatban tűzoltóság részéről beavatkozás nem történt.

——————————————————————————————

Ár- és belvízi helyzet Csongrád megyében

2013.04.15.

A megyében közel 24,800 hektárnyi területet borít belvíz, Az önkormányzatok 4 településen összesen 22 fővel és 5 technikai eszközzel vesznek részt, a védekezési munkálatokban.

I. fok védekezést folytat Balástya, Kistelek és Tiszasziget, míg II. fokban védekezik Székkutas.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területének valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben, az ATIVIZIG 183 fővel végzi a belvíz-védekezési munkákat, illetékességi területén összesen harminc szivattyútelep üzemel.

A Tisza folyó Szegedi szakaszán I. fokú, míg Csongrád-Mindszenti árvízvédelmi szakaszon,) II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az árvízvédekezésben résztvevő vízügyi létszám 278 fő, akik a fokozatnak megfelelő figyelő szolgálatot látnak el, és az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat hajtják végre.

Belvízzel kapcsolatban egy beavatkozás volt Csongrád megyében: vasárnap délelőtt a szegedi Baktói utcában a pincében felgyülemlett, mintegy 60 centiméternyi víz a berendezési tárgyakat veszélyeztette, egységünk szivattyúval avatkozott be.

——————————————————————————————

Ár- és belvízi helyzet Csongrád megyében – kedd délután

2013.04.10.

A megyében közel 29.500 hektárnyi területet borít belvíz, öt településen első, egy településen – Székkutason – másodfokú védekezés történik 29 fővel és hat technikai eszközzel. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik egységének belvízzel kapcsolatos beavatkozására Hódmezővásárhelyen került sor.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területének valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben: I. fokú két belvízvédelmi szakaszon, II. fokú öt belvízvédelmi szakaszon, míg III. fokú egy belvízvédelmi szakaszon.

Az ATIVIZIG 413 fővel végzi a belvíz-védekezési munkákat, illetékességi területén összesen harminc szivattyútelep üzemel, a szivattyúk a tegnapi napon összesen 4,3 millió köbméter vizet emeltek át.

A Tisza folyón a csongrádi és a mindszenti vízmércénél másodfokú árvízvédelmi védekezés került elrendelésre, míg a folyó szegedi szakaszán az Ativizig első fokozatú védekezést folytat.

Délután Hódmezővásárhelyen, a Mester utcában egy eldugult áteresz miatt nem tudott a csapadékvíz elfolyni. Mivel a hagyományos módszerekkel nem sikerült kitakarítani az átfolyót, a helyi hivatásos tűzoltók avatkoztak be: egy „D” sugárral tették szabaddá a víz útját.

——————————————————————————————

Ár- és belvízi helyzet Csongrád megyében – kedd délelőtt

2013.04.10.

A Tisza folyón a csongrádi és a mindszenti vízmércénél másodfokú árvízvédelmi védekezés került elrendelésre, míg a folyó szegedi szakaszán az Ativizig első fokozatú védekezést folytat.

Csongrád megyében 29 és félezer hektár áll belvíz alatt, az önkormányzatok közül Székkutas másodfokú, míg Tiszasziget, Újszentiván, Balástya, Kiszombor és Kistelek első fokú belvízvédelmi védekezést folytat, összesen nyolc eszközzel és 29 fővel.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei részéről az ár- és belvízzel kapcsolatos tűzoltói beavatkozásra nem került sor.

——————————————————————————————

Ár- és belvízi helyzet Csongrád megyében

2013.04.09.

Csanyteleken megszüntették az első fokú belvízi védekezést, amelyet viszont Tiszaszigeten elrendeltek, így továbbra is hét településen van érvényben védekezési fokozat. Az ár- és belvízzel kapcsolatban egységeink beavatkozására nem került sor, a Tiszán továbbra is első fokú az árvízvédelmi készültség.

Az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Maros folyó tegnap este 22 óra és ma reggel 4 óra között tetőzött, 344 cm-es vízállással. A folyó jelenleg lassan apad, de ez várhatóan jelentősen fel fog gyorsulni, ha a vízgyűjtőn száraz lesz az idő. A gyors apadás hatására a Tisza szegedi áradása is jelentősen le fog lassulni.

Az Alsó-Tiszán a szegedi vízállás növekedési üteme már lelassult, a 20 cm/nap feletti érték alá.

A körösi árhullám miatt a csongrádi torkolat alatti Tisza szakasz gyorsan árad. Ez a gyors növekedés előreláthatólag még 24-36 óráig tarthat. Áradási intenzitások: Csongrád 16 cm/nap, Mindszent 25 cm/nap, Szeged 16 cm/nap.

A Tisza vízállása Szegednél ma reggel 6:00 órakor: 702 cm volt. Az elmúlt napon a szegedi vízmércére vonatkozólag 16 cm-t áradt a folyó.

Árvízvédekezés az ATI-VIZIG területén:

A Hármas-Körös folyón az Öcsöd-Kunszentmártoni térségében III. fokú, a folyó alsóbb szakaszán II. fokú árvízvédelmi készültség van életben.

A Tisza folyón I. fokú az árvízvédelmi készültség a Csongrád-Szentes-Csanytelek-Mindszent-Mártély-Baks-Dóc-Sándorfalva településeket érintő szakaszon, a Gyála-Szeged-Algyő települések mentén lévő folyószakasz teljes hosszán, Maroslele és Nagyfa térségét érintő (Tisza és a Maros folyók), valamint Tiszasziget, Újszeged, Deszk és Klárafalva térségét érintő (Tisza és Maros folyók) folyószakaszokon.

Az Igazgatóság 198 fővel vesz részt az árvízvédekezésben.

Az ATI-VIZIG munkatársai minden készültségi fokozattal érintett árvízvédelmi szakaszon figyelő szolgálatot látnak el, és az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat hajtják végre.

Az ATI-VIZIG felhívja a figyelmet, hogy a fokozatban lévő árvízvédelmi szakaszokon töltésközlekedési engedélyekkel sem lehet a töltésen közlekedni, a sorompókat zárva tartja a vízügyi igazgatóság.

Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területének összes belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben.

2 belvízvédelmi szakaszon I. fokú, 4 belvízvédelmi szakaszon II. fokú, és 2 belvízvédelmi szakaszon III. fokú a területi belvízvédelmi készültség.

Az Igazgatóság területén összesen szivattyútelep üzemel. 4 szivattyútelepen I. fokú, 14 szivattyútelepen II. fokú és 12 szivattyútelepen III. fokú belvízvédelmi készültség (24 órás üzem) van érvényben.

A szivattyúk a tegnapi napon (04.08.) összesen 4,7 millió köbméter vizet emeltek át.

Az ATI-VIZIG 408 fővel végzi a belvízvédekezési munkákat.

Az ATI-VIZIG működési területén az elöntött terület nagysága összesen 41.000 hektár. Ebből vetés: 12.050 ha, szántó: 8550 ha, rét/legelő: 16.400 ha, egyéb: 4000 ha.

Csongrád megye: 30.800 hektár, Bács-Kiskun megye: 4700 hektár, Békés megye: 3850 hektár, Jász-Nagykun-Szolnok megye: 1700 ha.

Vízgazdálkodási Társulatok védekezése:

A Csongrád és Környéke Vízgazdálkodási Társulat I. fokú, a Szentes és Környéke, a Dél-Békés megyei, a Kiskunmajsa és Környéke, a Tisza-Marosszögi, és a Tisza-Kunsági Vízgazdálkodási Társulat II. fokú, a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat pedig III. fokú belvízvédelmi készültség mellett végez belvízvédekezési tevékenységet.

——————————————————————————————

Csökkent a fokozatban védekező önkormányzatok száma

2013.04.08.

Pusztaszeren megszüntették a fokozatot, míg Mindszenten és és Újszentivánon mérsékelték a védekezés fokozatát.

A Csongrád megyei önkormányzatok hét településen védekeznek: hat településen I. fokú (Balástya, Kiszombor, Kistelek, Csanytelek, Mindszent és Újszentiván) a védekezés, és már csak Székkutason van érvényben a második fokozat.

Hétfő délelőtt a makói Hosszú utcába riasztották a hagymaváros hivatásos tűzoltóit, ahol a belvíz lakóingatlant veszélyeztetett, az egység szivattyúval távolította el a vizet.

——————————————————————————————

Ár- és belvízi helyzetkép – hétfő reggel

2013.04.08.

Felgyőn már nem belvízvédelmi készültségi fokozat mellett védekeznek.

A megyében 30 ezer hektárnyi területet borít belvíz.Az önkormányzatok 8 településen összesen 44 fővel és 8 technikai eszközzel vesznek részt, a védekezési munkálatokban: öt településen I. fokú (Balástya, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek, Csanytelek). míg három településen II. fokú (Mindszent, Újszentiván, Székkutas) a védekezés.

Az ATIVIZIG 193 fővel végzi a belvízvédekezési munkákat, illetékességi területén összesen harminc szivattyútelep üzemel. A megye belvízvédelmi szakaszain III. fokú készültség került elrendelésre

Az árvízvédekezésben résztvevő vízügyi létszám 131 fő, I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Tisza Csongrád megyében lévő folyószakasz teljes hosszára, valamint, a Maros folyó Szeged-Klárafalva közötti folyószakaszára. Az ATIVIZIG munkatársai a fokozatnak megfelelő figyelő szolgálatot látnak el, és az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat hajtják végre.

.A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság árvízi védekezési tevékenységben nem vesz részt.

——————————————————————————————

Bel- és árvízi helyzet: vasárnap délelőtt

2013.04.07

A megyében közel 30.550 hektárnyi területet borít belvíz, az önkormányzatok 9 településen összesen 44 fővel és 9 technikai eszközzel vesznek részt a védekezési munkálatokban. Hat településen I. fokú (Balástya, Felgyő, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek, Csanytelek), míg három településen II. fokú (Mindszent, Újszentiván, Székkutas) a belvízi védekezés. A megye belvízvédelmi szakaszain III. fokú készültség van érvényben.

I. fokú az árvízvédelmi készültség a Tisza megyei folyószakaszának teljes hosszára, valamint, a Maros folyó, Szeged-Klárafalva közötti folyószakaszára. Az ATIVIZIG munkatársai a fokozatnak megfelelő figyelő szolgálatot látnak el, és az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat hajtják végre.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság árvízi védekezési tevékenységben nem vesz részt. A délelőtt folyamán szegedi egységünket egy elektromos vezetékre dőlt fához riasztották, a veszélyhelyzetet motoros láncfűrész és dugólétra alkalmazásával hárították el.

——————————————————————————————

Ár- és belvízi körkép – vasárnap reggel

2013.04.07

Szombaton három esetben avatkoztak be felgyülemlett esővíz szivattyúzásával a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei: délelőtt Szentesen és Makón, míg délután egy újabb Makói helyszínen távolították el az épületeket veszélyeztető vizet.

A árvízvédelem: A Tisza teljes Csongrád megyei szakaszán első fokú védekezést tart fenn az ATIVIZIG, amelynek munkatársai a fokozatnak megfelelő figyelő szolgálatot látnak el, és az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat hajtják végre.

Az önkormányzatok a megyében a közel 30 ezer hektár belvízzel elöntött területen 9 településen 44 fővel 9 technikai eszközzel védekeznek. A készültség első fokú Balástya, Felgyő, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek és Csanytelek településen, míg másod fokú védekezést folytat Mindszent, Újszentiván és Székkutas.

Az ATIVIZIG 378 fővel végzi a belvízi védekezési munkákat, illetékességi területén összesen harminc szivattyútelep üzemel. Négy szivattyútelepen I. fokú, 14 szivattyútelepen II. fokú, míg 12 szivattyútelepen III. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

——————————————————————————————

Ár- és belvízi védekezés Csongrád megyében – szombat délután

2013.04.06

 

Dél óta Makón, a Szilágyi Dezső utcában került sor helyi egységünk beavatkozására, ahol a belvíz befolyt a melléképületbe és lakóházat is veszélyeztetett.

Települések belvízvédekezése:

A megyében közel 38 ezer hektárnyi területet borít belvíz, az önkormányzatok 9 településen összesen 104 fővel és 13 technikai eszközzel vesznek részt a védekezési munkában. Hat településen I. fokú (Balástya, Felgyő, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek, Csanytelek), míg három településen II. fokú (Mindszent, Újszentiván, Székkutas) védekezés van érvényben.

Az ATIVIZIG belvízi védekezése

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területének minden belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Egy belvízvédelmi szakaszon I. fokú, öt belvízvédelmi szakaszon II. fokú, és két belvízvédelmi szakaszon III. fokú a területi belvízvédelmi készültség. Az ATIVIZIG 378 fővel végzi a belvízvédekezési munkákat.

Az ATIVIZIG árvízi védekezése

Az ATIVIZIG árvíz-veédelmi tevékenysége keretében az Öcsöd-Kunszentmártoni térségében III. fokú, a folyó alsóbb szakaszán II. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe. A Tisza folyó Csongrád – Sándorfalva településeket érintő szakaszán továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az a vízügyi igazgatóság működési területén 138 kilométeren I. fokú, 22 kilométeren II. fokú, 21 kilométeren III. fokú árvízvédelmi készültség érvényes. Az árvízvédekezésben résztvevő létszám 117 fő.

——————————————————————————————

Ár- és belvízi védekezés Csongrád megyében – szombat délelőtt

2013.04.06

A délelőtt folyamán Szentesen, a Hajnal utcában avatkoztak be a tűzoltók, ahol a belvíz állattartó ólat és lakóházat veszélyeztetett, míg Makón, a Kürt utcában két lakóépület mellett felgyülemlett vizet szivattyúzott el a helyi egység.

A megyében közel 38.000 hektárnyi területet borít belvíz, az önkormányzatok 9 településen összesen 104 fővel és 13 technikai eszközzel vesznek részt a védekezési munkában. Hat településen I. fokú (Balástya, Felgyő, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek, Csanytelek), míg három településen II. fokú (Mindszent, Újszentiván, Székkutas) védekezés van érvényben

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén a Hármas-Körös folyón a tegnapi napon védelmi fokozatemelés történt. Az Öcsöd-Kunszentmártoni térségében III. fokú, a folyó alsóbb szakaszán II. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.

A Tisza folyó Csongrád – Sándorfalva településeket érintő továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén 138 kilométeren I. fokú, 23 kilométeren II. fokú, 21 kilométeren III. fokú árvízvédelmi készültség érvényes. Az árvízvédekezésben résztvevő létszám 117 fő.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság árvízi védekezési tevékenységben nem vesz részt.

——————————————————————————————

Ár- és belvízi védekezés Csongrád megyében

2013.04.06

Csongrád megyében Balástya, Felgyő, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek, Csanytelek önkormányzata I. fokú, Mindszent, Újszentiván, Székkutas települések önkormányzatai II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végeznek vízkár-elhárítási tevékenységet 118 fővel és 15 technikai eszközzel, belvíz közel 38.000 hektárnyi területet borít.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területének valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. I. fokú 6 belvízvédelmi szakaszon, II. fokú területi belvízvédelmi készültség 2 belvízvédelmi szakaszon van. Az ATIVIZIG 396 fővel végzi a belvízvédekezési munkákat.

Az ATIVIZIG illetékességi területén összesen 30 db szivattyútelep üzemel. 4 szivattyútelepen I. fokú, 26 szivattyútelepen pedig II. fokú belvízvédelmi készültség (24 órás üzem) van érvényben.

A szivattyúk a tegnapi napon összesen 4,7 millió köbméter vizet emeltek át.

Árvízi helyzetkép

A Csongrád-Szentes-Csanytelek-Mindszent-Mártély-Baks-Dóc-Sándorfalva településeket érintő folyószakaszon (11.02., 11.03., 11.04. és 11.05. ÁV szakaszok) I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az árvízvédekezésben résztvevő vízügyi létszám 129 fő.

Az ATIVIZIG munkatársai a fokozatnak megfelelő figyelő szolgálatot látnak el, és az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat hajtják végre.

——————————————————————————————

Belvízi védekezés Csongrád megyében

2013.04.05

A délelőtt folyamán a szegedi Kálvária sugárút egyik társasházának pincéjében felgyülemlett 40 centiméter vizet szivattyúzta ki a helyi egység, míg Csanyteleken, a Kossuth utcában egy nem lakott romos ház fala megdőlt, amelyet kézi szerszámokkal bontottak vissza a tűzoltók.

Önkormányzatok védekezése

Csongrád megye területén Balástya, Felgyő, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek, Csanytelek önkormányzata I. fokú, Mindszent, Újszentiván, Székkutas települések önkormányzatai II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végeznek vízkár-elhárítási tevékenységet. Csongrád megyében közel 38.000 hektárnyi területet borít belvíz. A települési önkormányzatok összesen 137 fővel és 24 technikai eszközzel vettek részt a védekezési munkában.

Vízügyi szervek védekezése

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területének valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. I. fokú 6 belvízvédelmi szakaszon, II. fokú területi belvízvédelmi készültség 2 belvízvédelmi szakaszon van. Az ATIVIZIG 396 fővel végzi a belvízvédekezési munkákat.

Az ATIVIZIG illetékességi területén összesen 30 db szivattyútelep üzemel. 4 szivattyútelepen I. fokú, 26 szivattyútelepen pedig II. fokú belvízvédelmi készültség (24 órás üzem) van érvényben.

A szivattyúk a tegnapi napon összesen 4,7 millió köbméter vizet emeltek át.

Árvízi helyzetkép

A Csongrád-Szentes-Csanytelek-Mindszent-Mártély-Baks-Dóc-Sándorfalva településeket érintő folyószakaszon (11.02., 11.03., 11.04. és 11.05. ÁV szakaszok) I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az árvízvédekezésben résztvevő vízügyi létszám 129 fő.

Az ATIVIZIG munkatársai a fokozatnak megfelelő figyelő szolgálatot látnak el, és az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat hajtják végre.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság árvízi védekezési tevékenységben nem vesz részt.

——————————————————————————————

Ár- és belvízvédelmi körkép

2013.04.05

Hét településen első, míg két településen másod fokú védekezés mellett végeznek vízkár-elhárítási tevékenységet.

Önkormányzatok védekezése

Csongrád megye területén Balástya, Felgyő, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek, Csanytelek, Mindszent önkormányzata I. fokú, Újszentiván, Székkutas települések önkormányzatai II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végeznek vízkár-elhárítási tevékenységet.

A települési önkormányzatok összesen 142 fővel és 25 technikai eszközzel vettek részt a védekezési munkában.

Vízügyi szervek védekezése

Az ATIVIZIG működési területén jelenleg 6 belvízvédelmi szakaszon van I. fokú területi belvízvédelmi készültség, II. fokú területi belvízvédelmi készültség van 6 belvízvédelmi szakaszon.

Az ATIVIZIG 170 fővel végez belvízvédekezési munkákat.

Összesen 30 db szivattyútelep üzemel, ebből 8 szivattyútelepen I. fokú, 22 szivattyútelepen II. fokú belvízvédelmi készültség (éjjel-nappali üzem) van érvényben. A szivattyúk a tegnapi napon összesen mintegy 4 millió m3 vizet emeltek át. Az elöntött terület nagysága Csongrád megyében 32300ha.

Árvízi helyzetkép

Az ATIVIZIG működési területén Szentes-Öcsöd árvízvédelmi szakaszon, Öcsöd-Kunszentmárton térségében a Hármas-Körös áradó tendenciájára tekintettel ma reggeltől II. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, illetve a folyó alsóbb szakaszán I. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre.

I. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve az ATI-VIZIG Tisza folyó mindszenti mértékadó vízmércéjére, a Csongrád-Szentes-Csanytelek-Mindszent-Mártély-Baks-Dóc-Sándorfalva településeket érintő folyószakaszon.

——————————————————————————————

Belvíz: délelőtti megyei helyzetkép

2013.04.04

Csongrád megyében 9 településen folyik belvízi védekezés: Balástya, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek, Csanytelek területén első, míg Felgyő, Újszentiván, Székkutas, Mindszent települések önkormányzatai II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végeznek vízkár-elhárítási tevékenységet.

A megyében 11 munkagép, két szállító jármű és 12 szivattyú segíti a 152 főt a védekezés során.

Délelőtt két helyszínen avatkoztak be a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei. Makón, a Kürt utcába hívták helyi egységünket, ahol a belvíz lakóépületet veszélyeztetett, itt vízszivattyút alkalmazva avatkoztak be. A másik jelzés Szentesről, a Vásárhelyi útról érkezett, ahol egy régi építésű ház fala megdőlt, és a járókelőket veszélyeztette. A kiérkezett egység kézi szerszámokat alkalmazva avatkozott be.

——————————————————————————————

Ár- és belvízi védekezés Csongrád megyében

2013.04.04

Hat településen első, míg négy településen másodfokú védekezést rendeltek el, a Tisza Csongrád és Mindszent közötti szakaszán első fokú árvízi védekezést rendelt el az ATI-VIZIG.

Önkormányzatok védekezése

Csongrád megye területén Balástya, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek, Csanytelek, illetve Csengele önkormányzata I. fokú, Felgyő, Újszentiván, Székkutas, Mindszent települések önkormányzatai II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végeznek vízkár-elhárítási tevékenységet.

A települési önkormányzatok összesen 86 fővel és 13 technikai eszközzel vettek részt a védekezési munkában.

Vízügyi szervek védekezése

Az ATIVIZIG működési területén jelenleg 6 belvízvédelmi szakaszon van I. fokú területi belvízvédelmi készültség, II. fokú területi belvízvédelmi készültség van 6 belvízvédelmi szakaszon.

Az ATIVIZIG 170 fővel végez belvízvédekezési munkákat.

Összesen 30 db szivattyútelep üzemel, ebből 8 szivattyútelepen I. fokú, 22 szivattyútelepen II. fokú belvízvédelmi készültség (éjjel-nappali üzem) van érvényben. A szivattyúk a tegnapi napon összesen mintegy 4 millió m3 vizet emeltek át. Az elöntött terület nagysága Csongrád megyében 25.800 ha

Árvízi helyzetkép

Az ATIVIZIG működési területén Szentes-Öcsöd árvízvédelmi szakaszon, Öcsöd-Kunszentmárton térségében a Hármas-Körös áradó tendenciájára tekintettel II. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, illetve a folyó alsóbb szakaszán I. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre.

I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az ATI-VIZIG a Tisza folyó mindszenti mértékadó vízmércéjére, a Csongrád-Szentes-Csanytelek-Mindszent-Mártély-Baks-Dóc-Sándorfalva településeket érintő folyószakaszon.

A megye területén 12 órát meghaladó szolgálat kiesés okozó esemény nem történt.

——————————————————————————————

Első fokú a védekezés a Tiszán Csongrádtól Mindszentig

2013.04.03

A mai napon I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az ATI-VIZIG a Tisza folyó mindszenti mértékadó vízmércéjére, a Csongrád-Szentes-Csanytelek-Mindszent-Mártély-Baks-Dóc-Sándorfalva településeket érintő folyószakaszon.

A vízgyűjtőkön a hóban tárolt vízkészlet tovább csökkent, de az egyébként kicsi időszaki átlagnál még mindig több. A következő napok csapadékai, és a 0 fok feletti maximum hőmérsékletek miatt tovább folytatódik az olvadás. Az elmúlt napok árhullámainak nagyságát döntően ezzel együtt a leesett eső határozza meg.

Az ATI-VIZIG területén jelentős mennyiségű eső hullott az elmúlt 24 órában. A lehullott csapadék területi átlaga 20,1 mm volt. A maximum értéket Csengelén mérték 36,1 mm-rel.

A Körösökön az elmúlt 24 órában lehullott csapadék nem indított újabb árhullámokat.

Tekintettel arra, hogy az előrejelzések szerint ma reggeltől számítva két csapadék hullám is elérheti a Körösök vízgyűjtőjét, az újabb árhullámok rá fognak futni a jelenleg is telt medrekre, ezért magasabb készültségi szintek kialakulhatnak.

A Maros vízrendszerében nem alakultak ki jelentősebb árhullámok, de a folyó teljes szakaszán árad. A jelenleg mederben lévő vízből Makónál (vízállás 9.00-kor 116 cm) nem várható jelentősebb vízszintemelkedés.

Az Alsó-Tiszán a körösi árhullám leérkezése miatt az áradás üteme felgyorsult. Mindszenten a vízszint tegnap este elérte az I. fokú szintet (650 cm.). A Tisza jelenlegi árhulláma viszonylag gyenge, így magasabb készültségi szint elérése a következő periódusban nem valószínű. A Tisza vízállása 9:00-kor Szegednél: 578 cm.

A rakparton a víz fokozatosan lép ki az úttestre. A rakpart forgalom előtti újbóli megnyitása a Tisza további áradása miatt, a következő időszakban nem várható.

Árvízvédekezés:

Az ATIVIZIG működési területén Szentes-Öcsöd árvízvédelmi szakaszon, Öcsöd-Kunszentmárton térségében a Hármas-Körös áradó tendenciájára tekintettel ma reggeltől II. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, illetve a folyó alsóbb szakaszán I. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre.

A mai napon 12:00 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az ATI-VIZIG a Tisza folyó mindszenti mértékadó vízmércéjére, a Csongrád-Szentes-Csanytelek-Mindszent-Mártély-Baks-Dóc-Sándorfalva településeket érintő folyószakaszon.

Belvízvédelem:

Az ATI-VIZIG működési területén jelenleg 6 belvízvédelmi szakaszon van I. fokú területi belvízvédelmi készültség, II. fokú területi belvízvédelmi készültség van 6 belvízvédelmi szakaszon.

Az ATI-VIZIG 170 fővel végez belvízvédekezési munkákat.

Összesen 30 db szivattyútelep üzemel, ebből 8 szivattyútelepen I. fokú, 22 szivattyútelepen II. fokú belvízvédelmi készültség (éjjel-nappali üzem) van érvényben. A szivattyúk a tegnapi napon összesen mintegy 4 millió m3 vizet emeltek át. Az elöntött terület nagysága Csongrád megyében 25.800 ha

Vízgazdálkodási Társulatok védekezése:

A Tisza-Marosszögi, a Szeged és Környéke, a Szentes és Környéke és a Kiskunmajsa és Környéke Vízgazdálkodási Társulat II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végzi belvízvédekezési tevékenységét.

Önkormányzatok védekezése:

Az ATIVIZIG működési területén Balástya, Kistelek, Kiszombor, Mindszent, Csanytelek, Csengele és Pusztaszer önkormányzata I. fokú, Felgyő, Újszentiván, Székkutas önkormányzata II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végez vízkár-elhárítási tevékenységet.

——————————————————————————————

Tízre emelkedett a védekezést folytató települések száma Csongrádban

2013.04.03

Dél óta Csengele településen első fokú védekezés indult meg, így összesen 7 településen első, míg három településen másod fokú védekezés folyik.

A védekezéseknél – a tíz helyszínen összesen – négy munkagépet, két szállítóeszközt, hat szivattyút vontak be a védekezésbe, amelyeken 76 fő dolgozik.

Az elmúlt három órában három makói portán kezdődött meg a belvíz szivattyúzása helyi egységeink által, itt a víz lakóházakat veszélyeztetett.

——————————————————————————————

Belvízzel kapcsolatos beavatkozások és helyzet Csongrád megyében

2013.04.03

A megye kilenc településén folyik belvíz védekezés: első fokú Balástyán, Kiszomboron, Pusztaszeren, Kisteleken, Mindszenten és Csanyteleken, míg másodfokú Felgyőn, Újszentivánon és Székkutason.

A délelőtt folyamán egységeink Makón és Szentesen szivattyúztak épületeket veszélyeztető belvizet.

A meteorológiai szolgálat prognózisa szerint térségünkben csütörtökön és pénteken minimális mennyiségű csapadék várható, míg a hét végére érkező ciklon 1-4 milliméter csapadékot hozhat a térségbe. A hét végétől a jövő hét közepéig felmelegedésre és enyhe szélre számítanak a meteorológusok, amely segítheti a párolgást.

– csongrad.katasztrofavedelem.hu –Csongrád.
SZUPERINFO.HU