Asztalitenisz-vb – Nátrán Roland: minden szempontból sikeres vb volt

Budapest – Minden szempontból sikeres volt a vasárnap zárult budapesti asztalitenisz-világbajnokság Nátrán Roland, a magyar sportági szövetség (MOATSZ) elnöke, egyben a viadal szervezőbizottságának vezetője szerint.

“Fantasztikus volt ez a vb, minden az elképzeléseink szerint alakult” – nyilatkozott az MTI-nek a sportvezető. “Hatalmas csapatot kellett koordinálni, több száz fő dolgozott a világbajnokság sikeréért. A verseny előtt azt tűztem ki célként, hogy a versenyzők és a nézők ne érezzenek semmit abból az erőfeszítésből, amit mi rendezők a háttérben teszünk a zökkenőmentes lebonyolításért, és szerintem ez a cél teljesült.”

Hozzátette: a sportolóktól csak pozitív visszajelzéseket kaptak, minden szempontból kiválónak minősítették a rendezést, ezért ők, a szervezők is elégedettek.

A vb nyolc napig tartott a Hungexpón, előbb párhuzamosan a G és az A pavilonban, majd az utolsó napokban már csak a nagyobb, G jelű csarnokban zajlottak a mérkőzések.

“Jóval több néző volt, mint amire előzetesen számítottunk. Azokon a napokon regisztráltuk a legtöbb látogatót, amikor a magyar játékosok még versenyben voltak, és a végén, a döntők napjain. Egyelőre még összesítjük az adatokat, de az biztos, hogy a nyolc nap alatt több tízezer néző látogatott ki a viadalra” – mondta Nátrán Roland.

Az elnök elárulta: a vb költségvetése 2,2 milliárd forint volt.

“Ennek körülbelül az egyik felét az állami támogatás, a másik felét pedig a nemzetközi szövetségtől érkező jogdíj-bevételek és a verseny saját bevételei tették ki. Pénzügyileg is sikeres világbajnokságot zárunk, nem lesz óriási nyereség, de bizonyos, hogy a pozitív tartományban lesz az egyenleg” – fogalmazott.

A MOATSZ vezetője szerint sportszakmai nézőpontból sem lehetett panasza a magyaroknak, a hazai játékosokkal szemben az volt az elvárás, hogy lehetőleg életük legjobb formáját nyújtsák.

“A csapat túlnyomó részéről elmondható, hogy ezt teljesítette. A játékosaink vertek meg a világranglistán előttük álló egységeket, mind egyéniben, mind párosban, így elégedettek lehetünk a teljesítményükkel. Büszke vagyok a magyar csapatra, amely rendkívül fiatal, a tagjainak tapasztalatot kell még gyűjteniük. A budapesti vb fontos mérföldkő volt az ő karrierjükben is” – fejtette ki Nátrán Roland.

Hozzátette: bár a sportági nagyhatalom Kína mind az öt számban megszerezte az aranyérmet, több más, köztük európai ország képviselője is dobogóra állhatott Budapesten, szerinte ez is mutatja, hogy a pingpong az egész világon fejlődik.

“Nagyon bízom benne, hogy hamarosan magyar versenyzőknek is lehet majd újra szurkolni az érmekért folyó mérkőzéseken” – mondta.

A magyar főváros 1950 után rendezett ismét asztalitenisz-világbajnokságot, s a MOATSZ elnöke bízik abban, nem kell újabb 69 évet várni arra, hogy Magyarország újra házigazda legyen.

“Ha rajtam múlik, biztosan nem. Van már terv a fejemben, a Magyar Asztalitenisz Szövetségben pedig ambíció, hogy újra rendezők lehessünk. Talán a 2020-as évek valamelyikében erre módunk lesz” – zárta értékelését a MOATSZ elnöke.

-MTI-Csongrád.
SZUPERINFO.HU