Csaknem tízévi börtönre ítélték a karéliai vízi balesetért felelős táborigazgatót

Moszkva – Kilenc és fél évi börtönbüntetésre ítélte hétfőn a petrozavodszki városi bíróság annak a karéliai nyári tábornak az igazgatóját, amelynek vízitúrája során 14 gyerek vesztette életét 2016 nyarán.

Jelena Resetova igazgatónő mellett ugyancsak 9 és fél évre ítélték el a Szjamozero tábor volt koordinátorát, Vagyim Vinogradovot. Valerij Krupogyorscsikov oktatót cserbenhagyás címén nyolchavi szabadságvesztésre ítélték ugyan, de elévülésre hivatkozva felmentették a büntetés letöltése alól. A bíróság további három vádlott bűnösségét nem találta bizonyítottnak.

Az északnyugat-oroszországi köztársaságban 2016 júniusában történt a súlyos, országos felzúdulást okozó baleset. A Szjamozero tavon viharba került, és felborult három csónak, amely 51 embert – köztük 47 kiskorút – szállított.

A tragédia talán nem lett volna ilyen súlyos, ha a közeli Szuojarvi kórházának hétvégi ügyeletes ápolója nem veszi tréfának az egyik bajba jutott vízitúrázó segélyhívását. A nő azonban a hívásról nem számolt be sem a feletteseinek, sem a hatóságoknak, és még a naplóba sem jegyezte be. Az ügyeletes ellen gondatlanság címén eljárás indult.

A bajba jutott vízitúrázók mentése így csak másnap kezdődött el, miután egy partra kivergődött gyerek értesíteni tudta egy környékbeli falu lakosait.

A nyomozás megállapította, hogy a karéliai fogyasztóvédelmi felügyelethez már 2015-ben több panasz is érkezett a gyerekek nyaraltatására szakosodott, a tragédiáért felelős Park-Otel Szajmozero vállalat ellen, amelynek egyébként nem volt engedélye arra, hogy vízitúrákat szervezzen. Kiderült, hogy a hatóság egyszer sem lépett fel a vállalkozás ellen, amely a bejelentések szerint az egészség- és járványügyi előírásokat sem tartotta be.

A felügyelet volt területi vezetőjét, Anatolij Kovalenkót és ügyvezető igazgatóját, Ljudmila Kotovicset a petrozavodszki bíróság hétfőn felmentette.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2016 szeptemberében elfogadta Pavel Asztahov gyermekjogi biztosnak a tragédiával kapcsolatban tett szerencsétlen kijelentései miatt benyújtott lemondását.

-MTI-Csongrád.
SZUPERINFO.HU